FFA Focus

Priča o trofejima: prvi Hrvat s 1000 platina

Trofeji kao dodatna zanimacija za igrače na PlayStation konzolama postoje od 2008. godine. U naravi predstavljaju nagradu za izvršenje određenog specifičnog zadatka u igri. Igračima obično predstavljaju radost, a developerima olakšavaju praćenje igračevih akcija te pomažu u obradi i statističkoj analizi podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesno gledano, prvi trofeji u fizičkom obliku pojavili su se davne 1983. godine na Atari 2600 konzoli kao bonus za vlasnike Activisionovih igara.

Pojavom modernih trofeja pojavila se nova vrsta igrača, tzv. lovci na trofeje (trophy hunters). Njihov broj je iz godine u godinu sve veći. Uz natjecanje kroz ranke ranking sustave i forume, postoji i suradnja prilikom izrade vodiča za ostvarivanje platine. U većini slučaja ljudi koji love trofeje, a da su na vrhu porijeklom su izvan lijepe naše. Poučeni time, zaključili smo kako prosječne igrače u Hrvatskoj lov na trofeje ne zanima. Srećom, na današnji dan se pokazalo da smo bili u krivu.

Uz kavu i kolače, putem messengera, u mirnoj blagdanskoj atmosferi porazgovarali smo s čovjekom koji je upravo postao prvi Hrvat s osvojenih 1000 platina.

Njegovo ime je Goran Rakić (OverHypedG). Kao mali je igrao jako puno igara s bratom na PlayStationu i PlayStationu 2. Krenuvši u srednju školu, a nakon toga na fakultet izašao je iz svijeta videoigara. Srećom, 2017. godine nabavkom PlayStationa 4 vratio se u gamerske vode. U sklopu intervjua donosimo njegovu priču.

Gorane, za početak čestitamo ti na ovom velikom uspjehu. Možeš li reći kako je sve počelo?

2017. godine sam kupio PS4 i praktički sam tek onda vidio što sam cijelo vrijeme propuštao. Od filmskih scena, do mogućnosti biranja različitih puteva, karakterizacije i slično. Odmah me je povelo i upustio sam se u taj svijetu. U početku nisam lovio trofeje, igrao sam igre većinom zbog storya i uživao sam u samom prelasku.

Međutim kada sam kupio prvo kolekcionarsko izdanje God Of Wara 2018 odlučio sam da pokušam vidjeti što znači taj platinum, te da pokušam završiti igricu u potpunosti. God Of War mi je bio prvi platinum i ponosan sam što je baš on bio taj prvi. Nakon toga sam krenuo završavati sve igrice koje su mi prije bile u backlogu, te sam ubrzo skupio oko 20 platinuma.

Potom sam pronašao stranicu Psnprofiles i učlanio se, te sam vidio da postoji ljestvica po kojoj se praktički mogu natjecati. Ukratko, tako sam počeo s lovom na trofeje.

Koje sve igre igraš? Postoji li neki određeni žanr koji preferiraš?

Igram zapravo sve igre, jer da bih bio prvi – doslovce moram sve igrati. Igram na PS Viti, igram lagane i brze igre, igram indie igre, igram sve AAA naslove – da ne duljim dalje. Ove godine se mogu pohvaliti da sam odigrao skoro sve veće AAA naslove te da mi samo još iz par nedostaje platinum.

Jednostavno sam si odredio da kada takva igra izađe, ona je vrijedna vremena, jer je u te igre uloženo puno vremena, truda i novca.

Također obožavam sve Sonyjeve igre, a posebni utisak na mene je ostavio Ghost Of Tsushima ove godine.

Pokriti AAA naslove također je jedan od ciljeva na kanalu

Igraš li sve igre sam ili ti pomažu prijatelji / suradnici ?

Igram sam cijelo vrijeme, ne dijelim s nikim account iako u samom vrhu postoje indicije da više osoba igra na jednom računu. Mene to iskreno ne interesira, želim da moje postignuće bude isključivo moje.

Kako planiraš što ćeš i kada odigrati?

U slučaju da dobijem igre od developera, onda gledam embargo datum i potrebno vrijeme, gledam tjedan unaprijed što izlazi i kombiniram lagane igre s AAA igrama.

Koliko mjesečno igara u prosjeku bude okrunjeno platinom?

50 ove godine. Krenuo s 446, a zavrsio sada s 1008.

Igraš planirano AAA naslove pa ubaciš između ove kraće igre ili ne biraš?

AAA igram planirano i njih igram cijelo vrijeme. Kada uskoče kraće igre, odradim njih i vraćam se na AAA.

Koja ti je najdraža igra?

Najdraža igra mi je Far Cry 5, jednostavno mi je promjenila cijeli život na neki način, malo sam se i poistovjetio s njom, ali uvijek svatko pronađe neki dijelić sebe u nekoj igri.

Koji ti je bio najlakši / najteži trofej?

Najlakši trofej mi je bio od igre Slyde gdje za 1 minutu dobiješ platinum, dok mi je najteži trofej bio…. Nisam siguran, ali možda zadnji boss u Sekiru.

Koji su prednosti i nedostaci lova na trofeje u odnosu na normalno igranje igara?

Što se tiče prednosti, prednost je što imam YouTube kanal s 2.5 tisuće pretplatnika gdje dobivam od developera igre u zamjenu sa trophy guideove i walkthroughe. Mana je ta što nekada kada jako puno igara izađe jednostavno ne mogu neku igru završiti do kraja pošto me vrijeme tišće da pokrivam sljedeće igre prema dogovorima, ali naravno ako ima vremena uvijek im se vratim poslije.

Lista platina unutar 1h.

Koliko dnevno vremena provedeš uz gaming? Cijelo vrijeme je striktno vezano za lov na trofeje?

Kako koji dan. Nekada sat, nekada dva, nekada ništa. Najduže što igram su 4 sata, ne mogu duže, trebam pauzu. Šteta mi je igrati igre umoran, gube mi čar. Volim biti odmoran i koncentriran. Dok sam jako umoran, onda možda videe radim. Manji mi je napor.

Jesi li uspio nabaviti PlayStation 5? Kakvi su dojmovi, u odnosu na PlayStation 4?

Uspio sam nabaviti PlayStation 5 konzolu, pa sam trenutno 8. na svijetu sa željom da možda bar na tren budem na prvom mjestu, iako je to jako teško.

I dok smo čovjeka gnjavili sa pitanjima, jedan lovac pogurao nam je Gorana na 9. mjesto.

PlayStation 5 je čudo! Vratio sam se na neke stare igre, provjeravao sam malo vrijeme učitavanja i jednostavno se vidi prekrasan napredak. Zapravo moram reći da je konzolu malo zasjenio njezin fenomenalan kontroler koji me je zapravo spojio sa igrom na nevjerojatan način. U jednom intervjuu sam rekao i držat ću se toga – sve što čujete u medijima – da istina je, ali tek kada probate sami prvi puta shvatit ćete koliko je nevjerojatna ta istina. Kontroler i konzola su unijeli već sada u prvih mjesec dana strašne promjene u gamingu, a sama budućnost će biti nevjerojatna kojim putem idu.

Impresivne brojke, ali obratite pažnju na mjesto broj 6 – tu je i naš ThaUrban s foruma!

Što je sa ostalim konzolama, ima li života izvan platina?

Planiram kupiti novi Xbox manji dok bude na popustu čisto radi ekskluziva. Ne trebaju mi generalno, sve što volim i što mi treba pronadem na PlayStation konzoli. Dok ne igram, jako volim gledati serije. Trenutno što gledam je The Office.

Koje od nadolazećih igara najviše iščekuješ?

Od budućih naslova jedva čekam Far Cry 6, Horizon Forbidden West , a sljedeći mjesec ću igrati Hitmana III.

Što bi savjetovao igračima koji bi se htjeli okušati u lovu na trofeje?

Budite svoji, igrajte ono što vi želite na vašem profilu, svatko sebi gradi svoj profil. Netko voli imati samo rijetke trofeje, netko ih želi imati što više, netko radi sasvim nešto treće – bitno je na kraju krajeva da prije svega vi sami uživate u tome i da smo svi mi gaming zajednica koja ima zajedničku temu i nevjerojatni smo koliko smo složni!

Kakvi su planovi za blisku budućnost? Ima li nešto bi htio ostvariti, a u ovome trenutku nije moguće?

Najveća mi je želja jednog dana ući u Sonyev review program gdje ću moći raditi review igara za njihove ekskluzive i druge naslove, a uz to promovirati gaming u Hrvatskoj i pomalo trophy hunting.

Gorane, zahvaljujemo što si izdvojio vrijeme za ovaj intervju. Želimo ti puno sreće i uspjeha u nadolazećoj 2021. godini.

Hvala Vama što ste prvi domaći portal koji me uopće prepoznao! Želim Vama i Vašoj ekipi puno lijepih i zdravih gaming iskustava u 2021!

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano