FFA Focus

Testiramo PS5 #3: PS Store na PS5 ima sve što nije imao prije, brz je, wishlista je tu i trošit ćete više nego ikada

Izlaskom PlayStationa 5 na prvom svjetskom tržištu slobodni smo otkriti sve dijelove korisničkog sučelja PlayStationa 5. Drago mi je da konačno smijem pisati o PlayStation Storeu koji je, barem na konzoli, doživio veliku promjenu na bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PlayStation Store je u potpunosti integriran u PlayStation 5. Store više nije zasebna aplikacija, a njegovi elementi se nalaze posvuda. Primjerice, u Library sekciji korisničkog sučelja sistem će vam ponuditi kupnju dodatka za igru koju upravo gledate. Srećom, napravit će to diskretno, pa se ponuda dodataka može pronaći tek ispod informacija o igri, trofejima, activity kartica i ostalog.

Kada otvorite PlayStation Store sekciju prvo što ćete primijetiti je wishlista. U gornjem desnom kutu ekrana prikazuje se ikona srca putem koje možete pristupiti svim igrama koje želite kupiti. Wishlista više nije beskorisna jer će vas sistem od sada na dalje notifikacijom upozoriti kada se neka od igara nađe na popustu. Notifikacija sigurno stiže na PS5, a nejasno je hoće li nas Sony obavijestiti o sniženju i putem aplikacije i emaila, budući da na web verziji Storea još uvijek nema wishlist opcije (nedavno je ukinuta). Nisam na tuđim profilima vidio opciju provjere njihove wishliste, pa barem zasad možemo zaboraviti na opciju giftanja.

O početnoj stranici se može diskutirati. Lijepo izgleda, ali nije baš pregledna te će vam, pomalo i logično, ponuditi tek igre Sonyjevih partnera. U trenutku pisanja ovog teksta na početnoj stranici nema sekcije o najnovijoj rasprodaji. Možda bude dostupna kada PS5 stigne u Hrvatsku 19. 11.

Druga stvar koju nema web verzija trgovine, a ima ova na PS5 su filteri. Za potrebe ovog teksta pretražio sam strategije na PS4 s cijenom između 300 i 500 kuna te ih poredao prema popularnosti. Najbitnije od svega je to da Store na PS5 u rezultatima pretraga više ne izbacuje beskorisne rezultate DLC-ova i ekspanzija. Rezultat pretrage izbacit će samo igre, a na stranici igre dalje možete pretražiti DLC koji vas zanima. Na stranici igre novost je i informacija o broju prijatelja koji ju igraju. Tako sam saznao kako je Xcom 2 u nekom trenutku igralo čak 27 mojih prijatelja. Kod najbitnijeg aspekta trgovine – pretrage, PlayStation Store je bolji nego ikada, ali mu za potpuno korisničko iskustvo nedostaju detaljniji filteri poput pretrage prema developeru ili ocjeni igrača.

PlayStation Plus sekcija također je dobila promjenu na bolje. Odmah u vrhu stranice prikazane su trenutno dostupne igre u PS+ ponudi koje odmah možete i spremiti u Library. Sasvim zasluženo, čelnu poziciju zaslužila je PS Plus Collection sekcija odakle unutar sekunde i bez puno kompliciranja možete preuzeti 20 odabranih PS4 igara koje poklanja Sony.

Najbitniji aspekt sam naglasio, ali najboljeg se još uvijek nisam dotaknuo. To je brzina. Baš kao i čitavi sistem, tako je i PlayStation Store na PS5 instantno brz te ste na kraju limitirani tek brzinom interneta. Za potrebe testiranja brzinu vlastite internet konekcije ručno sam spustio na 4 Mbit-a, a Store se i dalje ponašao kao i na ranijih 100 Mbit-a brzine. Dobre su i brzine preuzimanja. Kod mene se igre skidaju maksimalnom brzinom čitavo vrijeme, ali za neki relevantniji sud pričekat ćemo da PS5 dođe do većeg broja igrača.

Najveći problem, uvjetno rečeno, je taj da je sada Store toliko dobar da ćete ga s guštom pretraživati, a ako ste kao i ja, suzdržavat ćete se od kupovine. To smo u biti i priželjkivali svih ovih godina. Željeli smo trošiti vlastiti novac, a sada nam je to olakšano. Još samo da Sony iste smjernice iskoristi i na web verzijama Storea i imat ćemo potpuno korisničko iskustvo.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano