Vijesti

GTA 5 proslavio 10 godina od izlaska. Apsolutni je fenomen zabavne industrije na tri generacije konzola

Postoje događaji, a onda postoje i veliki, monumentalni događaji, dani kojih se sjećate gdje god bili i što god radili. “Gdje si bio kad su avioni pogodili WTC?” ili “gdje si bio kad smo ušli u finale SP 2018?” Autor ovog teksta tog utorka 2013. imao je “gripu”. Naravno, na poslu nitko nije posumnjao. Svi su imali “gripu”. Svi su ostali kod kuće, izašao je GTA 5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već trećeg dana igra je premašila milijardu dolara zarade, brže nego ijedna druga u povijesti, a poslije su se rekordi samo nizali. GTA je promijenio sve. Promijenio je percepciju globalne javnosti prema igrama, više nego što će to kasnije učiniti jedan Fortnite, a najbitnije od svega, promijenio je sami Rockstar. Razvojni studio nekoć poznat po toksičnoj radnoj kulturi i agresivnim nametanjem prekovremenih sati svojim zaposlenicima, poslije si je uzeo vremena. Jako puno vremena. Razvoj GTA 6, igre koja će vjerojatno porušiti rekorde prethodnika, već je devetu godinu u razvoju.

Najprodavaniji na tri generacije konzola

GTA 5 se do danas prodao u 185 milijuna primjeraka i kao takav je najprodavaniji AAA naslov svih vremena. Zaradio je više novaca nego ijedan film, glazbeni album, knjiga ili bilo koji drugi produkt zabavne industrije u povijesti. Da bude impresivnije, napravio je to kroz čak tri generacije konzola, od kojih je na svakoj od njih uspio postati najprodavanija igra. U industriji u kojoj normalne igre tipično ostvaruju 90% prihoda u prvih nekoliko dana prodaje, uspjeh GTA 5 tim je impresivniji. Izašao na PS3, a najprodavaniji je i deset godina poslije na PS5.

Monumentalan Rockstarov uspjeh leži u izmijenjenom modelu poslovanja. Umjesto da požuri s nasljednikom, što bi napravio svaki drugi studio u industriji, osobito poslije influksa tolikog novca, Rockstar je usporio s šesticom, a posvetio se multiplayer modu s intencijom da produži životni vijek igre. Nije krenulo sjajno. Pamtimo tehničke probleme, loše performanse, rušenja servera i ispadanja iz sesija. Studio bez prethodnog ozbiljnijeg online multiplayer iskustva negdje putem ipak se pronašao, a popularnost je samo rasla.

Kao ključ uspjeha pokazalo se redovito izdavanje novog sadržaja, ekspanzija u vidu novih misija, vozila, radio stanica i sličnog, a sve je rezultiralo prihodima od stotina milijuna dolara godišnje. U pandemijskim 2020. i 2021. prihodi od Onlinea penjali su se na preko milijardu godišnje. Predviđa se kako je ukupna zarada u ovih 10 godina premašila 6 milijardi dolara.

I u 2023. najpopularnija igra na svijetu

U trenutku pisanja ovog teksta, GTA 5 je najgledanija videoigra na Twitchu, što puno govori o trendu. Trendu koji je svih ovih deset godina uzlazne putanje. Kraj popularnosti GTA 5 ne nazire se. Ispriječiti mu se može jedna jedina igra, a to je GTA 6. Ne čudi što se Rockstar odlučio na umjereniji pristup s razvojem nastavka. U nekim drugim okolnostima, narednu igru izbacuješ kada se prethodna “ohladi”, ali GTA 5 još uvijek ključa.

Na kraju stižemo do presedana. Svi žele konačno gašenje GTA 5, ali ono nikako da se dogodi. Interesne skupine i glupi političari zazivaju ga zbog navodnog poticanja na nasilje, igrači ga zazivaju jer žele GTA 6, a zaziva ga i sam Rockstar, spreman za naredni korak.

Premda još uvijek nije službeno otkriven, o GTA 6 već znamo jako puno, ponajviše zahvaljujući najvećem leaku u povijesti gaming industrije. Igrat će se u Miamiju/Vice-Cityju, dva protagonista su Jason i Lucia, a izdavač Take-Two financijskim prognozama ukazuje na njegov izlazak u razdoblju od sredine 2024. do konca ožujka 2025.

Igra

Povezano