Recenzije

Testirali smo AOC Agon Pro PD27S s Porscheovim potpisom. Lijep i ozbiljan

Sadržaj:

U redakciju nam je na testiranje stigao još jedan AOC-ov monitor. Poslije Agon PRO AG254FG namijenjenog prvenstveno onima koji žele izvuči najbolje iz online kompetitivnih FPS-ova, iako ne zaostaje previše što se tiče profesionalnih odlika, Agon PRO PD27S ponajviše plijeni pažnju izgledom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, za njegov izgled zaslužni su dizajneri iz Porschea, što je druga suradnja ova dva tehnička i automobilska diva. Nekako se u industriji ustalilo da gejmerski mora prštati od ledica, bridovi i boje moraju biti prenaglašeni, a potom, kada u kućište jednog prosječnog gamerskog monitora stavite panel koji rezolucijom i frekvencijom može pratiti procesorsku moć modernog PC hardvera, ne ostaje previše mjesta za kvalitetu izrade.

Ovaj Porscheov monitor je izgledom kompletno suprotan od standarda koji se ustalio u industriji kao gamerski. Najbolje ću ovaj monitor opisati da izgleda točno onakvo kao i na promo materijalima. Čvrsto i masivno, a lijepo je ionako u oku promatrača. A u oku promatrača autora ovog teksta – prelijepo.

Info

  • Ustupio AOC
  • Monitor: AOC Agon PRO AG254FG
  • Dijagonala: 27″
  • Tip ekrana: IPS
  • Rezolucija: 2560×1440
  • Brzina osvježavanja: 170Hz
  • Vršno osvjetljenje: 350 niti
  • HDR: DisplayHDR 400
  • Vrijeme odziva (od sive do sive): 1ms
  • Omjer kontrasta: 1000:1
  • VRR podrška: Da, Adaptive Sync (radi i s AMD i s Nvidia karticama)
  • Zvučnici: 2x 5w w/DTS
  • Prosječna potrošnja: 36 vata
  • Težina: 7,65 kg

Izrada i estetika

Kada ga primite u ruke, čelično postolje i na prvi i na stoti dojam ulijeva povjerenje. Masivno je, ali ne preteško. Taman toliko da ne optereti previše čak ni radne stolove lošije izrade, a opet, dovoljno čvrsto da monitor na njemu bude apsolutno stabilan. Koliko god ga rotirali na pivotu, PD27S je stabilan i čvrst te je po tome ovo jedan od najboljih monitora koje smo imali prilike koristiti dosad. Pritom ima pripremu i za VESA nosače.

Sam panel s Antiglare premazom i kućište odaju dojam premium proizvoda, što u konačnici dokazuje da gamersko ne treba istovremeno biti i over the top. Što i meni osobno odgovara. Kada smo kod igranja, osobno biram ono što je konkurentno po performansama, a oku, u nedostatku boljeg izraza – normalnije. Agon PRO 27S je jako lijepi komad uređaja koji će se savršeno uklopiti u minimalistički ili jednostavniji prostor, ako birate takav dekor. Monitor djeluje skladno i u klasičnom radnom okruženju, čega ću se dotaknuti kasnije u tekstu.

Donjom prednjom stranicom debljine 1,9 cm dominira “PORSCHE DESIGN” natpis, koji je mogao biti i diskretniji, ali ipak ne odskače od granica elegantnog. Ostale tri stranice okružuju tanji bridovi, čime je ovaj monitor pogodan i za korištenje multi-monitor konfiguracija, iako s 0,8 cm debljine bezela ima i boljih ako tražite nešto samo za tu svrhu.

Pozadina skriva zadovoljavajuću postavu raznih priključaka za proizvod ove cjenovne klase. Tu su dva HDMI 2.0 priključka za konzole i zabavu, dva DisplayPort 1.4 priključka na koje ćete spojiti PC budući da podržavaju osvježavanje slike do 170 Hz (za razliku od maksimalnih 140Hz kod HDMI), 3.5mm izlaz za slušalice te USB HUB s priključcima uključujući i jedan USB 3.2 port.

Nažalost, Agon PRO PD27S ima ugrađene zvučnike. Točnije ima dva DTS zvučnika snage 5W, koji su pristojni, ali ništa više od toga. Kod monitora relativno visoke cijene koji ciljaju grupu igrača spremne izdvojiti veći novac za za veću razinu kvalitete, uvijek nam je žao kada proizvođač odluči ugraditi komponentu koja kvalitetom ne prati ostatak ponude. Ni u jednoj od beskonačno dimenzija ne vidimo igrača, ili čak prosječnog korisnika, koji će izabrati reproducirati zvuk iz tupih zvučnika poput ovih. Bolji odabir su najjeftiniji vanjski zvučnici s polica bilo kojeg supermarketa. Ali dobro, služe svrsi.

LightFXLED površine smještene u stražnje bočne stranice mogu ovaj Porsche monitor, ako to želite, gurnuti u over-the-top, međutim, za razliku od drugih Agon modela koje smo isprobali, na ovom se iluminacija u okruženje širi toplijim tonovima. Čak i uz najjače postavke osvjetljenja okruženje je ujednačeno osvjetljeno. Također, za razliku od nekih drugih Agon monitora, ovaj nema mogućnost projekcije logotipa u stol, što iz perspektive “ozbiljnijeg” gamera također pozdravljam. Pokazalo se fora, ali i nepotrebnim.

Asosu svojstveno, OSD je bazičan i totalna suprotnost od dizajna monitora – jako je ružan, poput sučelja sa starih CRT monitora i televizora. Sučelje je pregazilo dva desetljeća, međutim, služi svrsi. Uz standardne mogućnosti poput kalibriranja boja, igranja LightFX efektima te prebacivanja inputa, nama su najzanimljivije postavke za igranje o kojima ćemo kasnije. Zasad spomenimo Frame Counter postavku koja, primjećujemo, točno bilježi samo frekvenciju, a ne i FPS, i to samo na AMD karticama, o čemu ću također kasnije.

G m e n u

Da, OSD je očajan. Srećom, tu je G-Menu, moderan softver za Windows putem kojeg možete upravljati svim postavkama iz OSD-a, te postavkama monitora inače dostupnim u Windowsima. Od namještanja rezolucije i orijentacije, do odabira modova za igranje i Light FX-a. Ljubitelji RGB-a obožavat će mogućnost sinkronizacije osvjetljenja s ostalom podržanom AOC periferijom.

Sada sinkronizirati s ostalom periferijom i prostorija poprima dodatnu dimenziju.

AOC nam je ustupio GK200 tipkovnicu i GM530 miš, periferiju kojoj, kada sinkronizirate efekt RGB osvjetljenja, skoro pa poželimo dodati podlogu te headset s istom mogućnosti sinkronizacije. Izgleda sjajno. Čisto da upotpunimo komplet. Što bi tek bilo da smo zaista fanovi RGB-a?

Slika

Na prvu, s ugašenim HDR-om i s tvorničkim postavkama, svojstveno IPS panelu, boje su vjerne u svim spektrima. Za naš ukus, ipak mrvicu previše tople, što smo brzo riješili u postavkama monitora. Također, IPS-u svojstveno, mijenjanjem kuta gledanja ne primjećujemo velike razlike u ujednačenosti boja, zasićenosti i gami. Ono nesvojstveno IPS panelima, a pohvalno za AOC, je gotovo pa potpuni izostanak backlight bleeda. Međutim, ipak primjećujemo blagi IPS glow u donjim kutovima ekrana u količini koja ipak ne odstupa od drugih IPS panela koje smo koristili dosad.

Ono u čemu Agon Pro PD27S ne briljira je vršno osvjetljenje, koje bez HDR-a ne dostiže 350 nitsa, ili to radi tek u idealnim uvjetima. Dakle, u praksi u SDR-u nećete ostvariti promovirane vrijednosti, a premda je na tragu reklamiranih 400 nitsa, HDR ništa drugo ne radi osobito dobro te su u SDR-u boje uvjerljivije.

Upravo po kvaliteti prikaza boja u SDR-u se ovaj monitor ističe od brojnih drugih u klasi, a posebno u standardnom načinu rada, budući da neki Game modovi saturaciju podižu najmanje na rubnu razinu ukusa. Ne samo da pokriva 97% DCI P4 spektruma u SDR-u, već ovaj panel to radi iznimno precizno.

U idealnim uvjetima AOC obećaje odziv od sive do sive boje unutar 1 milisekunde s fokusom na igranje brzih multiplayer igara. Dakako da se radi o PR brojci, međutim, u praksi smo s pravilnim korištenjem Overdrive postavke bilježili odzive u prosjeku od 5-6 ms uz gotovo potpunu eliminaciju blur, ghosting i screen tearing efekata.

U igrama koje idu do 60 FPS-a Overdive je sjajno funkcionirao na Weak postavkama, a u FPS-ovima poput Counter Strikea i Valoranta Medium je isporučivao glatke rezultate. Međutim, kod najveće postavke primijetili smo pojavu ghostinga iza pokretnih objekata te pojavu prenaglašenih boja između frameova (tzv. overshot). Tokom nekoliko tjedana testiranja imali smo potrebu “šaltati” isključivo Overdrive postavke, što dovoljno govori o tvorničkoj kalibraciji kojoj u konačnici nemamo ništa previše za prigovoriti.

Odziv i performanse

Agon Pro PD27S se u globalu pokazao sjajnim za kompetitivno igranje. 170Hz iz našeg iskustva djeluje kao sweet spot za igrače koji više nego prosječno igraju kompetitivne igre. Sve više od 170Hz pruža stanovitu prednost, ali tu već dolazimo do faze kada kompetitivno igranje smatrate načinom života i zanimaju vas najprestižniji rankovi u takvim igrama. Stoga, ako vas zanima isključivo kompetitivno igranje i tražite uređaj koji će vam pružiti najveću moguću prednost na virtualnim bojištima, te pritom imate sposoban hardver, onda tražite monitore s većom frekvencijom. Poput AOC Agon PRO AG254FG koji nas je oduševio performansama do 360Hz. U suprotnome, kod igranja u 170Hz bit će te bogovi među frendovima u partyju tokom večernje seanse prije spavanja.

BRZINA OSVJEŽAVANJAVRIJEME IZMEĐU FRAMEOVA
60Hz16.67ms
144Hz6.94ms
240Hz4.17ms
360Hz2.78ms

Trebate li brži monitor pokušali smo demonstrirati u ovom testu, kada smo tokom više tjedana mjerili naš učinak u igrama u svim standardiziranim frekvencijama monitora.

60 FPS-A144 FPS-A240 FPS-A360 FPS-A
1. DAN0.9 K/D1.4 K/D1.7 K/D1.7 K/D
2. DAN/0.6 K/D1.8 K/D1.9 K/D
3. DAN//2.1 K/D2.4 K/D
4. DAN//2.1 K/D2.2 K/D
Više o našem testu ovdje.

Kod ležernijeg igranja naslova za jednog igrača, ovaj monitor se pokazao jako dobrim. Prikaz na 1440p je oštar te, rekli bi mnogi, optimalan za dijagonalu od 27 inča. O bojama smo dosta toga već napisali. Kvaliteta prikaza neće razočarati, ali ni izuti iz cipela, prvenstveno zbog ograničenog HDR-a o kojem smo pisali ranije. Tehnički, ovo je HDR monitor, ali s performansama na razini SDR-a bili smo zadovoljniji dok smo ga držali isključenog, posebno zbog iznadprosječno preciznog prikaza boja.

Kod AGON serije volimo bočne extendere, odnosno držače za headset. Pritom su na ovom monitoru oni čvršći i stabilniji pri čemu nas zapravo nije strah koristiti ih.

Sve pohvale Agon Pro PD27S idu i u uredu. Izostanak gamerskih elemenata u kontekstu dizajna neće ometati vašu pozornost tokom radnih zadataka, a ozbiljniji dizajn o kojem smo već pisali učinit će vaš radni prostor ugodnijim za boraviti. Precizni prikaz boja, optimalan omjer rezolucije i dijagonale te Low Blue Light tehnologija koja umanjuje emisiju štetnog plavog svjetla preduvjeti su za kvalitetan rad. Od Office aplikacija pa sve do relativno ozbiljnog editiranja grafike ili monotonog promatranja tamnog sučelja Linux terminala.

Zaključak

Agon Pro PD27S je sjajan all-around monitor za većinu tipova igrača. Kompetitivnijima će pružiti prednost nad velikom većinom drugih igrača bez nekih bitnijih nuspojava, a kada se zaželite narativnog ili nekog drugog igraćeg iskustva, boje preciznije od prosjeka garantirati će ugodno provedeno vrijeme. Ako radite od kuće, period od 8 do 17 nećete završiti krvavih očiju, dapače, vaše oči bit će odmornije za opuštanje uz jednu od prethodne dvije nabrojane aktivnosti. S druge strane, ako svoje vrijeme pred monitorom volite provoditi pretežito u jednoj od tri nabrojane aktivnosti, u svakoj kategoriji postoje bolji izbori.

Ako ste u potrazi za monitorom sličnih karakteristika – rezolucije 1440p, frekvencije oko 170Hz i minimalnog odziva, izbor se svodi na tek nekoliko uređaja. Agon Pro PD27S kojeg je AOC kreirao u suradnji s Porscheom ističe se kvalitetnijom izradom, relativno atraktivnijim dizajnom, nadprosječno preciznim prikazom boja te općenito konkurentnim performansama, naročito kod većeg FPS-a. Vrijedi li “Porsche Design” u konačnici i veće cijene? Ljepota je u oku promatrača, a ovo je možda jedini Porsche koji ćete si moći priuštiti u životu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano