Vijesti

Šef PlayStationa: Xboxova ponuda za Call of Dutyje je neadekvatna na mnogo razina

Pvo veliko regulatorno tijelo, ono u Ujedinjenom Kraljevstvu, odbilo je dopustiti spajanje Microsofta i Activision/Blizzarda, a potom je počeo izlaziti prvljavi veš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Xboxa Phil Spencer odmah po presudi adresirao je najveći razlog odbijanja – Call of Duty. PR je godinama gradio na stavovima poput onoga da ekskluzive ubijaju gaming, zatim je nakon kupnje Activisiona u više navrata ponavljao kako će Call of Duty ostati na PlayStationu, da bi u privatnom pismu Sonyju poručio da će kod njega ostati samo “nekoliko godina”.

Sada se javio šef PlayStationa Jim Ryan, koji je u izjavi za GamesIndustry.biz poručuje da je Microsoftova ponuda za Call of Duty bila “neadekvatna”.

“Nisam namjeravao komentirati ono što sam mislio da je privatna poslovna rasprava, ali nakon što je Phil Spencer izašao u javnost, imam potrebu ispraviti stvar”, javio se Ryan.

“Neadekvatno na mnogim razinama”

“Microsoft je ponudio da Call of Duty ostane na PlayStationu samo tri godine nakon što završi ranije potpisani sporazum Activisiona i Sonyja. Nakon skoro 20 godina Call of Dutyja na PlayStationu, njihov prijedlog bio je neadekvatan na mnogim razinama te nije uzeo u obzir utjecaj na naše igrače. Želimo zajamčiti PlayStation igračima da će i dalje imati najkvalitetnije Call of Duty iskustvo, a Microsoft potkopava to načelo”, zaključio je šef PlayStationa.

I zapravo nije potpuno jasno koliko dugo traje ranije potpisani ugovor Sonyja i Activisiona. Priča se da dogovor vrijedi za još naredne tri Call of Duty igre, od kojih je Modern Warfare 2 u listopadu prva. Nedugo nakon njega izlazi Warzone 2 za koji nismo sigurni računa li se u toj kvoti.

Umjesto da Microsoft napravi ono što zagovara posljednjih 8 godina, a to je da ne učini ekskluzivnim serijal koji je iz godine u godinu daleko najprodavaniji u gaming industriji, Phil Spencer će dopustiti još samo tri Call of Dutyja na konkurentskoj platformi. Dakle, narednih 5-6 godina.

To se ne sviđa ni regulatornim tijelima, jer Microsoft bi golemim novcem, nezamislivom konkurentima, značajno utjecao na sposobnost natjecanja u tržišnoj utakmici konkurencije, čime se stvaraju svi preduvjeti za monopol. Razvidno iz čitave situacije je to da akvizicija Activision Blizzarda neće biti odobrena bez direktnog dogovora sa Sonyjem.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano