FFA Focus

Tko je Tom Clancy iz naslova Ubisoftovih igara?

Zašto „Tom Clancy’s“ stoji uz naslove Ubisoft igara, tko je taj čovjek uopće? Ovo su vjerojatno pitanja koja ste se mnogo puta pitali igrajući Ubisoftove pucačine, a za one koji to nikad nisu istražili donosimo ovaj članak. Priča je zapravo jako zanimljiva i nevjerojatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom Clancy je bio američki pisac najpoznatiji po vojnim i špijunskim romanima kao što su The Hunt for Red October ili Patriot Games po kojima su snimljeni i filmovi koje ste vjerojatno gledali.

Thomas Leo Clancy aka Tomy Clancy rođen je 12.4.1947. godine a umro je 1.10.2013.

Tom Clancy je prvi put u svijet videoigara zakoračio 1987. kada je po knjizi The Hunt for Red October napravljena istoimena igra koja je izašla za Game Boy i NES, a kasnije i na Super Nintendo.

Nakon još nekoliko uspješno izdanih igara, Tom Clancy postaje suosnivač Red Storm Entertainment studija koji je 1988. napravio poznati Tom Clancy’s Rainbow Six po istoimenoj knjizi, a 2000. godine sam je krenuo u izradu Ghost Recon igre koja nije imala veze s knjigama, no svejedno je nosila ime „Tom Clancy’s“. Upravo tada se i krenulo u brendiranje igara s nazivom „Tom Clancy’s“. Ubisoft je prvi vidio potencijal koje donosi samo ime “Tom Clancy” te je kupio Red Storm koji je nakon toga postao dio Ubisofta.

E ovo je bila prava Tom Clancy’s igra

Fun fact: ako mislite da ste vidjeli Tom Clancy’s ime na Amazonu, ne varate se. Tom Clancy’s Jack Ryan je prilično popularna serija koja se prikazuje od 2018. godine na Amazon Prime Videu.

Ubisoft kupio pravo na ime

Koliko je za Ubisoft uspješna suradnja bila govori podatak da 2008. godine Ubisoft kupuje Tom Clancy ime i pretvara ga u „Tom Clancy’s“ brand. Ubisoft nije kupio samo licencu da na određeno vrijeme može koristiti njegovo ime u svojim igrama, nego je kupio kompletno ime i prezime pisca tako da ga zauvijek mogu koristiti u svojim igrama bez da mu plaćaju ikakav postotak od prodaje igara.

Iako su sve igre koje nose Tom Clancy ime trebale biti taktičke i više realistične, Ubisoft “gura” ime u većinu svojih pucačkih igara. Rekli bismo da je posljednja igra koja potpuno opravdano nosi Tom Clancy ime – Rainbow Six Siege

Informacija o cijeni koju je Ubisoft platio nikad nije iscurila u javnost, no vjerojatno se radilo o multimilijunskom iznosu s obzirom na to da su se igre s imenom Toma Clancyja u to vrijeme odlično prodavale.

Do danas je izdano preko 40 igara koje sadrže „Tom Clancy’s“ ime u svom naslovu i zapravo nam je već teško zamisliti taj žanr bez poznatog branda tako da vjerujemo da će Ubisoft nastaviti koristiti „Tom Clancy’s“ naziv i daleko u budućnosti.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano