Kolumne

Hoćemo li cross-gen igre (The Last of Us Part II, Cyberpunk i dr.) igrati besplatno na PS5, ili ćemo plaćati nadogradnju?

Evo baš sjedim u svojoj fotelji i pitam se pitanje iz naslova. Nemam trenutno pametnijeg posla jer sam obavio sve što sam trebao obaviti. Gosti dolaze tek popodne, a PlayStation 4 nisam upalio stvarno od prošle godine. Čeka me Death Stranding, no imam jedan problem – moj PS4 Pro odbija učitati bilo koji disk. Probat ću kasnije napraviti rebuild kompletne konzole u nadi da će to pomoći. Ako ne pomogne – novaca za novi PS4 jednostavno nemam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štedim za PlayStation 5, krštenja i svadbe koje me čekaju ove godine. Neka, bolje i to nego da idem na sahrane. Još uvijek pun hrane od blagdana, osjećam se kao vuk u Crvenkapici – pun sam kamenja i volio bih se rasporiti i olakšati. Ali, ne ide.

I što drugo napraviti nego otići na YouTube i gledati malo igre koje nam dolaze. Već ranije sam rekao da ove godine želim odigrati The Last of Us Part II, Cyberpunk i Ghost of Tsushimu. Sve manje imam vremena za igranje. Sve sam stariji i vrijeme je da nakon 3 godine braka razmišljam o djeci možda, a ne next-gen igrama, no tako je kako je. Želim odigrati ove tri igre i onda se prebaciti na next-gen.

Znamo svi dobro da će The Last of Us Part II, Cyberpunk i Ghost of Tsushima biti – IGRETINE. Jednostavno znam to. Predugo sam u gamingu da bih to fulao. Zapravo, ne morate biti dugo da biste znali da Naughty Dog, CD Projekt Red i Sucker Punch neće razočarati.

Većina nas želi te igre igrati od prvog dana. Većina nas će sve navedene igre nabaviti odmah ili su nam već prednaručene. Većina nas neće ih odigrati odmah, ali ćemo ih kupiti odmah. Bilo bi pametnije pričekati pad cijene, pa onda kupiti, ali kako to napraviti? Nikako, ili jako teško.

Dvaput je dvaput!

Ja ću sve te igre kupiti za PlayStation 4. Logično da hoću kad su TLOU Part II i Tsushima PS4 ekskluzive. Bravo šerloče. No, Cyberpunk 2077 dolazi i na druge platforme, ali PS4 je moja platforma odabira. Ne zato jer sam fenboj, već zato što nemam PC, a nemam više ni Xbox One X. Imam Switch.

Drugi razlog je taj što planiram kupiti PlayStation 5, a ako bude novaca jednog dana i Xbox Series X. Znamo također svi da će The Last of Us Part II, Tsushima, ali i Cyberpunk 2077 doći i na PlayStation 5. Jasno, Cyberpunk i na Xbox Series X.

Također znamo da će sve navedene igre raditi bolje i izgledati bolje na next-gen platformama. Ne postavljam si pitanje “je li te igre onda pametno kupiti za PS5, a ne za PS4”, već si postavljam pitanje “hoće li nama koji kupimo PS4 verzije ovih igara (i svih drugih koji dolaze) Sony (i Microsoft) omogućiti besplatni upgrade na PlayStationu 5, odnosno Series X-u?”

Ja mislim da bi trebali, ali da možda i neće.

Znamo svi da će PlayStation 5 biti kompatibilan s PS4 igrama, a ako glasine budu točne – navodno da ćemo moći igrati i sve druge PlayStation igre s bilo koje generacije konzola. No, nas sad zanima samo PS4.

PlayStation 4 nije mogao emulirati PS3 igre, stoga smo posebno kupovali remastere igara. Najveći primjeri su The Last of Us Remastered, ali najbolji i najveći primjer profita je Rockstarov Grand Theft Auto V. Igra je to koja je izašla za PS3 i X360, a najprodavanija je ovu generaciju. Rockstar je zaradio hrpu, baš hrpu love na dvije generacije konzola.

Zaradio je i PlayStation na remasterima igara i možemo reći da je za njih to bila win-win situacija. No, što će sad biti? Hoće li PlayStation (i Microsoft) ponuditi igračima mogućnost da na PlayStationu 5 i Series X-u, skinu ogroman update koji će omogućiti igranje cross-gen naslova na novim konzolama bez potrebe kupnje remastered verzija? Ili ćemo opet morat plaćati za bolje verzije Cyberpunka, Tsushime i drugih igara?

Nadolazeća generacija neće imati prepreke da ne može emulirati PS4/Xbox One igre, stoga je sasvim ispravno razmišljati kako developeri mogu pustiti ogroman patch koji ćemo samo skinuti na nove konzole i pomoću kojeg će naše PS4/Xbox One verzije postati next-gen verzije. Mogu, ali žele li to?

Jer hrpa ljudi će kupiti baš navedene tri igre koje provlačimo kroz članak, i ako nam dozvole besplatan upgrade, znate li vi koji će to biti gubitak za developere, ali i za Sony/Microsoft?

Što je tek s drugim, manjim naslovima koji će biti također cross-gen igre? Nekako sumnjam da ćemo išta dobiti besplatno. Kakvo je vaše razmišljanje i stav? Ima li džabe u stare babe, ili ćemo sve morat platiti? Ili će nam možda kompanije ponuditi kupnju igara po puno manjoj cijeni, ako već posjedujemo last-gen primjerak?

Hoćete li možda ipak pričekati onda next-gen konzole, pa na njima odigrati sve ove igre?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano