FFA FocusZanimljivosti

Prvi u Hrvatskoj prevaren je za PS5 i ostao je bez 9.000 kuna. Što se dogodilo poslije?

Prošle godine, negdje u vrijeme dok smo još uvijek bili u transu zbog izlaska u PlayStationa 5 u Hrvatskoj, javio nam se Marko. Marka su prevarili, prodavačima je uplatio 9 tisuća kuna, a umjesto konzole dobio je poderane cipele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo se, PS5 je u Hrvatskoj izašao prošle godine u četvrtak 19. 11. Budući da je dan ranije bio državni praznik, konzole nisu poslane na vrijeme, pa su one u najvećoj mjeri do svojih vlasnike stigle tek u ponedjeljak. Što ujedno znači i da se na taj dan krenulo buditi sivo tržište preprodavača.

Prvi primjerci na oglasnicima išli su i preko 10 tisuća kuna. Naš Marko s početka teksta je pomorac. U srijedu je imao ukrcaj, što je značilo da ima samo jedan dan za kupnju uređaja koji će mu kratiti dane na oceanu. Nikada dosad nisu ga prevarili, računao je da neće ni sad.

“Uplatio sam mu 8700 kuna, ujutro mi je potvrđeno da su novci sjeli, a paket je kod mene busom stigao navečer”, prepričao nam je. Kada je stigao kući i otvorio poveću kutiju – iznenađenje.

U kutiji pelet, stare istrošene cipele i vulgarna poruka. Kako nam je prepričao, tu noć bijesna supruga nije ga pustila u krevet, a sutra mu je jedino preostalo prijaviti slučaj policiji i otići na brod. “Najgluplji sam čovik na svitu!” odgovorio je na pitanje zašto nije bio oprezniji.

Budući da mu je uplatio novac na račun, Marko je o preverantu znao sve. Ime i prezime, adresu i broj mobitela. Nakon što se moj tekst raširio internetom, Marku je prevarant vratio novac. Odnosno, barem je tako mislio. Uslijedila je još jedna prevara…

Što se dogodilo poslije?

S Markom se nakon zaključenja drugog prošlogodišnjeg teksta više nisam čuo. Odlučio sam mu se javiti i provjeriti što se dogodilo u međuvremenu. Je li dobio novac natrag? Što je s prevarantima? Nekoliko dana nije odgovarao. “Ok, možda je čovjek na oceanu”, pomislio sam. I baš kad sam potpuno odustao od ideje pisanja follow-up teksta, iskače mi notifikacija.

Marko: I kako da ja sad znam hoću li kupiti Vanguard?
Ja (zbunjen): Molim?
Marko: Pa gdje vam je recenzija BTJ!
Ja: Nisu nam poslali kod ove godine. Hoćeš kupit od mene? Za tebe samo 9 tisuća
Marko: Hahaha, a jeste cigani vi s FFA

Što se dogodilo? “Prevarant i njegov kolega prevarili su još naivnih gamera”, ispričali su mu iz policije. “Znate kako je, oboje su članovi jedne manjine i ne može im se ništa.”

Dok je prošle godine u hotelskoj sobi u jednom europskom gradu čekao ukrcaj na brod, prevarant mu je poslao sliku zaslona navodne uplate novca. Izgledalo je kao da priča ima sretan kraj. Međutim, ispostavilo se kako je i to bila prevara. Marko se ukrcao na brod, a novac nikada nije zaista sjeo natrag na njegov račun.

Kad se vratio kući u ožujku, kod kuće ga je ipak dočekala petica. “Iznenadila me, nije mi ništa rekla!” Dok je Marko odrađivaao ugovor, supruga je sve diskretno obavila. “Nazvala je broj u oglasniku, dogovorila susret uživo, pripremila novac i sve je prošlo u redu”, prepričao mi je.

Ja: Znači, opet od preprodavača?
Marko: A nema druge…
Ja: Opet ste preplatili?
Marko: A jesmo…
Ja: Koliko, ako smijem znati?
Marko: Nije više od prošlog puta
Ja: 1000 eura?
Marko: Neću ti reći ovaj put

Prošlogodišnji tekst brzo se raširio internetom, pročitalo ga je 100-ak tisuća ljudi, a među njima i, izgleda, netko od Markovih prijatelja. “Svaki put kad se vidimo čitaju mi tvoj članak i zaje*avaju me”, smije se.

Oglasnici su se ponovno rasplamsali

Dok brojimo dane do godišnjice izlaska PlayStationa 5 u Hrvatskoj, tržište se i dalje nije normaliziralo. Konzola nema, opskrbni lanci su poremećeni, a dobar dio onoga što i stigne završi na oglasnicima.

Ove godine nekoliko mjeseci sam istraživao kako funkcionira sivo tržište PS5 konzola u Hrvatskoj. Mjesecima sam pričao s ljudima koji su mi malo po malo otkrivali kako operiraju domaći trgovci i preprodavači. Tržište je to vrijedno stotine tisuća kuna. Svi znamo barem jednu osobu koja je preplatila PS5 na oglasniku, a jedna od njih je i Marko, odnosno njegova supruga.

Uoči blagdana sivo tržište ponovno cvate. Povezao sa starim sugovornicima, u međuvremenu se na [email protected] javilo još nekoliko preprodavača, javili su se i brojni kupci, a novu šokantnu priču, koja vjerojatno nikoga neće šokirati, čitat ćete ovih dana na FFA. Ako znate nešto o ovoj temi, javite se na navedeni email. Diskrecija je zajamčena.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano