FFA Focus

OSVRT: Uncharted: Legacy of Thieves kolekcija (PS5) – obavezno štivo za fanove i one koji će to postati

Uoči debija Uncharted filma Sony je odlučio izdati poboljšanu kolekciju posljednje dvije Uncharted igre s PS4. Uncharted 4 i standalone ekspanzija Lost Legacy 2016. i 2017. redefinirale su žanr, postavile novi standard u akcijskim avanturama te se približile grafičkom vrhuncu generacije konzola. Je li reizdanje za PS5 uistinu potrebno i kako će vas Sony uvjeriti da jest, saznajte u nastavku teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O emotivnoj posljednjoj avanturi Nathana Drakea u Unchartedu 4 i neobičnoj kemiji Chloe i Nadine u Lost Legacyju sve smo već napisali. Njihov prosjek ocjena na FFA iznosi 95, što dovoljno govori o tome biste li ih trebali odigrati. Apsolutno biste trebali i to bez obzira kakav ste tip igrača, a mi ćemo u nastavku pažnju posvetiti PS5 verzijama i njihovim specifičnostima.

Idealnih 60 FPS-a u Performance modeu

Za početak razjasnimo jednu sitnicu. Uncharted: Legacy of Thieves Collection za PS5 nije remaster Uncharteda 4 i Lost Legacyja, kako smo ga pogrešno referirali u medijima. Čak je i Sony u službenim materijalima izbjegavao korištenje tog izraza.

Iako kraće trajnosti, Naughty Dog je s Lost Legay dokazao da Uncharted može postojati i bez Nathana Drakea.

Što ujedno ne znači da grafički napredak nije vidljiv. Napredak se manifestira prvenstveno u višoj rezoluciji, a dojam pojačava kvalitetnije i realističnije osvjetljenje, što do izražaja posebno dolazi u zatvorenim prostorima. Kada prvi put pokrenete PS5 verziju Uncharteda 4, on izgleda točno onako kakvog ga pamtite. Predivno. A nostalgija zavarava, starije igre pamtimo vizualno boljima nego što realno jesu, stoga potpuni dojam stiže tek direktnom usporedbom obje verzije.

Slika je znatno oštrija, boje su življe, a prikaz je generalno bolji u svakom pogledu. To vrijedi za Fidelity i Performance grafičke načine prikaza, dok je Performance Plus po pitanju vizualne kvalitete identičan onomu na PS4.

  • Fidelity – nativna 4K rezolucija u 30 FPS-a
  • Performance – 1440p rezolucija s upscaleom na 4K u 60 FPS-a
  • Performance Plus – nativna 1080p rezolucija (poput one na PS4) u 120 FPS-a

I dok oba Uncharteda iz kolekcije izgledaju jako lijepo u Fidelity načinu prikaza, Performance je ukupno gladajući superiorniji. Upscale s 1440p na 4K je jako kvalitetno odrađen, odstupanje u kvaliteti prikaza je jedva primjetno te se očituje tek u iscrtavanju objekata u daljini, dok izvođenje u 60 FPS-a čini golemu razliku.

Od početka do kraja igranja oba naslova iz kolekcije, izvođenje u Performance modeu odvija se savršeno glatko. Broj sličica u sekundi ne opada ispod 60 FPS-a čak ni u akciji nabijenim scenama, što je sasvim dovoljno za čvrstu preporuku igranja upravo u ovom modeu.

Ostale PS5 specifičnosti

PS5 reizdanja dolaze s podrškom za mogućnosti novog PlayStationa, od kojih ćete neke od njih cijeniti još više ako ste nedavno igrali PS4 verzije. Poput vremena učitavanja koja su praktički instantna. Učitavanja na PS4 idu i do minute, dok vas PS5 verzije u akciju vraćaju u tek nekoliko sekunda. Next-gen je usvojio standard na kojeg smo se brzo naviknuli.

Direktna usporedba na istom headsetu demonstrira i bolju kvalitetu zvuka te općenito značajke 3D audija. Ambijentalni zvukovi poput vjetra u krošnjama ili udaranja valova u litice su izraženiji, a encounteri sa stealth pristupom su zabavniji jer je jasnije odrediti smjer kretanja protivnika.

S DualSenseom zabavnije je istraživati otvorene predjele.

Podrška za DualSense kontroler je standardna i samim time blago razočaravajuća. Implementirano je zatezanje triggera kod ciljanja, osjetit ćete napetost užeta i slične stvari, međutim, haptička vibracija svedena je tek na podebljavanje već postojećih vibracija. Od jedne Uncharted igre, a usto i PlayStation ekskluzive očekivao sam veći angažman. Očekujete osjetiti kretanje lika po blatu, kroz travu i po kamenim pločama drevnih hramova, ali toga jednostavno nema. Također, propušteno je implementirati bilo kakav oblik vibracije u cinematičnim sekvencama, što povlači osjećaj praznine u standardno kvalitetno režiranim animacijama. Ako neće Sony, tko će?

PS5 je donio specifična poboljšanja, ali jednu stvar je totalno uklonio. A to je multiplayer koji nije bio odveć popularan na PS4, ali je imao i još uvijek ima svoju vjernu publiku.

Kupiti, preskočiti ili pričekati sniženje?

Protivno standardu gaming industrije, Sony naplaćuje nadogradnju starijih igara na nove konzole, što generalno ne odobravamo. Međutim, iza Legacy of Thieves kolekcije stoji određeni trud koji ima svoju vrijednost, a ispod ću ga pokušati približiti i (ne)opravdati različitim skupinama potencijalnih igrača.

Cijena Legacy of Thieves izdanja iznosi 379 kuna, a ako posjedujete Uncharted 4 ili Lost Legacy (ili oboje) za PS4, možete ih nadograditi jedinstvenom nadoplatom od 70 kuna. Dakle, ako posjedujete samo Uncharted 4, doplatom od 70 kuna dobit ćete Lost Legacy, što se svakako isplati budući da se radi o kvalitetnoj igri koja po ničemu, osim u trajnosti, ne zaostaje za prethodnikom.

Ako ste ranije igrali Uncharted igre i njima niste naročito impresionirani, Legacy of Thieves kolekcija nije za vas. Uncharted naslove obilježili su karakterni likovi s egzotičnim pričama i destinacijama, a ako nisu doprli do vas u 720p na PS3, neće to učiniti ni u 4K.

Najizazovniji level valjda ikada u Uncharted serijalu ugodniji je u 60 FPS-a.

S druge strane, nadogradnju apsolutno preporučujemo fanovima. Uncharted 4 i Lost Legacy željet ćete odigrati u novom ruhu. Ako vam na prvu kvalitetniji prikaz ne igra bitnu ulogu, 60 FPS-a potpuno mijenja čitavu igru. Toliko da čete uživati čak i u zloglasnom 20. chapteru na Crushing težini. Sony je mogao samo podignuti rezoluciju i otključati FPS PS4 verzijama, što bi u svakom slučaju bilo pošteno i poželjno, ali ostali bismo bez ostalih poboljšanja.

Ako ste pak pridošlica u serijal, Legacy of Thieves kolekciju se isplati kupiti i odigrati po punoj cijeni. Čeka vas 25-30 sati zabave vrhunske produkcije, međutim, za potpuni užitak najprije odigrajte prva tri nastavka upakirana u The Nathan Drake Collection. Ili odgledajte film koji u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek nije izašao, ali radnjom bi trebao pokriti prve tri igre.

Da rezimiramo, iako izlazi lišen dodatnog sadržaja, Legacy of Thieves kolekcija je odredište na kojem bi trebao završiti baš svatko tko iole voli igre, a posebno akcijske avanture. Avanture Nathana Drakea vrhunac su onoga što gaming industrija može ponuditi, a izdanja poput ovoga uvijek su dobrodošla.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano