Kolumne

Je li cross-play igranje odlična stvar ili prilika PC igračima za ponižavanje konzolaša?

Jučer je najavljen novi Call of Duty. Svijet je poludio (pozitivno) jer novi Call of Duty: Modern Warfare zvuči na papiru genijalno, a isto tako, izgleda odlično. Reboot serijala kojeg smo voljeli igrati. Nema season pass, veliki fokus je na kampanji, klasičnom multiplayeru i novom co-op modeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, to nije sve. Na sva zvona naglašeno je da će Call of Duty: Modern Warfare spojiti sve igrače zajedno i da ćemo svi igrati skupa. Jedna velika obitelj na svim platformama. Pogađate, igra će biti crossplay iliti cross platform naslov.

To znači da će zajedno igrati PlayStation, PC i Xbox igrači. Možda i Nintendo ako CoD dođe u nekom obliku na Nintendovu konzolu. To je odlično, zar ne? Konačno možete igrati sa svojim prijateljima na PC-u ili drugoj konzoli! Nema razdvajanja, svi su sretna obitelj.

Crossplay u PvP-u je smeće?

Teško je dati smislen odgovor na ovo pitanje i nije cilj da ja sad dam univerzalni odgovor. Više se pitam i želio bih čuti vaše razmišljanje o tome. Uzmimo za primjer dvije velike igre koje podržavaju crossplay – Rocket League i Fortnite. Jesu li se zaista konzolaši usrećili kad igraju skupa protiv PC igrača? Pogledajte samo najbolje igrače na svijetu i na čemu igraju. Logično, na PC-u. Zašto? Pa jer je lakše, preciznije, prirodnije igrati igre na tipkovnici i mišu, nego na gamepadu.

Slažete li se? Ili mislite da je aim assist koji imaju konzolaši puno bolja stvar?

Crossplay je u Fortniteu umjesto da spoji igrače, zapravo razjedinio veliki broj igrača. Svaki dan vodi se rasprava na forumima i streamovima o ovoj temi. Najbolji igrači na svijetu igraju na PC-u, ne konzolama. Sve više Fortnite igrača koji igraju na konzolama ne žele igrati kad vide pored imena nekog igrača ikonu PC-a. Samo izlaze iz mečeva, ili još gore – koriste razne aim bot gluposti i pomagala kao CronusMax. To je varanje.

Kuga modernog PvP-a koja se najviše razvila dolaskom Fortnitea i crossplay igranja

CronusMax i milijun drugih takvih naprava donose ogromnu prednost igračima koji ih koriste. Gotovo sve igre ga podržavaju jer on kao takav nije ilegalan i prvotna namjera nije mu varanje drugih igrača. Ali, on to uistinu je.

Čitao sam jednu zanimljivu anketu gdje većina igrača izjavila da je kupila ovo smeće iz razloga da bi povećalo šansu protiv PC igrača u Fortniteu. Opravdano ili ne, prosudite sami.

PC vs konzolaši?

Ako ćemo gledati statistički, crossplay je Fortniteu zaista donio nikad veći broj igrača. No, gleda li itko i vidi li itko sve veću podjelu tih igrača? Ne možete takve stvari niti vidjeti ako ne pratite malo duže scenu.

O PvE igrama ne pričamo jer tu je crossplay genijalna stvar, ali tko pita igrače žele li oni uopće međusobno igrati? Je li nametnuti crossplay odlična stvar ili bi developeri trebali dati mogućnost odabira želim li uključiti crossplay ili ne? Primjerice, PvE igra The Dauntless (Monster Hunter klon) nudi tu opciju i ne sili crossplay. Ali, zašto ga ne bih uključio kad je PvE u pitanju?

Nisam nigdje pronašao hoće li Modern Warfare imati nametnuti ili opcionalni crossplay?! No, jeste li sigurni da želite igrati protiv igrača koji su na PC-u puno precizniji i brži od vas na kontroleru? Dok mainstream igrači slave crossplay, oni malo žešći su već počeli rasprave o crossplay opciju u Modern Warfareu. Uz milijun pozitivnih komentara, naišao sam i na one negativne koji postavljaju ista pitanja koja ja ovdje pitam vas.

Želite li uopće crossplay? Smatrate li da su PC igrači u prednosti nad konzolašima? Ili vas je zapravo briga?

Crossplay (cross platform) igranje u budućnosti i s dolaskom novih konzola postat će prilično standardna stvar u svijetu igara. Microsoft to želi, Nintendo to želi, a i sam Sony je popustio. I crossplay je divan, ali developeri moraju naći način kako crossplay PvP igranje napraviti poštenije.

Die, pleb!!!111

Ili će svi krenuti spajati miševe i tipkovnice na konzole što danas sve više rade. Onda to više nije konzola. Današnja mladež više je kompetitivna (kad pričamo o igrama) nego mi stare prdonje i danas sve teže mladi igrači podnose poraz. Ja koji pratim balkansku scenu i streamere svjedok sam da sve više djece bez skupih miševa, mehaničkih tipkovnica ne igra.

Neću ni pričati koliko igrača sve više kupuje periferije za konzole. Treba li kriviti tu djecu ili razne influencere koji svi redom igraju na skupim PC računalima, miševima i tipkovnicama koje svijetle više od bordela u Amsterdamu?

Proizvođači periferija trljaju ruke sve više jer djeca sve više žele svoje konzole pretvoriti u PC. Žele biti uspješni kao PC igrači. Kao Ninja, Shroud ili onaj neki TuFaq, TFUE ili kako već.

Hoće li PC igrači imati prednost nad konzolašima u igri kao što je Call of Duty koji ima brzi i frenetični multiplayer gdje svaka milisekunda bitna?

Omogućuje li onda PvP crossplay igranje sreću, jedinstvo i zadovoljstvo ili još više naglašava kako su PC igrači – Master Race, a konzolaši – prljavi peasanti? Recite nam, molim vas.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano