Vijesti

Ne, Sony ni u kojem internom dokumentu nije naveo da PS6 izlazi u 2027. godini

Brojni mediji, pa čak i domaći prenijeli su vijest kako Sony u internim dokumentima planira izdati PlayStation 6 u 2027. godini. Internetom se to raširilo kao činjenica, što nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelom istrage o Microsoftovoj kupovini Activision Blizzarda, gdje Sony spori akviziciju, javnosti su postali brojni dokumenti koji, premda sa skrivenim najbitnijim informacijama, otkrivaju brojne planove i interne brojke i za Xbox i za PlayStation.

Kao izvor za 2027. godinu kao godinu izlaska PlayStationa 6 koristio se dokument objavljen u listopadu prošle godine, međutim, Sony u njemu nigdje ne navodi da će 2027. izaći PS6. Godina 2027. spominje se isključivo u kontekstu ponude koju je tada Microsoft stavio na stol, a koja je do tada trebala održati Call of Duty i ostale Activisionove naslove na PlayStationu.

U tom kontekstu (u listopadu se još nije pričalo o 10-godišnjoj obvezi) nastavlja i Sony. “Do trenutka kada lansiramo novu generaciju PlayStationa (op.a. Sony navodi datum koji je skriven od javnosti), izgubili bismo pristup Call of Dutyju”, piše u dokumentu koji, ako išta, otkriva da se PS6 ne planira prije 2027. godine.

Najranije 2027., a vjerojatno kasnije

Dakle, PS5 će izaći najranije 2027., ali jednaka vjerojatnost (možda i veća) je da se to dogodi 2028. ili čak 2029. Prosječni vijek generacije konzola iznosi otprilike sedam godina, međutim, dojam je da generacija praktički nije ni krenula budući da je Covid-19 potpuno poremetio prirodan tijek stvari. Tek od početka ove godine, dakle dvije godine nakon izlaska, PS5 je postao dostupniji u trgovinama. Na tržištu još uvijek debelo prevladavaju cross-gen naslovi, čemu se ne nazire kraj, a osim nekoliko kod iznimaka na PS5 možemo reći da još uvijek čekamo taj next-gen.

Ono što je prilično izvjesnije je međugeneracijsko izdanje, osvježenje poput PS4 Pro s nadograđenom sposobnosti grafičkog izvođenja. Prije tog, naprednijeg izdanja, sprema se novi PS5 hardverski identičan sadašnjem, odnosno svojevrsna slim verzija jeftinija za proizvodnju i, priča se, odvojenim pokretačem Blu-Ray diskova koje će se moći kupiti odvojedno.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano