Vijesti

18-godišnjak koji je hakirao Rockstar doživotno zatvoren u psihijatrijsku ustanovu

U trenutku kada je hakirao Rockstar i pustio preko 90 GTA 6 videa, Arion Kurtaj bio je maloljetnik. Danas 18-godišnjak dobio je punomoćnu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s neimenovanim 17-godišnjakom osim Rockstara hakirao je tech kompanije poput Ubera, Nvidie, lokalne teleoperatere EE i BT, ali i policiju. Tokom suđenja Kurtaj nije pokazao empatiju za svoja zlodjela, dapače, potvrdio je kako će nastaviti s istim prvom prilikom. S visokim stupnjem autizma proglašen je psihički nestabilnim te stavljen pod doživotni psihijatrijski nadzor u previđenoj ustanovi.

Premda brojni mediji navode doživotno zatvaranje, što izjednačuju sa zatvorskom kaznom, to nije točno. Naime, ako optuženik ozdravi i liječnici jednom odrede kako više nije prijetnja za društvo, bit će pušten na slobodu. Možda dogodine, možda za 10 ili 25 godina, a možda nikad.

Sutkinja Particia Lees u objašnjenju presude navodi kako je Kurtaj ostao “fiksiran” ka hakiranju te kao takav predstavlja veliku prijetnju za društvo. A kada u nastavku pročitate što i kako je sve izvodio, bit će vam i jasno zašto.

Hakirao preko Android TV sticka

Prvo 2021. sa svojom LAPSU$ grupom hakira telekome i traži višemilijunsku odštetu. Ne dobiva ju, ali preko ukradenih podataka privatnih korisnika stječe stotinjak tisuća funti vrijednosti kripto valuta. Za taj prekršaj uhićen je u siječnju 2022., pa nedugo zatim pušten na uvjetnu slobodu.

Premda mu je zabranjeno korištenje računala, odmah u veljači hakira Nvidiju, otima tajne podatke i ponovno traži otpremninu. Kako? Bazu zaposlenika zasuo je lažnim two factor authentication SMS-ovima i mailovima sve dok jedan nije nasjeo. Kumuju mu kolege iz grupe, izdaju ga, otkriju identitet i nije prošlo puno vremena do ponovnog lišenja slobode. Policija Kurtaja posprema u hotel pod zaštitu gdje bez računala i interneta čeka postupak.

I sad slijedi nevjerojatni filmski dio. Bez računala i interneta, korištenjem hotelskog Fire Sticka i prošvercanim mobitelom, Kurtaj hakira Revolut, Uber i Rockstar. Napad na Rockstar sutkinja ističe “najodvažnijim”. Svim zaposlenicima na Slacku s “@everyone” daje do znanja da su hakirani, ali ne prije nego što pokupi preko 90 videa iz razvoja GTA 6 i navodni izvorni kod, o čemu smo pisali ovdje.

Kada izađe, sve će ponoviti

Tužitelj navodi kako su Kurtaj i kolege sve radili iz zabave. Nisu prezali ucjenjivati ni zaposlenike osobno, što ukazuje na izostanak bilo kakvog moralnog kompasa te eliminira eventualni kompleks Robina Hooda s kojim bi se potencijalno moglo suosjećati. Ustanovljeni motivi su potreba za validacijom, osobni financijski dobitak i – zabava.

Koliko je zaradio? Ne zna se. Kompanije negiraju otpremnine, a oba optuženika odbijaju pružiti podatke svojih virtualnih novčanika. Negdje zasigurno čeka prilična količina Bitcoina, Ethereuma, Dogecoina i drugih kripto valuta.

Međutim, u svemu ima i nečeg dobrog. Nitko nije baš ozbiljno oštećen, a pritom su kompanije naučile vrijednu lekciju. Ako si podložan hakiranju od maloljetnika s ulice, onda poradi na tome. Nažalost, lekciju nije naučio Insomniac, Sonyjev studio koji se ovog tjedna našao djelom najvećeg curenja podataka u povijesti industrije. Najvjerojatnije istom ili slično metodom tzv. socijalnog inženjeringa.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano