Zanimljivosti

Finale velikog Apex turnira otkazano, hakeri esport natjecateljima usred mečeva dijelili cheatove

Respawn i EA se posljednjih godina izrazito trude nebi li oko svojeg Apex Legendsa izgradili kulturu globalnog esport natjecanja, s čime u skladu ide i rastući fond nagrada koji je na prošlogodišnjem finalu ALGS-a iznosio pet milijuna dolara. Međutim, Apexu nešto nedostaje da bi se približio najvećima, što je zorno pokazano i ovog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, finale Sjevernoameričkog turniraprekinuli su hakeri i to na način da su uspjeli izravno utjecati na mečeve. Kako? Pa, najboljem igraču na svijetu, ImperialHalu iz TSM-a, uspjeli su ubaciti aimbot, što je sustav protiv varanja odmah detektirao i onemogućio mu pucanje.

Sasvim je jasno kako ImperialHal nije imao namjeru varati, jer da jest, bio bi to skandal dosad neviđenih razmjera u esportu. Čim je primijetio problem, podignuo je ruke, a potom se nakon konzultacije sa suigračima izlogirao iz meča.

Potom je hakiralo i ostale natjecatelje.

“Zbog kompromitiranosti natjecateljskog integriteta, donijeli smo odluku o odgodi finala”, poručili su organizatori natjecanja iz Respawna. Budući da je regularnost istoga narušena, nije im preostalo ništa drugo.

Veliki propust u Apex Legendsu

Radi se o dosad nezabilježenom propustu na ovakvoj razini natjecanja, a nejasno je i kako su hakeri uopće uspjeli doći do privatnog lobbyja koji okuplja natjecatelje. I to sve pod patronatom Respawna na službenom streamu kojeg je pratilo desetine tisuća gledatelja.

Na Twitter profilu Anti-Cheat Police Department objasnili su kako se radi o cheatu koji može izvršiti kod direktno u igru. Premda dodaju kako je nejasno je li propust u igri ili u Easy Anti-Cheat (EAC) alatu kojeg koristi Apex Legends, u EAC-u su već proveli istragu. Upravo je objavljeno kako propust nije s njihove strane. Da jest, to bi bio znatno veći problem budući da EAC koriste i drugi popularni kompetitivni naslovi, a prije svih Fortnite.

Igra