FFA Focus

FFA Awards: Igra godine je God of War Ragnarök! Elden Ring je najbolji po izboru redakcije, a pogledajte i sve ostale pobjednike

I ove godine vas je preko dvije tisuće glasovalo za najbolje i najgore igre godine. U 2022. izbor smo proširili na preko 20 kategorija, a apsolutni pobjednik je God of War Ragnarök s čak 6 osvojenih nagrada, uključujući i onu za najbolju igru godine! Tzv. Booster doza pripala je Kratosu i Atreusu, 53% vas u 2022. najviše je oduševila njihova posljednja avantura u nordijskoj mitologiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, isto ne vrijedi za forumaše i redakciju, koji su birali najbolje ove godine u vlastitim kategorijama. Mi u redakciji, ali i isključivo forumaši, kao najbolji naslov minule godine odabrali smo Elden Ring. Ali ona elitna, Booster doza nagrada je samo jedna.

  • Booster doza, najbolja igra godine – God of War Ragnarök

Ragnarök je premoćni pobjednik

Ragnarök, po izboru preko 2000 čitatelja FFA, imao je i najbolju priču, najbolja je akcijska avantura godine, imao je najbolje trofeje i glazbu, a Christopher Judge je kao Kratos ostvario najbolju glumačku izvedbu u 2022.

  • Nadan, najbolji trofeji – God of War Ragnarök
  • I tamo i ‘vamo, najbolja akcijska vantura – God of War Ragnarök
  • Malik Tintilinić, najbolja priča – God of War Ragnarök
  • Toss A Coin To Your Witcher, najbolja glazba – God of War Ragnarök
  • Neymar, najbolja glumačka izvedba – Christopher Judge, Kratos, God of War Ragnarök

Elden Ring je dobio zaslužena priznanja

I dok Elden Ring uglavnom pobjeđuje u svim globalnim izborima za najbolju igru godine, igrači u Hrvatskoj su pretežito nastrojerni prema PlayStationu. Ali i takvi, niste zapostavili Elden Ring, kojem ste odali priznanje za najbolji RPG u 2022. Ponavljamo, redakcija i forumaši su From Softwareov naslov izabrali kao najboljeg u vlastitim izborima.

  • Strijela u koljenu, RPG godine – Elden RIng
  • Najbolja igra u izboru FFA redakcije – Elden RIng
  • Najbolja igra u izboru isključivo forumaša – Elden RIng

PlayStation ekskluzive s još nagrada

Svi ćemo se složiti, apsolutno zasluženo, Guerillin Horizon Forbidden West igra je s najboljom grafikom i vizualima prošle godine. Forbidden Westu pronašli ste mjesto i u Zlatna sredina kategoriji, u kojoj smo tražili dobru igru, a koju ne promatramo u kontekstu najbolje, što je svakako slučaj u godini koja izrodi God of War Ragnarok i Elden RIng.

Sekciju s PlayStation ekskluzivama zaključit ćemo s The Last of Us Part I, koji je osvojio prestižnu Brada Gordana Jandrokovića nagradu, a koji je “pustio bradu” i zaslužio najbolji remake/remaster godine.

  • Crysis, najbolja grafika i vizuali – Horizon Forbidden West
  • Zlatna sredina, ni najbolja ni najgora igra godine – Horizon Forbidden West
  • Brada Gordana Jandrokovića, najbolji remaster/remake – The Last of Us Part I

Modern Warfare 2 je zaslužio dva priznanja

Call of Duty: Modern Warfare 2 podignuo je sve na razinu iznad od prethodnika iz 2019., što ste apsolutno znali prepoznati. Najbolje multiplayer naslove obožavamo kad nam dobro ide, a mrzimo kad su drugi bolji od nas, a Modern Warfare je točno takva igra. U smjeru developera iz Treyarcha ide i Đukin biceps za najbolju akcijsku igru

Dok ste MW2 univerzalno obožavali, dva naslova ste iz objektivnih i manje objektivnih razloga obožavali poprilično manje. Diablo Immortal definicija je za konsezus, imao je toliko loš launch s mikrotransakcijama da ste jedino njega nominirali u ADEZE kategoriju, koju je tako osvojio s maksimalnih 100% glasova. S tako dobrim rezultatom se ne može pohvaliti Gotham Knights, koji je vas 43% najviše razočarao u 2022., ali ste ga i najbrže zaboravili.

  • Mrzim, ali volim, najbolji multiplayer – Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Đukin biceps, najbolji akcijski naslov – Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Ti.Mater., najveće razočaranje – Gotham Knights
  • ADEZE, najgore mikrotransakcije – Diablo Immortal
  • Rukometna, naslov oko kojeg je hype brzo splasnuo – Gotham Knights

Cyberpunk 2077 dvije godine poslije u žetvi

Teta Bayonetta u nekoliko kategorija nije ostvarila uspjeh, ali zato jest u onoj za najbolju igru s istoka. The Callisto Protocol i njegov studio Striking Distance pronašli su svoje mjesto pod suncem kao najbolji debitantski projekt, a srpski Scorn nije uspio u toj kategoriji, ali jest u Domaćici za najbolju igru godine iz regije. Najbolja strategija godine je Total War Warhammer III, najbolji indie je Stray, a sada stižemo do naslova koji je u prošla dva izbora snažno grlio najgore kategorije.

To je Cyberpunk 2077. CD Project Red je u ovoj godini sa zakrpama konačno oblikovao naslov kakav je trebao biti još koncem 2020., što im je osiguralo čak 2 nagrade na FFA Awardsu.

  • Svemirska djeca, najbolje s istoka – Bayonetta 3
  • Ima li tu mjesta za mene, najbolji debitant – The Callisto Protocol
  • Domaćica, najbolja igra iz regije – Scorn
  • Samo još malo, strategija koju niste mogli prestati igrati – Total War Warhammer III
  • Posljednji Mohikanac, najbolji indie – Stray
  • Ružno pače, igra koja je izašla očajna, a pretvorila se u labuda – Cyberpunk 2077
  • Ću-ću-ću, najbolji iz neke prethodne godine, a nastavio se razvijati u 2022. – Cyberpunk 2077

Pogled u 2023.

Hogwarts Legacy ste odabrali kao najbolju igru koja nije izašla u 2022., a trebala je. S tim naslovom, haripoterovskim RPG-em opraštamo se od ovogodišnjih FFA Awardsa. Te vam preporučamo baciti oko na naš izbor preko 30 naslova kojima se najviše veselimo u 2023., koja će, iskreno vjerujemo, biti jedna od najboljih godina ikad. Kako po pitanju videoigara, tako i po pitanju vašeg osobnog uspjeha i onog što si najviše želite.

Prije nego što se posvetite 2023., nasumično smo odabrali dvojicu koja će, nakon što su ostavili glasove u svim kategorijama, osvojiti PSN ili Steam bon po izboru. To su registrirani članovi @GeraltTheWhite i @mcking005 koje molimo da nam se jave privatnom porukom.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra