Recenzije

Testirali smo AOC Agon PRO AG254FG monitor od 360Hz. Idealan za kompetitivne igrače?

Sadržaj:


Na test nam je iz AOC-a stigao 25 inčni Agon PRO AG254FG namijenjen profesionalnim gamerima i onima koji to žele biti. Monitor je to 1080p rezolucije i preporučene maloprodajne cijene od 6.419,00 kuna (u trgovinama je danas ipak dvostruko manja), što na prvo čitanje izgleda kao suludi omjer rezolucije, dijagonale i cijene, ali od niza drugih izdvaja ga nekoliko specifičnih odlika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Info

  • Ustupio AOC
  • Monitor: AOC Agon PRO AG254FG
  • Dijagonala: 24.5″
  • Tip ekrana: IPS
  • Rezolucija: 1920*1080
  • Brzina osvježavanja: 360Hz
  • Vršno osvjetljenje: 400 niti
  • HDR: DisplayHDR 400
  • Vrijeme odziva (od sive do sive): 1ms
  • Omjer kontrasta: 1000:1
  • VRR podrška: Da, G-Sync, kopatibilno s FreeSyncom
  • Zvučnici: 2x 5w w/DTS
  • Potrošnja: 26w kod osvjetljenja 200 niti
  • Težina: 6.4 kg

Tu prvenstveno mislimo na IPS panel osvježavanja od 360Hz i odziva piksela od 1 milisekunde, podrškom za Nvidia G-Sync i Nvidia Reflex te VESA-inim HDR 400 certifikatom. Svaka od ovih tehnologija, osim posljednje, osigurava najresponzivnije moguće igraće iskustvo današnjice, pod uvjetom da posjedujete računalo koje sve to može pratiti.

Izrada i estetika

Što sve ima?

Svakim centimetrom površine Agon PRO AG254FG odiše estetikom koja se posljednjih godina ustalila kao gamerska. Tamnocrveni AGON logo dominira u središtu donjeg okvira, Nvidia G-Sync logo s lijeve strane, a ispod njih se ukomponirana u kućište nalazi Light FX RGB LED traka uz projektor koji, ovisno o odabiru, projicira AGON logo ili tekst na površinu ispod. Na prvi pogled pažnju će vam ukrasti donji okvir debljine 25mm, međutim, kod igranja imerziju popravljaju relativno tanki i oku ugodniji bočni okviri debljine 7mm.

Stražnjom stranom dominiraju metalik crveni elementi postolja te sa svake strane set sinkroniziranih Light FX LED dioda. S lijeve je strane smještena kuka na izvlačenje namijenjena vješanju headseta, koja čvrstinom ipak ne ulijeva povjerenje, pa za tu svrhu radije biramo odvojeni stalak.

Kao ni kuka za slušalice, tako ni ostatak kućišta kvalitetom izrade ne oduševljava. Plastika krcka pod prstima, osobito na pozadini, što unatoč visokoj cijeni odaje jeftini dojam. To je ujedno i najveći minus ovog monitora.

Ipak, valja naglasiti, dojam popravlja masivni stalak, stabilan tronožac metalnog premaza. Nedostatak stalku su prednji krakovi, pružaju se do 42 centimetra unutar ploče stola, pa ako posjedujete plići stol neće ostaviti obilje prostora za nužnu periferiju.

Osim što je robustan, stalak je iznimno prilagodljiv. Dopušta podešavanje visine do 130mm, zaokretanje za 90 stupnjeva u vertikalni položaj, 30 stupnjeva zakretanja u lijevo ili desno te 23 stupnja tilta, odnosno vertikalnog nagiba unaprijed ili unatrag.

Priključci i zvučnici

Izuzev alternativnih VESA rupa promjera 100x100mm za alternativnu zidnu (ili neku drugu) montažu, pozadina skriva sasvim solidnu postavu priključaka. Četiri USB 3.2 porta, od kojih je jedan „žuti” te podržava brzo punjenje, a jedan „zeleni”, odnosno Reflex Latency Analyzer port. Dodatan USB-a za Quick Switch žičani daljinski upravljač, dva HDMI 2.0 porta, jedan Display Port (DP) 1.4, konektor za napajanje te 3.5 milimetarske ulaze i izlaze za mikrofon i slušalice.

Udomaćena su i 2 DTS zvučnika snage 5W. Kvalitetom reprodukcije ne obaraju s nogu, kako vas tako ni susjede, ali su sasvim pristojni. Ali postavlja se pitanje njihove svrhe s obzirom da hardcore gameri, kojima je ovaj proizvod namijenjen, u pravilu za zvuk biraju kvalitetnije headsetove. U svakom slučaju, nećete ih suviše koristiti, no kada budete, neće vas razočarati pod uvjetom da ne igrate.

Sadržaj kutije

U paket su uključeni kabel i napajanje (tzv. power brick), a unutra smo pronašli i HDMI, DP 1.4 te USB kabele, no kako se radi o testnom primjerku kojeg je ranije već netko koristio, moguće da će se sadržaj popratnih kabela razlikovati od onoga u prodaji. Napomenimo da je za optimalno korištenje ovog monitora preporučeno povezivanje DP 1.4 kabelom jer, za razliku od HDMI 2.0, ovaj standard podržava 360Hz s HDR-om i G-Syncom, dok se HDMI ograničava na maksimalno 240 Hz.

U paket je uključen i tzv. „Shadow Hood”, pokrov za gornje tri stranice koji minimalizira vanjske refleksije. „Pokrov” s vanjske strane prati materijal korišten kod kućišta monitora, a s unutarnje strane prevučen je filcom. Zgodan je dodatak za sve koji žele maksimalno izolirati svaku distrakciju, međutim, mat premaz ekrana protiv odsjaja već sam po sebi radi jako dobar posao eliminacije refleksija.

OSD (displej)

Interni meni (OSD) kontrolirate joystickom na stražnjoj desnoj strani ili s uključenim žičanim daljinskim Quick Switch upravljačem. Upravljač je zgodan, ali često se zblesira te ne reagira na upute, što iritira.

Sam OSD nudi standardne mogućnosti kalibracije slike, postavljanje profila, kontroliranje Light FX LED dioda i projektora, upravljanje G-Sync procesorom te praćenje parametara Nvidia Reflex odziva miša i trenutnog osvježavanja ekrana. Iako praktičan, OSD je dizajnom zastario, a zamjeramo mu tek što zakretanje monitora ne prati i zakretanje njegovog sučelja.

Light FX

Ako ste fanovi RGB osvjetljenja, onda je Light FX definitivno jedan od segmenata koji vas najviše interesiraju. Uz uključeni daljinski upravljač možete, ovisno o raspoloženju, kontrolirati i mijenjati razinu osvjetljenja LED traka, modove i uzorke rada.

Na raspolaganju je 12 modova. Od bazičnog odabira jedne boje osvjetljenja, preko efekata duge i “disanja” do gradijentnih tranzicija, a za svaki od njih možete odabrati željene raspone boja. LED-ice se mogu sinkronizirati s AOC-ovom ostalom periferijom, ali ne postoji opcija da prate reproduciju na ekranu ili nešto naprednije od toga.

Da zaključimo sekciju dizajna, ovaj monitor ništa ne radi suptilno. Estetikom pokušava zaokupiti pažnju mnoštvom naglašenih elemenata pa ćete ga ili voljeti ili mrziti. Nema između.

Kvaliteta slike i performanse

Slika

Proizvođači monitora ne rade uvijek dobar posao s kalibracijom slike, no to nije slučaj s AG254FG. Boje su vjerne, naočigled posebno impresionira skoro pa savršena bijela boja i veliku većinu igrača zadovoljit će zadane postavke te predefinirani profili. Budući da ne posjedujemo fizičke uređaje za mjerenje, oslanjamo se na podatke drugih neovisnih recenzenata. Istina, kod masivne proizvodnje paneli ne izađu iz tvornice identični, ali mjerenja bijele boje u prosjeku pokazuju blizu savršenih 6500K temperature te dubinu crne boje od ispod 0.1cd/m2.

Probijanje pozadinskog osvjetljenja (backlight bleed) je primjetno kao i na svakom IPS monitoru, ali ne u tolikoj mjeri da smeta kod igranja tamnijih igara ili nivoa. Najviše nam je zasmetala svojevrsna neujednačenost osvjetljenja, što opet može ovisiti i o individualnoj kvaliteti panela.

Performanse u kompetitivnim naslovima

Što se tiče performansi, Agon PRO AG254FG je apsolutni spektakl u igrama poput Counter Strikea koju smo uspjeli natjerati do 360 FPS-a. Kod takve razine osvježavanja očekujete boljku poput kašnjenja odziva miša ili ghostinga, ali Nvidia i AOC napravili su odličan posao.

Savršeno optimizirano, stuttering i tearing kompletno su eliminirani, G-Sync i VRR odrađuju fantastičan posao te nema ghostinga, a odziv miša je neprimjetan.

Performanse u klasičnim naslovima

U igrama za jednog igrača AG254FG radi dobar posao. Slika je čista i boje su dobre. HDR do 400 niti svjetline blago razočarava jer kod vršnog osvjetljenja ovog monitora pati točnost boja. Premda u konačnici je solidno izveden, nema pojave artefakata, ali isto tako neće osvojiti neke nagrade.

Ipak, u 2022. za singleplayer naslove kod monitora preferiramo prvo veću rezoluciju, a zatim i dijagonalu. Unatoč tome, ovaj monitor vas ni u singleplayer naslovima neće razočarati.

Za uredsko korištenje i svakodnevni rad?

Ako biste AG254FG ponekad koristili i za uredski rad, neće vas iznevjeriti. U desktop modu Low Blue Light tehnologija uspješno umanjuje emisiju štetnog plavog svjetla, stoga cjelodnevni rad ili surfanje internetom (ima li boljeg od scrollanja u 360Hz?) ne umara, čak ni u mračnim uvjetima.

Nakon početnog perioda testiranja mi smo ga većinom koristili u vertikalnom položaju kao sekundaran monitor, premda se kod primarne upotrebe iskazao kod editiranja slika zahvaljujući preciznim bojama. Kod editiranja slika/videa savjetujemo isključiti varijabilno sRGB pozadinsko osvjetljenje.

Je li za mene?

Ako ste prosječan igrač, vjerojatno nije. Kao i kod svake recenzije hardvera na FFA, potencijalne kupce ćemo svrstati u nekoliko razreda i pokušati pružiti odgovor svakom od njih.

  • Igram samo igre za jednog igrača! Ovaj monitor nije za vas. Za istu cijenu možete dobiti monitor veće rezolucije i(li) veće dijagonale s kvalitetnijim prikazom slike. Osvježavanje u 360Hz vam ne treba.
  • Igram na konzoli nove generacije! Kao i u prethodnom odgovoru, ovaj monitor nudi pregršt tehnologije koja vam ne treba, a ne nudi osnovno, poput veće rezolucije.
  • Kompetitivan sam igrač online multiplayer igara! Ako volite kompetitivno igrati brze FPS-ove poput Valoranta, Counter Strikea, Apexa, Fortnitea ili Warzonea, brže osvježavanje slike omogućit će vam brže reakcije i u konačnici poboljšati vašu igru.
  • Kompetitivan sam igrač online multiplayer igara i već posjedujem 144 ili 240Hz monitor. Odgovor je malo kompliciraniji, detaljnije ćemo ispod.

Isplati li se prebaciti na 360Hz ako već posjeduješ 144Hz ili 240Hz monitor?

Odgovor je… kompliciran te ovisi o natjecateljskoj ambiciji igrača. Skok s 60Hz na 144Hz je enorman u svakom aspektu igranja i u praksi je primjetan pomak u statističkim pokazateljima. Naredni skok na 240Hz je evidentan, ne u tolikoj mjeri po pitanju statistika, međutim, stvara bitnu prednost nad ostalim igračima od kojih su oni u elitnim tierovima još uvijek većinom na 144Hz monitorima.

Brzina osvježavanjaVrijeme između frameova
60Hz16.67ms
144Hz6.94ms
240Hz4.17ms
360Hz2.78ms
Dragocjene milisekunde.

E sad, dobitak od 1.6ms na 360Hz u odnosu na 240Hz najmanji je između monitora standardiziranih frekvencija, skok nije toliki i teško je zapravo savjetovati upgrade. Da, reakcije su brže, ali koliko točno? Nezahvalno je izmjeriti, no pokušali smo dokazati u praksi. Test nije najobjektivniji i znanstvenici će narodne linije čitati s podsmjehom, budući da nismo limitirali frekvenciju već samo broj FPS-a, a tu je i niz drugih faktora koje smo zanemarili.

Odigrali smo 200 CS:GO deathmatcheva kroz 4 dana.

  • 1. dan – 5 mečeva u 60 FPS-a, 10 mečeva u 144 FPS-a, 15 mečeva u 240 FPS-a i 20 mečeva u 360 FPS-a
  • 2. dan – 10 mečeva u 144 FPS-a, 15 mečeva u 240 FPS-a i 25 mečeva u 360 FPS-a
  • 3. dan – 25 mečeva u 240 FPS-a i 25 mečeva u 360 FPS-a
  • 4. dan – 20 mečeva u 240 FPS-a i 30 mečeva u 360 FPS-a

Uzmite u obzir da je svakog dana postojala krivulja učenja. Drugog dana povratak na 60 FPS-a bio je težak, a trećeg dana vraćanje na 144 bilo je još bolnije, stoga smo postepeno ukinuli testiranje u ta dva razreda budući da je poanta dokazana. Teže je vratit se na, uvjetno rečeno, lošije.

60 FPS-a144 FPS-a240 FPS-a360 FPS-a
1. DAN0.9 K/D1.4 K/D1.7 K/D1.7 K/D
2. DAN/0.6 K/D1.8 K/D1.9 K/D
3. DAN//2.1 K/D2.4 K/D
4. DAN//2.1 K/D2.2 K/D

Nešto subjektivnih dojmova:

  • Skok s 60 FPS-a na 144 FPS-a je impresivan
  • 240 FPS-a u odnosu na 144 FPS-a donio je bitan pomak
  • S 360 FPS-a na 144 FPS-a je kao povratak 5 godina unatrag
  • Bez brojača je teško golim okom raspoznati razliku između 240 FPS-a i 360 FPS-a, ali „osjeti se”

Osim što se blago osjeti, razlika između 240 FPS-a i 360 FPS-a se, barem u našem slučaju, manifestirala neznatno boljim statistikama. Otprilike 5% na gornjem spektru nekome je neznatno, a na najvećoj razini može značiti razliku između virtualnog života ili smrti.

Konačan zaključak

Kada je pušten u prodaju prošle godine, po cijeni od tada preporučenih 6419 kuna, teško bismo mogli preporučiti uređaj koji uza sve svoje odlike i dalje ima dijagonalu od skromnih 25″ i 1080p rezoluciju. Na tržištu postoje povoljniji monitori u najmanju ruku približno jednakih performansi.

Međutim, isto to tržište odradilo je svoje. Cijena u trgovinama se prepolovila i sada se AOC Agon PRO AG254FG može pronaći za prikladnijih 3200 do 3700 kuna. Za ono što nudi, a to je besprijekorno igranje u najvećem mogućem broju sličica u sekundi prikladnom za najveće izazove u kompetitivnom esportu, ovaj monitor vrijedi razmotriti.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano