Analitičar smatra kako će se PS5 Pro prodavati dobro unatoč visokoj cijeni

Prema podacima analitičke tvrtke Ampere, prodaja jučer najavljenog PS5 Pro trebala bi dosegnuti slične prodajne brojke kao PS4 Pro unatoč visokoj cijeni konzole od čak 800 eura.

Piers Harding-Rolls iz Amperea istaknuo je da će “cijena PS5 Pro neizbježno izazvati mnogo komentara” što svakako i jest slučaj, a osobito na FFA forumu. Razlika u cijeni između standardnog PS5 i PS5 Pro je skoro dvostruka u Europi, što je znatno više od razlike u cijeni između PS4 i PS4 Pro koja je iznosila oko trećinu cijene PS4.

Unatoč visokoj cijeni, Ampere predviđa da će Sony ovih blagdana samo u SAD-u prodati oko 1.3 milijuna PS5 Pro konzola, dok je PS4 Pro prodao 1.7 milijuna primjeraka na lansiranju 2016. godine.

“Sony štiti svoje marže”

Harding-Rolls sugerira da će cijena možda smanjiti interes kod dijela potrošača, ali za prave PlayStation entuzijaste cijena neće biti tolika prepreka. PS4 Pro je tijekom svog životnog vijeka prodan u 14.5 milijuna primjeraka, što čini oko 12% ukupne prodaje PS4 konzola. Sličnu dinamiku očekuje i za PS5 Pro s predviđenom prodajom od 13 milijuna primjeraka do 2029. godine.

Jedan od ključnih razloga za ovakvu cijenu PS5 Pro konzole, smatraju iz Amperea, je zaštita Sonyjevih marži, uzimajući u obzir inflaciju u opskrbnom lancu i izostanak direktne konkurencije poput one iz prošle generacije kada je Microsoft konkurirao s Xbox One X.