Vijesti

I Electronic Arts otpušta veliki broj ljudi, planira se riješiti licenciranih IP-eva

Nastavlja se najgora godina od kada je igranja, barem što se tiče zaposlenika u gaming industriji. U prva dva mjeseca 2024. otkazi su podijeljeni tisućama developera, tjedan je svakako obilježio PlayStation s drugim najvećim valom otkaza ove godine, a ada je uslijedio i Electronic Arts.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gigant, šesti najveći izdavač u industriji, odlučio je otpustiti 670 zaposlenika što je 5% od ukupnog broja zaposlenih. U mailu poslanom zaposlenicima, šef EA Andrew Wilson poručio je kako će kompanija u narednim godinama napraviti odmak od licenciranih IP-eva, nečem što smatra da ne donosi zadovoljavajuće rezultate, i umjesto toga će se posvetiti vlastitim IP-evima, sportskim igrama i online iskustvima.

Odmak od licenci već se pokazao uspješnim za EA-ovu najveću igru, nekadašnju FIFA-u, a današnji EA Sports FC. Odbacivanje imena, čini se, nije previše utjecalo na prodaju, a benefit je golem budući da je skinuo s leđa teret od 140 milijuna dolara koliko je godišnje plaćao svjetskoj krovnoj nogometnoj organizaciji.

Ne znamo koliko EA plaća Disneyju, ali Star Wars je još jedan veliki IP kojeg ovaj izdavač licencira. U skladu s novom strategijom, otkazan je Respawnov Star Wars akcijski naslov po uzoru na Mandalorian, ali razvoj trećeg nastavka Star Wars Jedi serijala nastavlja se prema planu.

Povezano