Vijesti

Overwatch League je na izdisaju. Blizzard plaća timovima milijune da ne nastupaju

Overwatch je po izlasku originala cijelom svijetu pokazao kako organizirati i promovirati esport natjecanja. Nažalost, nakon korone došlo je do svojevrsnog zasićenja virtualnim natjecanjima, a kada pritom imate i relativno loše prihvaćeni Overwatch 2, onda se zovete Blizzard i u problemu ste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto pola milijuna stalnih gledatelja uživo, koliko ih je brojao ranije, Overwatch League ovog proljeća spao je na tek stotinjak tisuća, pa je ionako izazovna financijska konstrukcija sada pod još većim teretom. Prva franšiza već je napustila ligu, a preostalih 19 sada moraju odlučiti – ili će pristati na nove uvjete, pretpostavljamo znatno lošije, ili će napustiti natjecanje.

Da pojednostavnimo, Blizzardu je isplativije raspustiti ligu nego nastaviti s natjecanjem. Međutim, obje strane obvezane su ugovorima, pa kako javlja Dexerto, ako ne pristane na nove uvjete, Blizzard mora svakoj franšizi isplatiti 6 milijuna dolara za raskid ugovora. Sveukupno bi konačan iznos mogao narasti do 114 milijuna dolara.

U problemima i druga esport natjecanja

Analitičari predviđaju ovaj drugi scenarij, u kojem Blizzard mora odriješiti kesu, a dva su razloga za to. Troškovi natjecanja za timove postali su previsoki, pa bi sada s manjim prihodima bilo još gore, a Blizzard im pritom još uvijek duguje stotine milijuna dolara na ime odgode plaćanja dogovorene za vrijeme korone.

Activision Blizzard neće previše žaliti, budući da smo kroz suđenje Microsofta i FTC-a saznali kako Liga čini samo 1% ukupnih prihoda za tu kompaniju. Sličan scenarij, odnosno – gašenje, možda čeka i Call of Duty League, budući da ni to natjecanje nema neke sjajne rezultate.

ffa anketa

Jeste li ikada gledali neko Overwatch esport natjecanje?

Igra

Povezano