Vijesti

Jedna liga koja je dostupna i u FIFA-i i PES-u se narugala ratu licencama

EA već godinama iskrcava vreće i vreće novca za zaista impresivni popis ekskluzivnih licenci u svojim FIFA igrama. Cijelo vrijeme to zadaje probleme PES-u i Konamiju kojima je sad većina FIFA igrača zamjerila što su napravili slično, ali u značajno manjem omjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juventus tako postaje eFootball PES ekskluziva, a u FIFA-i će se nalaziti pod imenom Piemonte Calcio s fejkanim grbom i dresovima. Slično kao što je to slučaj s većinom klubova u PES-u.

Manchester je ove godine licenciran u PES-u, ali partnerstvo nije ekskluzivno. Ne znamo je li United, za razliku od Juventusa preskup, ili je nešto drugo posrijedi.

Bilo bi lijepo da obje igre mogu imati sve licence, klubove, reprezentacije i igrače, ali tu je previše interesa. Prvenstveno kod nogometnih liga, koje iz ugovora u ugovor traže sve veći novac kako bi njihovu ligu imali u svojoj igri. Vođeni novcem, tako su sve lige “petice” prodale prava ekskluzivno Electronic Artsu u FIFA-i 19.

A nisu trebale. Imaju izbor. Mogu zaraditi manje uz prodaju ne-ekskluzivnih prava objema igrama. Kao što je to primjerice napravila nizozemska Eredevisie, jedna od liga dostupna u obje igre. Koja je jučer lijepo poentirala na Twitteru, pa se narugala pohlepnom Juventusu i ostalim klubovima i ligama koji se ekskluzivno licenciraju u ovoj ili onoj igri.

“Igrati protiv Juventusa ili Piemonte Calcia…Naši fanovi mogu igrati Eredevisiu i u FIFA-i i PES-u.”

Pohlepan je i naš nogometni savez, koji je za određenu sumu novaca prodao prava na hrvatsku nogometnu reperezentaciju PES-u. Hrvatske već godinama nema u FIFA-i. Iako prava nisu ekskluzivna na papiru, kako tvrdi EA, HNS traži preveliki iznos za licenciranje. S druge strane, Dinamo se uspio dogovoriti, pa se on trenutno nalazi u obje igre.

Osim nizozemske Eredevisie, barem do aktualnih verzija FIFA-e i PES-a, u obje igre su licencirano dostupne i francuska, švicarska, turska, belgijska i portugalska liga.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano