Kolumne

Tajni rat PCMR-a i konzola za početnike

Dame i gospodo, gameri i gamerice, dobrodošli u još jedan clickbait naslov u kojem ovoga puta nema pretjeranog clickbaita. Radi se o sasvim istinitoj priči koja se odvija mimo svih nas. Svi smo mi marionete u rukama velikih korporacija i pomno igramo kolo marketinških stručnjaka. Ono što možete učiniti po pitanju toga je da krajem 2020. godine, kada dolazi do najvećeg skoka ikada u modernom svijetu gaminga, razmislite o tome kakav ste gamer i što vam je od dostupnog hardvera uistinu potrebno kako biste doživjeli nadolazeće naslove onako kako je baš vama potrebno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ulaska u dublje rasprave o samim platformama odmah riješimo jednu stvar. Sony će s PlayStationom 5 u samom početku biti najbolji u segmentu prodaje i sa time se trebaju svi pomiriti. Ako se zviježđe posloži Sony će objaviti cijenu i datum izlaska konzole na PlayStation Showcaseu u srijedu 16. 09. Vrlo je simpatično od Sonya što su prezentaciju stavili dan uoči izlaska novih RTX grafičkih kartica.

Nikad izjednačenije konzole

Sony u samom startu sa remakeom Demon Soulsa najavljuje igranje 30 ili 60 FPS-a na 4K rezoluciji, ovisno o tome kakve grafičke postavke želimo vidjeti. Na sljedećoj prezentaciji mogli bismo saznati novije informacije vezane uz same performanse pojedinih PlayStation 5 naslova.

Microsoft ulazi u igru sa dva komada hardvera, Xbox series X ($499) te Xbox series S ($299). Series X  je u svom segmentu čudovište sa teoretski većom snagom od PlayStationa 5, a po svemu sudeći cilja na malo slabije grafičke performanse i veći frame rate u početnom lineupu igara. Series S je manji braco ili seka, koji za 40% manju cijenu postiže do 120 FPS-a na 1440p rezoluciji. U međugeneracijskom prijelazu ova će se konzola ultrakežualcima prodavati kao vruća kifla u pekari. 

Iako PlayStation 5 i Xbox series X tehnički podržavaju 8k rezoluciju i 120 FPS-a, realnost je da takvim performansama u next gen naslovima nećemo svjedočiti. To vrijedi i za Series S koji će, kako vrijeme bude prolazilo, većinu naslova pokretati u 1080p/60FPS formatu. Esports igre poput Fortnitea i R6 Siegea jedne su od rijetkih igara koje će se vrtjeti u 120 FPS-a na toj konzoli.

Game Pass je Xboxov najveći adut.

Sony sa svojim ekskluzivama ima veliku prednost nad Microsoftom, no Microsoft ima dva asa u rukavu. Xbox GamePass servis – mjesečna pretplata s kojom možete na Microsoftovim konzolama i vašem računalu igrati veliki broj igara bez kupovanja istih. Drugi je xCloud, streaming servis koji s radom kreće već sutra na Android telefonima i računalima. xCloud nudi listu od čak 150 igara za čije igranje je potrebna samo dobra internetska veza i, naravno, uređaj na kojem ćete taj sadržaj streamati. Microsoft u samom startu sa svim nabrojanim neće moći parirati Sonyju i poraziti PlayStation 5, ali neće ni trpiti sramoćenje kao što je to bilo u dvoboju s PS4. Oboje u novu generaciju ulaze kao ravnopravni igrači i nude širok spektar usluga za nas gamere.

Monstrum za pokazivanje mišića

Iako je RTX 3090 trenutno najsnažniji komad grafičkog hardvera ikad proizveden, novi leakovi sugeriraju da Nvidia priprema još jaču grafičku karticu sa nenormalnih 48 gigabajta video memorije. Radi li se o novoj Titan RTX grafičkoj ili Quadro modelu (za profesionalne radne stanice) pitanje je na koje znaju odgovor samo ludi inžinjeri iz Nvidije.

RTX 3080 ($699) dolazi sa 10 gigabajta ultrabrze GDDR6x memorije i dvostruko većim performansama od RTX 2080 modela, a u prodaju stiže već 17.09! RTX 3070 ($500) dolazi sa 8 gigabajta GDDR6 memorije i bit će jača od 2080Ti modela. Točan datum izlaska RTX 3070 se još uvijek ne zna, ali otprilike znamo da bi u prodaju trebalo izaći sredinom listopada: Uz tu grafičku karticu Nvidia u paketu poklanja i Watch Dogs Legion.

RTX 3090 za sve fanove letenja u pristojnom frame rateu.

Ako uzmemo u obzir da u trgovinama unutar Hrvatske 2080ti košta od 9 tisuća kuna pa na gore, nova serija RTX grafičkih kartica bit će prava poslastica za PC gamere u čitavom svijetu. Osim što za manje novca možete kupiti grafičku karticu koja ima jaču sirovu snagu od 2080Ti modela, svi 3000 RTX modeli stižu s puno boljim Ray Tracingom, DLSS-om 2.0 te s Nvidia I/O, novom softverskom arhitekturom kojom grafička kartica može iskorištavati maksimalne brzine novih SSDova za brže učitavanje tesktura i ostalih resursi unutar igara. Sličnom tehnologijom bit će pogonjen i PlayStation 5, koje će biti na još jednoj stepenici više. Sva tri predstavljena modela RTX serije 3000, vrhunski su komadi hardvera koji vas sigurno neće razočarati, ali ako ste gameri koji prvenstveno igraju eSports igre bit će to komadi hardvera koji vas neće baš previše očarati. Slijedi obrazloženje.

Od svih korisnika koji sudjeluju u Steamovom istraživanju GTX 1060 je grafička kartica koja globalno dominira na gaming tržištu te samim time Nvidiji donosi najviše novca. Jedina grafička koja će moći zamijeniti 1060 na tronu bit će 3060/3060ti. Kao i kod svake serije do sad, XX60 modeli uvijek nude najbolju vrijednost za performanse. S novom tehnologijom koja je prisutna u svakom RTX 3000 modelu, RTX 3060 bit će najpopularnija kartica i donijet najveću zaradu u konačnici.

Službene statistike na Steamu otkrivaju da PCMR i nije toliko brojan.

RTX 3090 podignuo je najviše prašine, ali neće ga kupiti previše ljudi. RTX 3080 bit će apsolutni best buy za 4K next-gen igre, a RTX 3070 zaradit će abnormalne novce. I tek kad se prašina iz TOP segmenta spusti, tržište će preplaviti RTX 3060 i RTX 3060Ti modeli te će zauzeti izrazito dominantno mjesto po broju korisnika. To je marketing kojeg Nvidia upražnjava godinama i koji nikada nije zakazao. Osobno sam od prvog dana tvrdio da će serija 2000 biti teški promašaj te da će kompaniji služiti isključivo za testiranje i punjenje blagajne prije nove serije. No kako je moguće da će s takvim skokom performansi RTX 3000 serija biti čak jeftinija od prethodne generacije. Odgovor je jedan: AMD.

AMD prije misli na druge nego na sebe

Osim što su stavili render RX 6000 modela unutar Fortnite-a AMD je i dalje najveća misterija u PC industriji. Njihova nova tehnologija, revolucionarni RDNA 2 nalazi se u PlayStationu 5, Xboxu Series X i S, ali sam AMD još uvijek nije izašao sa svojim rješenjem za borbu protiv Nvidije na PC tržištu.

Prvi prikaz Radeon RX 6000 serije.

Nvidia je u startu, strahujući od AMD-a, odlučila pojačati sve grafičke kartice te na njih staviti jako skupo riješenje za hlađenje, te istovremeno smanjiti svoju prodajnu maržu (razlika između nabavne i prodajne cijene) niže od samog AMD-a. I nisu stali na tome. Nakon akvizicije Mellanoxa (IT Networking) za 6.9 milijardi dolara, Nvidia je kupila ARM za sićušnih 40 milijardi dolara. ARM je arhitektura procesora s niskom potrošnjom i visokim performansama koji svoje mjesto pronalaze u mobitelima i tabletima. Hoće li Nvidija krenuti u proizvodnju ARM procesora za desktop gaming i time pokušati skinuti Intel i AMDa sa trona? Vrlo vjerojatno neće, ali akvizicijom ARM-a Nvidia je proširila obzore izvan gaming industrije.

Tko će naposlijetku biti pobjednik u čitavoj ovoj priči? Jednostavno je. Svi su pobjednici. U sklopu konzola i PC tržišta svi imaju svoj dio kolača i svoj dio publike. Sony i dalje ima svoje ekskluzive, Microsoft ima vrhunski Game Pass koji je prilagođen za obje konzole i PC, Nvidia pokriva high end gaming na PC platformi te će pokušati zadržati middle tier, a AMD i Nintendo su i dalje džokeri u čitavoj priči. Nintendo najavljuje novu handheld konzolu s 4K rezolucijom, ali sve su to priče dok zapravo ne dobijemo neki bolji info (no znamo i sami da će se novi Pokemoni, Mario i Zelda prodavati kao svježi burek). AMD po mojoj procjeni cilja s jednom od svojih grafičkih kartica zauzeti poziciju između RTX 3070 i RTX 3080 modela, a s drugom cilja prostor koji bi zauzimala RTX 3060. Naravno, to su zasad samo procjene koje bi imale smisla s financijske strane za AMD.

Pobjednici su svi, ali tko najviše profitira?

Proizvođači televizora i monitora. Ako baš moram uprijeti prstom u nekoga onda postoji samo jedan izbor, highlander kvalitete, otac organskih LED panela… LG!

Sharp je najbolji proizvođač LCD panela na svijetu, ali LG je taj koji će uzeti tron u velikoj bitci next-gen konzola i PCMR-a. Dok se svi natežu oko toga čija je platforma najbolja, LG je sa svojom in-game prezentacijom (nije šala, “igru” igrajte ovdje) najavio čitav set OLED panela kojim pokrivaju sve što nam treba. A i ono što nam ne treba.

Ako želite kvalitetan OLED panel koji podržava VRR, ALLM, HDR, G-sync, HRR i sve ostale stvarčice koje prolaze kroz HDMI 2.1 možete ga dobiti. Želite li takav monitor ili rješenje za kućno kino? LG je tu za vas. 

OLED paneli su skupi, imaju kraći životni vijek, ali imaju kvalitetu slike s kojom se niti najbolji LCD paneli ne mogu mjeriti. Ako biste tražili nešto što postiže kvalitetniju sliku od OLED to bi bila MICROLED tehnologija, ali je proizvodni proces još uvijek preskup. Kao gamer koji predominantno igra na PC-ju, veliki sam ljubitelj IPS monitora, organski ne podnosim OLED, ali bit je u tome da OLED jednostavno nema konkurencije po pitanju kvalitete slike.

Svatko sebi kroji svoju gamersku sudbinu. Netko će svoju next-gen platformu birati ovisno o igrama koje preferiraju, drugi su jednostavno fanatici nekog brenda, a treći su sluge dobrih marketinških priča. Dobra priča prodaje proizvod, a marketing prodaje najljepše priče. Ako ste u nedoumici kako i s čime krenuti u novu generaciju, ja bih svakako preporučio pričekati sve dok svi igrači ne spuste karte na stol. Priče su na kraju samo priče, lijepo zvuče, diraju u srce, pokreću valove emocija, ali na kraju je jedino važno kako proizvod izgleda i ponaša se iz prve ruke. Gameri smo, nismo ovce poput ove s prve slike.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano