Vijesti

Xbox se čudi kako bi kupovina Call of Dutyja naštetila PlayStationu: Pa oni ne gube čak ni kad dižu cijenu

Nastavlja se saga oko Microsoftove kupovine Activision Blizzarda za skoro 70 milijardi dolara. I dok Brazil te Saudijska Arabija u akviziciji ne vide ništa previše sporno, Uprava za tržišno natjecanje (CMA) u Ujedinjenom Kraljevstvu još jednom je objasnila zašto zasad odbija odobriti spajanje, a Microsoft iznosi svoje argumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi CMA komisije zabrinuti su da će Call of Duty na Game Passu i potencijalno njegova ekskluzivnost naštetiti drugim akterima gaming industrije poput Applea, Amazona, Googlea, Nintenda i drugih, a najviše PlayStationu.

Sony i drugi akteri to ne mogu pratiti

“Puna kontrola nad snažnim katalogom igara mogla bi rezultirati time da Microsoft ošteti potrošače onemogućivši Sonyju da se natječe”, sumira CMA. Smatra da bi se igrači prebacili na Xbox zbog tzv. “network effecta”, a Sony nebi bio u mogućnosti to pratiti što je samo po sebi narušavanje zdravog tržišnog natjecanja.

U svom odgovoru za Gamesindustry.biz Microsoft se čudi. “Ove nepotkrijepljene teorije nisu dovoljne da opravdaju ulazak u novu fazu odlučivanja”, rezolutno će Microsoftovi odvjetnici. Inzistiraju na tome da je Xbox trenutno daleko od dominantnih uloga na svim gaming tržištima, pa kao dokaz navode ono konzolaško sa 150 milijuna aktivnih igrača na PlayStationu, te 63.7 milijuna na Xboxu.

“Xbox, kao platforma na posljednjem mjestu na konzolama, na sedmom mjestu na PC-ju te nigdje u distribuciji mobilnog sadržaja, nema poticaja naštetiti ili poniziti konkurenciju”, ustraje Xbox te navodi da umjesto toga želi potaknuti što više aktera usvajanje tehnologija za igranje u oblaku.

Ni da svi Call of Duty igrači pređu na Xbox, PlayStationu nebi bilo ništa

U Microsoftovom odgovoru ne čudi poseban naglasak na PlayStation. “Sony kao trenutni tržišni lider provodi prakse poput podizanja cijena konzole ‘bez straha od gubitka tržišnog udjela'”, poentira na nedavnom poskupljenju PS5. “Iako Sony možda neće pozdraviti povećanu konkurenciju, on ima sposobnost prilagođavanja i natjecanja. Igrači će u konačnici imati koristi od veće konkurencije i mogućnosti izbora”, tvrdi Microsoft.

A glavni argument? “Čak i kad bi svi Call of Duty igrači s PlayStationa prešli na Xbox, PlayStation bi i dalje imao značajno veći broj igrača.”

CMA trenutno provodi drugu fazu istrage na temelju koje će odlučiti hoće li odobriti Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda. Preliminiarni rezultati očekuju se s prvim danima 2023., a finalna odluka negdje u ožujku.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano