Kolumne

Ne, nije u redu od Sonyja što ne dopušta nadoplatu od 70 kuna na PS5 verziju Horizon Forbidden Westa

AŽURIRANJE 5.9.201., 9:30
Kao što smo i pretpostavili na kraju kolumne, Sony je popustio i neće napraviti glupost. nadogradnja Horizon Forbidden Westa s PS4 na PS5 bit će besplatna, a Sony će ubuće za sve cross-gen igre nuditi nadoplatu od 10 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORIGINALNI TEKST

“Ovo je pisao debil”, “odvratni ste”, “ovaj treba dobiti otkaz”, “što u tome ima loše?”, neki su od komentara na jučerašnji tekst u kojem sam uz dozu kritike prenio informacije o standardnim i kolekcionarskim izdanjima za nadolazeću veliku PlayStation ekskluzivu Horizon Forbidden West.

Srećom nije bilo prijetnji smrću poput onih kakve dobiva ovaj Youtuber, ali nažalost, radi se o sad već uobičajenom uzorku komentiranja kada god se kritički piše o Sonyju. Inače nas nazivaju “plejstešnovskim” portalom, a ako “fanboyi poput nas” pišu ovako, zaista se brinemo s čim se tek susreću kolege iz drugih medija.

A činjenice su sasvim jasne, nisu podložne manipulacijama i ponovno ću ih navesti:

  • Skupa kolekcionarska izdanja stižu bez diska. Kolekcionari fizičku kopiju igre moraju kupiti odvojeno što je presedan na PlayStationu
  • PS4 igrači koji jednog dana žele igrati PS5 verziju moraju kupiti 150 kuna skuplju Digital Deluxe verziju igre u iznosu od 679 kuna
  • Ukinuta je mogućnost nadogradnje PS4 na PS5 verziju igre po cijeni od 70 kuna koja je bila moguća kod prethodnih ekskluziva (Sony je to jasno i nedvosmisleno obznanio u FAQ sekciji ovdje)

Navedimo i cijene izdanja:

  • PS4 verzija: 529 kuna
  • PS5 verzija: 599 kuna
  • Digital Deluxe verzija (PS4 i PS5): 679 kuna

Dosad ste plaćali 70 kuna za nadogradnju, a sada morate kupiti novu igru

Jesmo li zaista debili kada ukazujemo na problematiku gramzljivosti Sonyja po ulasku u novu generaciju konzola? Odluka o poskupljenju PS5 ekskluziva je donekle razumljiva i prihvatljiva. Međutim, treba li pravdati oporezivanje PS4 igrača koji se žele jednog dana nadograditi na PS5? I to u vremenu kada je PS5 jako teško dobavljiv.

Podsjetit ćemo na nedavni primjer izlaska PS5 verzije Ghost of Tsushime. Ako ste jednu od najboljih igara 2020. godine kupili na PS4 i sada je želite igrati u PS5 izvedbi, za to ćete trebati izdvojiti dodatnih 10 eura, a zatim još 20 eura za tzv. Director’s Cut s ekspanzijom. PS4 kupci Horizon Forbidden Westa neće imati ni takvu mogućnost. “Ponovno kupite skuplju verziju igre”, doslovno nam poručuju.

Kada već ne nudite opciju besplatne nadogradnje poput gotovo svih drugih izdavača, što je već u startu nepopularan potez, ali OK, odlučili ste ga provoditi i imate svako pravo na to, zašto najednom ukinuti opciju dodatne nadoplate za 10 eura? Osim ako baš ne želite biti totalni gadovi. Ne vidimo ni jednu drugu prednost takvog ophođenja. Financijska dobit je zanemariva.

Sony je danas daleko od onoga kada su 2013. Shuhei Yoshida i Adam Boyes demonstrirali dijeljenje igara u trenutcima kada je Xbox planirao nekakvu drugačiju budućnost. Od herojskog Sonyja koji je onomad spriječio tamnu budućnost gaminga, danas su ostali tek tragovi. Shuhei Yoshida je marginaliziran, kao uostalom i čitava divizija u Japanu, a Adam Boyes već odavno nije u Sonyju. Kao što u Sonyju više nisu ni Jack Tretton, Andrew House, Shawn Layden… Sumnjamo da bi takva ekipa tolerirala današnje ophođenje prema igračima.

Sigurni smo, Sony će se danas ispričati, a fanboyji će ostati isti

Na stranu to što je Xbox trenutno bliži igračima. Na stranu i to što su njihove ekskluzive jeftinije i što se mogu igrati na svim konzolama. Na stranu i Game Pass koji ubija cijenom i ponudom igara. Na stranu i to što je Xbox sve konkuretniji s ponudom ekskluziva. Sve to je danas apsolutno nebitno. Microsoft nije kriv što je netko iz Sonyja najednom odlučio biti šupak.

Moramo li nužno biti zagriženi Xbox, Nintendo ili PC fanovi, “debili”, “propalice” ili “idioti” da ukažemo na očiti šupački potez Sonyja? Ne radi se o novcu. Radi se o principu. Principu kojeg će, uvjereni smo u to, danas tokom dana shvatiti i Sony. Ima tamo još puno dobrih ljudi. Mailovi već kolaju između direktora. Sigurni smo u to, ispričat će se i obznaniti odluku kojom se ponovno dopušta PS4 igračima nadogradnje PlayStation ekskluziva. A ostat će fenboji koji i dalje ne vide ili ne žele vidjeti problem(e).

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra