Recenzije

Recenzija | Asus ROG Ally Z1 Extreme

Smanjivanjem nanometarskih procesa proizvodnje, u kojem prednjači prvenstveno AMD sve manjim ali sposobnim APU-ovima, PC gaming na malim uređajima sve više postaje stvarnost. Trend je započeo Valve, čiji Steam Deck je s milijunima prodanih uređaja ostvario komercijalni uspjeh, ali i ne samo to. Statistike ukazuju i da PC igrači, ako im pružite sposoban uređaj, vole igrati u pokretu. Neki čak i preferiraju, stoga je bilo pitanje vremena kada će se i drugi veliki igrači uključiti u ovo rastuće tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steam Deck popratili su i kineski proizvođači. S uređajima na papiru pristojnih performansi, ali upitne izrade i termalne izvedbe. Potom je nastupio Asus. Tajvanski gigant ima već 30 godina iskustva razvoja i izrade prijenosnih računala, a osobito gaming prijenosnih računala, stoga se činilo sasvim logičnim i primjerenim da upravo od njega uslijedi nova iduća stvar.

Sadržaj:

Specifikacije

Zaslon1920 x 1080, 120 Hz, IPS touchscreen s Gorilla Glass Victus i Gorilla Glass DXC
CPUAMD Ryzen Z1 Extreme (Zen 4, 8/16, do 5.1 GHz, 4 nm)
GPUAMD Radeon (integrirano), RDNA 3, 4GB VRAM, 12 CU, 2.7 GHz
Memorija16GB LPDDR5-6400 (8GB x 2)
SSD512GB M.2 SSD, proširivo SD karticama (UHS-II)
MrežaMediaTek Wi-Fi 6E MT7922 (RZ616), Bluetooth 5.2
PriključciUSB 3.2 Gen 2 Type-C, ROG XG, 3.5 mm audio izlaz, micro SD slot
Baterija40 WHr
Punjač65W
OSWindows 11 Home
Dimenzije (Š/D/V)280.44 x 111.18 x 21.22 mm
Težina608 g 

Nova iduća stvar zove se ROG Ally. Asus je za ovu prijenosnu konzolu, kaže, iskoristio sav know-how stjecan desetljećima. U Extreme izvedbu, koja nam je stigla na test, upakirao je najbolji mogući hardver malog formata koji trenutno postoji na tržištu te primijenio sva znanja odvođenja topline, međutim, za razliku od Valvea, odlučio je svoj uređaj graditi na Windows operativnom sustavu.

Dizajn

Prvo što upada u oko je golemi ekran dijagonale 7 inča. Cjelokupni dizajn s jarkim RGB osvjetljenjem i oštrim bridovima podređen je stereotipnom poimanju onog što PC gaming jest ili što bi PC gaming trebao biti. Iako na slikama djeluje tako, ROG Ally uživo nije ni približno toliko napadan te ne ostavlja dojam neke tobože neozbiljnosti. Upravo suprotno, neće vas biti sram pokazati ga u javnosti.

Što se tiče RGB-a, dva su smještena podno analog palica. Po želji se ono može isključiti, međutim, osvjetljenje nije napadno, ne odvraća pažnju od ekrana i zgodno djeluje u zamračenoj prostoriji.

RGB osvjetljenje je suptilnije nego na promo materijalima.

Znao sam da je lagan. Na papiru laganiji od Decka, međutim, svejedno sam se iznenadio kod prvog primanja u ruke. Premda 30% teži od Nintendo Switcha, težina je bolje raspoređena, ravnomjernije, pa su i dugotrajnije seanse ugodnije. Nema onog specifičnog zatezanja u fleksorima podlaktice. Pritom se kao dobar odabir pokazao izbor Xboxovog asimetričnog položaja tipki, pri kojem je položaj desne šake nešto viši i bolje amortizira težinu.

Osim klasičnih Xbox tipki, uz Options i View tipke Asus je dodao još dvije. Command Center s lijeve strane poziva alate za lakše upravljanje uređajem, poput FPS Limitera, mijenjanja načina rada, osvjetljenja i sličnog, a Armoury Crate s desne strane otvara specijalizirano korisničko sučelje – launcher igara i upravljač dostupnim mogućnostima koji djeluje povrh Windowsa.

Prostor pored ekrana udomio je dva sjajna zvučnika o kojima ću kasnije, jer to i zaslužuju, a na pozadini ćete pronaći dvije M1 i M2 pozadinske tipke na koje možete mapirati što želite, kako u igrama, tako i u Windowsima. Primjerice, za svakodnevno korištenje zgodnim se pokazalo pozivanje Task Managera (M1+M2+↓) te otvaranje virtualne tipkovnice (M1+M2+↑)

Tu su i dva rešetkasta usisa zraka, ona se protežu gornjom polovicom poleđine uređaja, a topli zrak ispuhuje iz zaglavlja. U zaglavlju ćete pronaći i 3,5mm audio izlaz, utor za MicroSD kartice, XGM port za spajanje eksterne grafičke kartice, USB C, tipke za upravljanje zvukom te power tipku s čitaćem otiska prsta.

Audio-vizualno iskustvo

7-inčni zaslon 1080p rezolucije i osvježavanja do 120Hz je predivan i ovaj uređaj svakako izdvaja od Steam Decka. I dok je igranje u većoj rezoluciji svakako plus, ona mi na ovoj rezoluciji i nije toliki dobitak koliko je to sposobnost prikaza šireg spektra boja i većeg vršnog osvjetljenja.

IPS ekran osvjetljenja 500 nitsa u teoriji može pokriti 100% sRGB spektra, a kako je osvjetljenje bolje, u pokretu sam na bateriji najčešće igrao na 50% osvjetljenja, često i manje, a svejedno se nisam osjećao zakinutim. Dojma sam kako je ROG Ally napravljen za igre s vibrantnim bojama poput Planet of Lana, koje se pritom i sjajno izvode te odlično izgledaju u 1080p, za razliku od nekih drugih, hardverski zahtjevnijih igara, kod kojih teksture na manjim rezolucijama umanjuju zadovoljstvo igranja, o čemu ću kasnije.

Dojam kvalitete ekrana prate i zvučnici usporedivi s prijenosnim računalima visokog cjenovnog ranga koje smo imali prilike testirati. Kod ROG Strix Scar 17 cijene preko 4 tisuće eura od zvučnika očekujem više, ali kada usporedivu kvalitetu zvuka dobijem od ROG Ally cjenovnog ranga od 800 eura, onda sam zadovoljan. Dobre slušalice uvijek su dobar izbor, ali bez da izvlačim neke zaključke, dopustite mi da o ovom aspektu govore iskustva drugih, koji su svi od reda bili iznenađeni kvalitetom zvuka. Ništa što izuva iz cipela, ali kada je dojam bolji od očekivanog, to dosta govori.

Windowsi – prokletstvo i blagost

Priču o performansama i izvođenju ne možemo započeti bez Windowsa 11. Valve je za Steam Deck razvio Steam OS baziran na Linuxu te kao takav Deck djeluje kao zaokruženi sustav. To nije slučaj s ROG Ally.

I dok Windows 11 može pokrenuti sve što poželite, Microsoft kaska u prilagodbi korisničkog sučelja manjem formatu. Često ćete prstom neuspješno ciljati ikone i živčaniti jer se virtualna tipkovnica ne otvara, a potom su tu standardni Windows problemi zbog kojih brojni igrači radije odabiru konzole. Što vas očekuje bit će vam jasno već od početnog postavljanja Windowsa, gdje se virtualna tipkovnica ne otvara kod upisivanja lozinke za WiFi, pa ste primorani tražiti rješenje na internetu.

Kod svakodnevnog igranja u pomoć stiže Armoury Crate, aplikacija koju je Asus osmislio kao centralno mjesto za upravljanje igrama i uređajem. Armoury Crate je sam po sebi ugodan i intuitivan, često jako dobro nadomješta radnje koje biste inače izvodili u Windowsima, međutim, i dalje ćete često morati prolaziti kroz standardne Windows menije. Primjerice, kroz Armoury Crate ne možete brisati igre. Premda možete pokrenuti bilo koju igru, svejedno ju prvo morate dodati kroz neki drugi launcher, a ponekad će operativni sustav isključiti grafičku karticu, promijeniti rezoluciju ili vam na neki drugi način zakomplicirati život. Svaka nadogradnja Windowsa sa sobom je povlačila neki novi problem.

Steam Big Picture

Armoury Crate je koristan i intuitivan, ali ako igrate pretežito na Steamu, Big Picture mod je superioran način odabira i pokretanja igara na kojeg bi se mogli ugledati brojni drugi, a osobito Xbox aplikacija.

Armoury Crate upalit će se odmah po logiranju u Windows i brojni igrači, jednom kada postave sve što trebaju, više neće imati potrebe izlaziti iz tog okruženja. Ali Windowsi će sami po sebi često podsjećati tko je tu glavni i oni su kao takvi najveća mana ovog inače sjajnog uređaja.

Performanse u igrama

ROG Ally Z1 Extreme pogoni AMD Zen 4 8-jezgreni procesor takta do 4,8GHz (boostano do max. 5,1GHz) i RDNA 3 grafikom u nekoliko načina rada. Ovisno jeste li spojeni na punjač, tzv. Turbo djelovat će na 25 ili 30 vata, a u Performance modu u 15W najčešće ćete igrati u pokretu kada se ukaže potreba za štednjom baterije. Pritom za različite igre možete kreirati različite profile, pa one blažih zahtjeva možete izvoditi i s manjom snagom što sa sobom povlači i slabije cijeđenje baterije.

15W koristio sam u nezahtjevnim naslovima poput Stardew Valley gdje je Ally doslovno nečujan. Na 30W i spojen na punjač Ally briljira, a budući da sam prilično vremena kod testiranja ovog uređaja proveo na putu, najčešće sam igrao u 25W Performance modu kojeg za potrebe ovog testiranja i uzimam kao mjerodavnog. Testirao sam kroz čitavi spektar iskustava, od igara s velikim otvorenim svjetovima, preko grafičkih bombončića, do popularnih online multiplayer naslova i cloud igara.

Pa krenimo od najzahtjevnijeg. Nisam mislio da ću ikada moći igrati Cyberpunk 2077 na ovako sitnom uređaju, osobito nakon negativnih iskustava na PC-u i konzolama, međutim, čak i u 1080p je igrivo, premda na nižim detaljima. U 720p uz korištenje Steam Deck presetom te s uključenim FSR 2 ide i do 60 FPS-a. Međutim, pokazat će se to i u drugim grafički zahtjevnim igrama, vizuali s FSR 2 pri takvoj rezoluciji te s ekranom u neposrednoj blizini lica izgledaju muljavo i radije sam birao druga grafička rješenja i kompromise.

S druge strane, u želji da isprobam Fortnite u 120Hz, znajući da se radi o ispoliranom naslovu svejedno sam ostao impresioniran. Doduše na low detaljima, Fortnite sam igrao i uživao u online mečevima u stabilnih 120 FPS-a što je probudilo neku novu ljubav prema naslovu kojeg u standardnim okolnostima inače ne igram. Fortnite je lijepo igrati na kauču, premda sam se kao sweet spot odlučio na nešto više detalje i 60 FPS-a.

Još jedan popularan multiplayer FPS jako dobro se izvodi na ROG Ally. Counter-Strike 2 na high postavkama u 1080p ide najčešće iznad 60 FPS-a, i to bez FSR-a, pri čemu se jedinim logičnim nameće ograničavanje Frame Limiterom na 60 FPS-a. Uz igranje s postavkama bez problema ide i do 120 FPS-a, međutim, za razliku od Fortnitea, Counter-Strike protiv isključivo PC igrača i nije neka sreća.

Tokom desetak dana igranja zapravo nisam naišao na neki baš problematičan naslov. Osim Redfalla koji je i danas prilično neoptimiziran, ali igriv uz poigravanje s postavkama. Slično kao kod Steam Decka, moderne AAA naslove najugodnije ćete igrati na low do medium postavkama. Neko pravilo je igranje u 720p bez punjača i u 1080p na punjaču oz obavezan Turbo način rada gdje su performanse otprilike 30-ak posto bolje.

Baterije i pregrijavanje

Trajanje baterije kod prijenosnih uređaja je prilično kompleksan parametar te uvelike ovisi o postavkama, odabranoj igri i navikama igranja. Ako generaliziramo, recimo da autonomija za ROG Ally iznosi oko dva sata prosječnog korištenja. S tolikom autonomijom sam planirao u prilikama za koje sam znao da je priključak struje nedostupan, a toliko bih, uz prilagodbu ponašanja i dobio.

Igranje Fortnitea u detaljima dovoljnima za 120 FPS-a držalo bi bateriju oko sat i 15 minuta, a nezahtjevan naslov poput Planet of Lana dosegnuo bi i do dva i pol sata u Performance modu na 15W. Međutim, može i bolje u manjim naslovima. Primjerice, igrajući Triangle Strategy i odabirom profila potrošnje od 7W ROG Ally premašio je i 4 sata autonomije.

Ono što je bitno, igranjem kod kuće spojeni direktno na punjač ne ometa u igranju. USB-C port dobro je smješten u zaglavlje, spojen ne smeta, a kabel originalnog punjača od 65W dovoljno je dugačak i fleksibilan da kod kuće ne razmišljate o njemu ni bateriji. U tom scenariju ROG Ally briljira, a nedjeljna poslijepodnevna su ugodna.

Pritom čak ni kod najveće potrošnje u najzahtjevnijim naslovima, pri Turbo modu s 30W snage, ROG Ally nema problema s pregrijavanjem. Temperatura je sjajno raspoređena i centrirana prema unutrašnjosti, pri čemu bočne stranice s kontrolama ostaju hladne ili tek mlake. Kao netko kome se znoje ruke kod klasičnog igranja, s Rog Ally nisam imao problem. Uređaj zrak za hlađenje uzima kroz gornju polovicu pozadine, pri čemu usis rubno čak blago miluje prste, a topli zrak ispuhuje iz zaglavlja kojeg pod kutom usmjerava suprotno od igrača.

Igrajući u Performance modu, ventilatori su skoro pa nečujni i u tom pogledu nemjerljivo bolji od Steam Decka, koji pri istoj snazi na 15W zna biti prilično bučan. To se promijeni pri igranju u Turbo modu, gdje se ventilatori čuju, ali ne toliko da bi iritirali te su u najvećoj mjeri preglasani zvučnicima.

Kvaliteta i iskustvo igranja

Napisao sam puno o izvođenju i ponašanju uređaja, ali ako pritom iskustvo igranja nije na razini, prvenstveno po pitanju ergonomije i preciznosti kontrola, onda to ne znači ništa. Kod ROG Ally imam pomiješane dojmove, a koji uvelike ovise o vrsti igara.

Face tipke su dovoljno velike, veće i mojim povećim rukama ugodnije od Decka ili Switcha. S druge strane, premda istog profila i volumena, na analog palice bilo mi je potrebno različito vrijeme navikavanja, prvenstveno jer djeluju nekako premekano. Prilagodbom osjetljivosti i dead zona, osobito desne palice, uslijedila je potpuna adaptacija, ali svejedno ostaje mekani dojam. S druge strane, supruga s manjim rukama ne dijeli isti sentiment, na što ukazuje i njena satnica igranja od više desetaka sati, a pritom nije tipičan gamer. Kažu da različiti formati igranja privlače različite skupine igrača, a ovaj format definitivno je nekima ugodniji.

Xbox aplikacija i sveti Game Pass

Osobito ako ste preplaćeni na Game Pass (a ROG Ally dolazi s 3 mjeseca pretplate na poklon), čeka vas pregršt sjajnih igara koje ste možda preskakali na velikim uređajima. Za mene su to bili Planet of Lana, Hi-Fi Rush, Pentiment, Triangle Strategy, Somerville… Pa čak i Starfield. Premda se ugodno igrao i Sunset Overdrive kao načelno prilično brz naslov.

Game Pass za PC je pravo blago kojeg Xbox aplikacija kvalitetom ipak ne prati. Kao i na “velikim” uređajima, tako je i u malom formatu podložna čestim pogreškama, sporijim učitavanjima i slično, a često djeluje kao da nije dizajnirana za korištenje s kontrolerom. Microsoft može i treba puno naučiti od Valvea.

Zamjerku imam i na D-Pad koji mi osobno ne leži i djeluje jeftino u usporedbi s ostatkom uređaja. Kako sam prije ovog isprobao Steam Deck, nedostajali su mi touchpadovi u naslovima koji se više oslanjaju na miš, a osobito u menijima, međutim, i to je stvar navike, a velika većina igara ionako je dobro prilagođena kontrolerima. Najbitnije je to da uređaj zgodno leži i u većim i manjim rukama. Samo iskustvo igranja definitivno podiže haptička vibracija, koja je na ovom uređaju ugodna i precizna, premda djeluje inferiornije onoj na Steam Decku.

Takav kakav jest, prijenosnog formata i užeg rasporeda tipki od klasičnog kontrolera, osobno mi na ROG Ally nije sjelo igranje naslova koji traže brze i precizne reakcije. Prvenstveno tu mislim na izrazito kompetitivne online naslove poput spomenutog Counter-Strikea, a u naslovima za jednog igrača koji zahtijevaju veću vještinu birao sam niži nivo težine. Sličnu naviku imam i s Deckom te Switchem, gdje sam također tražio ležernija igraća iskustva i pritom uvelike uživao u njima.

Ako tražite takva igraća iskustva, ROG Ally djeluje i kao sjajan emulator. Netom izašli Mario Wonder prilično ugodno se izvodi na Yuzu emulatoru, a iskustvo igranja Animal Crossinga osobno mi je i bolje nego na Switchu, te me sram priznati koliko sati sam sati ostavio u svojem malom tropskom raju.

ROG Ally najviše briljira u kombinaciji s testiranim GeForce Now cloud servisom. I dok je nativno igranje Starfielda u najvećoj mjeri kompromis, igranje iz clouda na GeForce Now s Premium pretplatom osjeća se kao varanje. Varanje u smislu da dobivate vizuale high-end računala, a autonomija baterije produžena je i na preko 4 sata uz trošenje samo 10W snage. 4K s RTX 4080 sjajno se skalira na 1080p i to u najvećim detaljima, premda je ugodnom igranju prethodilo poduže poigravanje s postavkama i konačan zaključak da je najbolje isključiti freesync. Uz Wi-Fi 6 pri 5GHz ipak je prisutan manji stutter čemu bi se dalo priskočiti kupnjom USB-C docka s ethernet priključkom, koji je inače izostao s ROG Ally.

Zaključak

U osnovi ne puno skuplji od usporedive najskuplje izvedbe Steam Decka, skuplja Z1 Extreme izvedba prilično je konkurentan odabir za igranje PC igara u pokretu. Teško je pritom preporučiti jedan od ova dva uređaja, pa se u takvu domenu zaključka neću ni upuštati. U redu, ipak hoću, ali samo donekle, jer mi se Windows jako zamjerio kod testiranja. ROG Ally svakako donosi fleksibilnije iskustvo igranja (premda i na Deck možete podignuti Windowse), vizualno superiornije od Steam Decka, međutim, ako tražite zaokruženije iskustvo igranja, a igrate primarno u pokretu, osnovna i najjeftinija izvedba Decka nije loš izbor.

Ono što mi na Rog Ally nedostaje je neka vrsta sistema kakvog Deck ima s “Verified” oznakama, gdje bi u Armoury Crateu bili označeni naslovi optimizirani za ovu platformu. Sadržajno, u paketu svakako nedostaje torbica koju definitivno očekujem od Premium cijene uređaja, a kartonski stalak čak pomalo i vrijeđa te mi nije jasno zašto je uopće uključen u pakiranje. Nestabilan je i djeluje kao da će se svakog časa raspasti, stoga je bolje ne riskirati, jer jamstvo ionako nebi pokrilo potencijalnu štetu nastalu korištenjem istog.

Na samom kraju, ako bih trebao sumirati svoje druženje s ROG Ally u jednoj riječi, onda je to – zabavno. Prokleto zabavno. Uz poneku manu, jer ovo nipošto nije savršeni uređaj, kao zaokruženi proizvod ROG Ally u Extreme izvedbi je trenutno najbolji uređaj na tržištu za ozbiljno igranje u pokretu. Steam je s Deckom otvorio vrata uzbudljivog novog načina igranja PC igara, razvoj tehnologije je popratio, a Asus je postavio ljestvicu na novu razinu s kojom će se uspoređivati drugi proizvođači.

Ustupio: https://www.asusplus.hr

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano