Vijesti

Xbox se sprema plasirati svoju mobilnu trgovinu iduće godine kada nastupi Akt o digitalnim tržištima

Microsoft ne odustaje od širenja na mobitele, gdje na Android i iOS želi plasirati vlastitu trgovinu aplikacija, prije svega igara, što je trenutno protivno uvjetima korištenja vlasnika platformi. Google i Apple ne žele konkurenciju, odnosno, žele 30% za svaku transakciju, međutim, Microsoft se neda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Xboxa Phil Spencer, u skladu s Microsoftovom strategijom dolaska do svih ekrana, još uvijek traži načine kako zaobići vlasnike platformi. Prilika se nazire iduće godine kada na razini Europske unije na snagu stupa tzv. Akt o digitalnim tržištima.

EU želi prisiliti vlasnike velikih digitalnih trgovina da ponude bolje uvjete ponuđačima usluga te da omoguće pristup svim trećim ponuditeljima sadržaja. To bi, uvjereni su, dovelo do više kvalitetnijih usluga i inovacija, te u konačnici do pravednijih cijena.

Otvaranje Android i iPhone mobitela

U prijevodu, Google i Apple bi na iOS-u i Androidu trebali dopustiti digitalne trgovine drugih kompanija, a ovisno o tome kako se akt bude provodio i interpretirao, Microsoft bi mogao otvoriti vlastitu digitalnu trgovinu. Akt u provođenje kreće od svibnja ove godine, a njegovo efektivno provođenje nastupit će negdje u ožujku ili travnju 2024.

“Želimo biti u poziciji ponuditi Xbox sadržaj nas i naših partnera trećih strana na bilo kojem ekranu. Danas to ne možemo na mobilnim uređajima, ali želimo graditi prema svijetu za koji mislimo da će doći kada ti uređaji postanu otvoreni”, kaže Phil Spencer za Financial Times.

Barem u Europskoj uniji, Android i iOS će se otvoriti prema trećim stranama. A tada će osim Microsofta nastupiti i Epic Games koji se već godina spori s Googleom i Appleom,.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano