Black Friday 2017 vodič: Kako i gdje uštedjeti veliku lovu na ovogodišnjim ponudama?

Pripremamo Vas za najluđe doba godine za Vaše novčanike!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Black Friday iliti Crni petak – najbitniji “blagdan” u godini. Radi se o potrošačkom Svetom Gralu, dan za koji ste vjerojatno čuli, o kojem ste čitali, ili pak gledali sveopći kaos koji nastaje kad dućani otvore vrata svojih velikih shopping centara. Prvotno počeo prije skoro 100 godina u SAD-u, kao petak nakon njihovog velikog blagdana, Dana zahvalnosti, ovaj dan obilježava tren kad većina prodavača koji tekuću godinu posluju s minusom napokon uđu “in the black”, termin koji označava profit. Ali više od svega to znači dan kad u trgovinama budu rasprodaje kakve ste vidjeli u filmovima, gdje bujica ljudi u nesmiljenom stampedu pregazi sve živo kako bi došli svog željenog komadića sreće.

FFA.hr – Gaming Community

Prati nas na Facebooku za sve velike popuste ovogodišnjeg Black Fridayja

Black Friday nam dolazi ovaj petak (24.), ali kao što i kod nas u trgovinama već sada sviraju božićne pjesme, tako je val konzumerizma sve jači i žešći, te su se trgovine “raspištoljile” i krenule s ranijim rasprodajama, ne bi li dodatno zaradile. U ovom ćemo vas tekstu pokušati pripremiti čim bolje za nadolazeću ludnicu. Navesti ćemo najpopularnije online dućane s fizičkim stvarima, a nakon toga i s digitalnim igrama, uz poneku informaciju oko poštarina, tečaja i inih zgodnih “dobro je znati” savjeta.

Ove nam se godine čini da bi napokon mogla biti i odlična ponuda u domaćim trgovinama. Prijašnjih godina su popusti većinom bili mizerni. Naime, ili bi dan prije cijene prvotno porasle kako bi na Black Friday ispalo veliko sniženje, ili se radilo o proizvodima starim i po par sezona. Ali, za sada vidimo pozitivan pomak. Sancta Domenica je već pustila najavu ogromnih rasprodaja ovog tjedna koje će ići u segmentima, a nadamo se da će i ostali pratiti ovaj trend.

Osim ovog vodiča koji će vam u mnogočemu pomoći, pratite nas svakodnevno, jer ćemo mi na FFA.hr objavljivati najzanimljivije Black Friday tokom cijelog narednog tjedna, pa sve do Cyber Mondayja. Nemojte propustiti najbolje akcije!

Prije svega, bitne informacije:

 Što gdje tražiti

Ovdje stavljamo kratak popis za brzo snalaženje i odabir dućana prema željenom proizvodu.

Kupovinu bismo podijelili u 4 osnovne kategorije:

  1. Igre
    • Digitalne “službene” – Steam / GOG / GMG
    • Digitalne “key shop” – Kinguin / G2Play za ključeve
    • Fizičko – većina dolje spomenutih online trgovina
  2. Filmovi
  3. Elektronika
  4. Ostalo

 

Alati za pripremu

Kako biste spremni dočekali sve proizvode koje želite, najbolje se ispravno pripremiti. Tu nam u pomoć uskaču razni online servisi.

camelcamelcamel (camelcamelcamel)

find-game (find-game.co.uk) – find-dvd (find-dvd.co.uk)

bluray (blu-ray)

IsThereAnyDeal (isthereanydeal)

Trgovine koje prodaju većinom igre i filmove

GAME (game.co.uk)

zavvi (zavvi.com)

base (base.com)

ShopTo (shopto.net)

GameCollection (thegamecollection.net)

365games (365games.co.uk)

GameSeek (gameseek.co.uk)

Trgovine koje prodaju “sve i svašta”

Amazon (ukdeitesfr)

eBay (ukdeitesfr)

Komponente, odjeća i ostalo

BookDepository (bookdepository)

TheHUT (thehut)

iwoot (iwantoneofthose)

ComputerUniverse (computeruniverse)

alzashop (alzashop)

Digitalne trgovine i servisi

Budući da je prodaja fizičkih izdanja igara u stalnom padu, ponuda online trgovina je u konstantnom porastu. Spomenut ćemo nekoliko online trgovina specijaliziranih samo za kupnju, te najpoznatije online servise.

G2play (g2play)

Kinguin (kinguin)

G2A (g2a.com)

Steam (steam)

GMG (greenmangaming)

GOG (goodoldgames)

Humblestore (humblebundle)

Origin (Origin store)

Ubisoft store (Ubishop)

Battle.net (BattleNet)

PlayStationStore (playstation)

Domaća ponuda

Za kraj bi trebali spomenuti i neke domaće stranice, budući da je fenomen crnog petka od prošle godine zahvatio i naše prostore.

Sancta Domenica (Sancta Domenica)

nabava (nabava.net)

ekupi (ekupi)

abrakadabra (abrakadabra)

Zaključak

U svakom slučaju, Black Friday je iza ugla. Nadamo se da nećete bankrotirati – pažljivo sa svojim novcem. Probajte kupiti samo ono što zaista želite, a ne samo zato što je na izuzetnoj akciji. Osim ako vam, naravno, primanja dozvoljavaju i malo izleta u takve vode!

Budući da se trgovine otvaraju i zatvaraju svako malo, ako imate kakve prijedloge za neke online trgovine, ili vam se iskustva razlikuju, javite nam!

FFA.hr – Gaming Community