Vijesti

Phil Spencer: Sony koristi zaradu od naših igara kako bi “smanjio šanse Xboxa za opstanak”

Zanimljivo je bilo u petak na sudskom ročištu u kojem američka agencija za regulaciju tržišta nastoji dokazati da bi Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda bila štetna po tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Microsoft uopće kupio Bethesdu? Šef Xboxa Phil Spencer tvrdi kako je iskeširao dotad nezabilježeni iznos u gaming industriji jer je postojala naznaka da Sony pokušava osigurati ekskluzivnost za Starfield. Koji je danas ipak Xbox ekskluziva, a o tom dijelu rasprave više smo pisali ovdje.

Dok američki FTC nastoji zabraniti akviziciju ukazujući na potencijalni monopol, a posebno u cloud poslovanju, Microsoft kontrira tvrdnjom kako mu nije preostalo ništa drugo, budući da Sony s druge strane agresivno kupuje ekskluzive third party izdavača poput Final Fantasyja, Silent Hilla, Deathloopa, Ghostwirea i drugih. Upravo potonji dvojac su Bethesdini naslovi, što ukazuje na plodonosnu suradnju Sonyja i Bethesde prije nego li ju je kupio Microsoft, stoga se bojazan od kupovine Starfielda ne čini toliko iracionalnim. Premda je Starfield tri reda veća igra i Sony bi za njega trebao neusporedivo bogatstvo.

Ne želi financirati Sony

Nakon što su Spencer i njegovi odvjetnici donekle uspješno postavili tezu u o nemogućnosti fer natjecanja, otišli su korak dalje. Zašto bi Bethesdine igre objavljivao na PlayStationu, kada Sony tu zaradu koristi protiv Xboxa? “Svaki put kada objavimo igru na PlayStationu, Sony uzima 30% prihoda koji ostvarimo na toj platformi, a potom taj novac zajedno s ostalim prihodima koristi kako bi ograničio opstanak Xboxa na tržištu”, pojasnio je svoju logiku Phil Spencer.

Podsjetimo, Spencer je ne tako davno tvrdio kako će Bethesdine igre nastaviti izlaziti i na PlayStationu, i upravo to mu zamjera američki FTC, budući da se pokazalo da ne govori istinu. FTC smatra kako postoji obrazac ponašanja koji bi se mogao precrtati i na Activision Blizzard. Izgleda da je Microsoftov pristup donekle upalio, budući da se u javnosti oblikuje narativ kako je upravo Sony taj koji Xboxu ne dopušta fer natjecanje. Iako oboje već desetljećima kupuju ekskluzive za obje platforme.

Nastavak saslušanja pred sudcem očekuje se sutra.

Povezano