Kolumne

KOMENTAR: Plus, Extra, Premium, Deluxe… Tko će sve to popamtiti?

Ako je u posljednjih preko 25 godina Sony nešto radio dobro s PlayStationom, onda je to jednostavnost brenda i sve što se veže uz njega. Za razliku Microsofta koji svaku generaciju sve više komplicira s imenima uređaja, usluga i servisa, kod PlayStationa se uvijek znalo što, kako i zašto. Sve je bilo jednostavno, intuitivno i marketinški provodljivo. Do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji PlayStation je bolji i noviji? 5 ili 4? Odgovor se nameće sam po sebi. Koji Uncharted je bolji, 2 ili 4? O ukusima se ne raspravlja, ali četvorka je novija. Što mi treba za igrati online? PlayStation Plus. Daj ponovi, zaboravio sam, što mi ono treba za igrati online? Pa PlayStation Plus! Aha, da! Jedina PlayStation usluga iole kompliciranog naziva tokom 10 godina isprofilirala se do razine da je s njom upoznata i sredovječna bakica koja zna što treba kupiti unuku na kiosku i za što će mu to. Poput bona za mobitel.

Možeš li poredati nova četiri razreda PS Plusa po ispravnom redoslijedu, od najslabijeg do najboljeg? Bez varanja!

  • PlayStation Plus Deluxe
  • PlayStation Plus Extra
  • PlayStation Plus Premium
  • PlayStation Plus Essential

U 2022. godini. Što mi treba za igrati online? PlayStation Plus Extra. Kakav PlayStation Plus? “Extra, ali možete igrati i s jeftinijim Essentialom ili skupljim Premiumom ako imate viška novca. Ali da, Premiuma nema u Hrvatskoj jer ne podržava streamanje igara, pa je onda Delux za vas”, već vidim kako se lome jezici djelatnicima Sancta Domenice.

Nazivi bez težine i potencijala

Lome se i meni prsti dok pišem sve ovo, a u gaming industriju sam polu-profesionalno upućen na dnevnoj razini, prateći zbivanja daleko detaljnije i podrobnije od prosječnog igrača – konzumenta. Imenovanje novih razreda PlayStation Plusa ukazuje na to koliko je zbrzana tranzicija na pretplatničko poslovanje. Čelnici PlayStationa postali su svjesni zaostatka za Xboxom te prihoda koji gube svakim narednim danom zaobilaženja nečega što je zasad još uvijek samo trend, a marketinški odjel zakomplicirao je, čak i više od Xboxa, nešto što je moglo biti prilično jednostavno, prizemno i ono najbitnije – pamtljivo.

Šteta, jer sva tri razreda (četiri za nas državljane trećeg reda) PlayStation Plusa su prilično povoljna. Prvi razred je i dalje isti kao i dosad, a drugi, ako se odlučite na godišnje plaćanje, nudi katalog od preko 400 igara za relativno niskih 8,3 eura mjesečno. Treći (i četvrti) razred mi je ipak prekomplicirano objasniti u opuštenoj formi ovog tipa – pa ću vas uputiti na vijest.

Je li moglo bolje?

Od rješenja na koje su se odlučili u Sonyju bolji je čak i onaj preočiti fejk iz prošlog vikenda. Bronze, Silver, Gold i Platinum razredi barem su poredani u hijerarhiju te zapravo imaju dodirne točke s PlayStationom u kontekstu trofeja. A sadašnja, komplicirana imena neće zapamtiti nitko, za razliku od Game Passa koji je postao sinonim za gaming pretplatu, te će ostati to isto i u budućnosti.

Je li moglo jednostavnije? I koji ćete PlayStation Plus razred uzeti? Ja bih mogao onaj srednji, s 400-ak PS4 i PS5 igara. Onaj koji je skoro isti kao Game Pass, ali lošiji. A PlayStation Plus Extra će uvijek ostati to – lošiji. Ako mu uopće zapamtite ime.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano