Kolumne

Korona je sve jača, a odgode sve češće; teško da ćemo vidjeti PS5 ove godine na Balkanu

Danas je 18. 8. 2020. Još ne znamo cijenu PlayStation 5 konzole, kao ni Xbox Series X-a. Balkan je oduvijek PlayStation uporište, pa mnoge od vas realno zanima više cijena i datum izlaska PS5, a manje XSX-a. Međutim, za obje konzole ne znamo nijedan od onih podataka koji nas zanimaju: cijenu, datum izlaska i kad će biti otvorene prednarudžbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

100% znamo samo da Xbox Series X dolazi u 11. mjesecu. Navodno je iscurio i točan datum u dan, ali njega nećemo pisati jer nije službeno. No očekujte Xbox Series X u prvoj polovici mjeseca.

Sony još uvijek nije službeno potvrdio mjesec, a ni datum izlaska PlayStationa 5. Gotovo sam siguran da je u pitanju također 11. mjesec. PS5 i XSX izaći će u razmaku par dana.

Gdje smo mi u toj priči?

Jasno da svi jedva čekamo taj dan kada će kompanije objaviti datum izlaska i otključati prednarudžbe. No jesmo li sigurni da će PS5 biti dostupan na launchu u Hrvatskoj i Balkanu istovremeno kad i u ostatku svijeta? Iskreno sumnjam.

Prošlost nas uči da nećemo vidjeti konzolu kad i SAD te najveće europske zemlje. Sjetite se da je PlayStation 4 u većim EU zemljama izašao 29. 11. 2013. A tek 25.11. saznali smo kad stiže u Hrvatsku. Kod nas je stigao 29. 1. 2014., dva mjeseca nakon izlaska konzole u EU.

Kao što znate – 2013. godine korona nije žarila i palila svijetom. Rekao bih da je Zemlja bila koliko – toliko normalan planet i stvari su se odvijale relativno normalno.

Korona virus (vjerovali u njega ili ne) iz temelja je promijenio svijet. Nijedna sfera društva nije ostala netaknuta, pa tako ni industrija igara. Sve je više odgoda igara za iduću godinu. Developeri rade od kuće i rad na igrama zahtjeva sve više vremena. Zadnja žrtva rada od doma je PS5 launch ekskluziva Deathloop koja je odgođena za Q2 2021. godine, a Deathloop je samo jedna od igara u nizu odgođenih zvog virusa. Realne su daljnje odgode igara. Stanje i sranje s koronom u svijetu je sve veće.

Izdavanje konzole iznimno je kompleksan posao. Od same proizvodnje pa sve do distribucije u trgovine – sistem je to koji nije jednostavan čak ni kada sve funkcionira, a možete samo misliti koliko će teško tek sada biti sve organizirati.

Osobno ipak ne očekujem odgodu konzola, ali ograničene količine na launchu svakako da. U čitavoj toj priči Hrvatska i Balkan općenito tek su omanji prištić na tržištu. Mi smo mala točkica i kao takvi teško da jesmo i da ćemo ikada biti prioritet Sonyju. Sony će ponajprije ciljati (što je i logično) zadovoljiti najveća EU tržišta te SAD, Kanadu i još neku nama daleku zemlju.

Pitanje je bismo li uopće dobili PlayStation 5 dan izlaska čak i da nema korona virusa, pa sam prilično siguran da do 2021. godine nećemo vidjeti PlayStation 5 i Xbox Series X na ovim prostorima. Xbox nije službeno podržan u našim krajevima, pa ne treba ni računati na neke veće isporuke konzola.

Alternativa?

Odlazak u veće zemlje EU kao što su Austrija, Njemačka ili Italija. Ako granice uopće budu utvorene. Osobno sam PlayStation 4 kupio preko oglasnika par dana nakon izlaska u EU. Jedan gospodin prodavao je konzole uvezene iz Italije. Nećete vjerovati, ali nakon samo par dana krepao je tvrdi disk. Naravno, budući da konzolu nisam kupio kod nas, jedino rješenje bila je kupnja novog HDD-a Bio sam sretan što je u pitanju samo HDD, a ne neki veći kvar konzole.

Zamislite da mi krepa SSD u PlayStationu 5. Gdje bih kupio drugi? Stoga nema druge nego čekati službeni izlazak konzole u naše krajeve. Tamo nekada 2021. godine.

Zanima me što vi kažete? Ako PS5 ne bude dostupan prvi dan u vašoj zemlji, planirate li u kupnju preko granice ili ćete ipak pričekati da bude i službeno dostupan u vašoj zemlji? Ili ćete pak pričekati još koju godinui pad cijena?

U tviteraškim kuloarima kruže priče da bi konzole čak mogle biti odgođene do ožujka 2021. godine, ali iskreno u to mi je teško povjerovati. Iako, sve je moguće. Osim drvene peći.

*VELIKI DISCLAIMER*

Sve što ste pročitali iznad osobni su stavovi autora. Ne radi se o službenoj informaciji, kao ni o stavu redakcije.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano