Vijesti

Influenceri su lagali o Battlefieldu 2042, DICE manipulira ocjenama, a igra je u kaosu

“Hrvoje, ja ovo ne želim recenzirati”, ujutro me je dočekala notifikacija na mobitelu. Battlefield 2042 koji smo dobili za Xbox je neigriv. “Performanse su nikakve, konzola se ruši, operatori su promašeni…”, nastavlja Filip koji je za potrebe recenzije odradio noćnu smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako vam zvuči iskren čovjek koji nema ekonomskog interesa. Čovjek s kojim žena danas neće pričati jer je “cijelu noć igrao igrice”. Čovjek s kojim žena vjerojatno neće pričati ni sutra. Čovjek koji će u ponedjeljak na posao s podočnjacima i čovjek kojem je iskreno žao što je Battlefield loš. Ali i čovjek kojem možete vjerovati te koji neće izvrtati činjenice.

Utjecajni influenceri bez kičme

A proteklih dana one su se jako izvrtale. Igrači su bijesni na utjecajne Youtubere koji nisu bili potpuno iskreni ili su lagali u svezi Battlefielda 2042.

Jedan od njih je popularni Jackfrags. On je čitavu svoju karijeru izgradio praktički na Battlefield serijalu, s DICE-om je izrazito povezan, uvijek među prvima ima pristup njihovim igrama i sasvim je jasno, suradnjom direktno ili indirektno ostvaruje ekonomsku korist. Nakon niza videa u kojima se osvrće na “nevjerojatne detalje” i druge nebitne stvari, izbombardiran dislajkovima i negativnim komentarima tek noćas je odlučio izbaciti video u kojem priča o problemima.

Slično je i s drugim top tier popularnim kreatorima. Neki su lagali, malo tko je kritizirao, a većina je čitavi tjedan – šutjela. Zašto ne šute kada je potrebno pokopati neki manji naslov? U pitanju su sponzorski ugovori, suradnje i vlastita egzistencija. U neku ruku čak ih i shvaćamo, ali igrači su bijesni.

Manipuliranje ocjenama

Isti ti igrači lansirali su Battlefield 2042 na samo dno najgore ocijenjenih igara. Na Steamu je novi Battlefield šesta najgora ocjenjena igra svih vremena, dok na Metacriticu drži 2,3 od 10. Iskustvo nas je poučilo da ni ocjene igrača ne ocrtavaju realno stanje. Istina je uvijek negdje u sredini, ali bombardiranje ocjenama vjernije od bilo čega oslikava frustracije igrača.

Kritika je nešto tolerantnija, međutim, ni dalje nema ozbiljnog medija koji je Battlefieldu udijelio veću ocjenu od 70. Pogledajte listu. Za većinu medija u zelenoj boji nitko nikad nije čuo.

Službena accolades grafika je sramotna.

Ne znamo je li u zabludi Electronic Arts ili DICE, ali povjerenje igrača ne gradi se manipulacijom ocjenama (slika iznad). Jedni i drugi itekako su svjesni da izabrane ocjene nerelevantnih medija ne daju objektivnu sliku.

Međutim, Battlefield 2042 nije samo u tehničkom i organizacijskom kaosu. Nego i u kreativnom. S BF2042 DICE se odmaknuo od postulata podžanra kojeg je praktički samostalno stvorio. Priklanjanje trendovima započelo je s Battlefieldom 5, a kulminiralo s Battlefieldom 2042. Isto kao što ne možete izvaditi sve najbolje sastojke iz frižidera i napraviti smisleno jelo, tako ne možete uzeti baš sve dobro iz drugih igara i napraviti smislenu igru.

Battlefield 2042 je upravo to – besmislen. Otkrit ćemo vam što nas čeka u narednim tjednima, mjesecima i godinama:

  1. DICE se ispričava, obećaje ispraviti tehničke probleme. “Čvrsto stojimo uz svoju viziju Battlefielda 2042”, tvrdoglavo će poručiti
  2. Igra se lagano polira, peglaju se bugovi, izvodi se bolje
  3. Naslov na FFA: “Battlefield 2042 nakon 3 tjedna igra samo ovoliko igrača”
  4. “Nismo slušali igrače, oprostite nam, naučit ćemo iz vlastitih grešaka”, posut će se pepelom
  5. Izbacuju operatore ili uz operatore omogućuju igranje klasičnim klasama, vraćaju i klasične Battlefield mogućnosti poput server browsera, ljestvice, emblema, medalja…

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano