Kada završi nestašica konzola i grafičkih kartica, dobro zapamtite koje su vas trgovine varale

Poslije izlaska PS5 mjesecima sam se povezivao s preprodavačima i gradio povjerenje kako bi mi otkrili što se događa u pozadini sivog tržišta preprodavača PS5 konzola. Otkrio sam prljavu kaljužu kriminalnih radnji sivog tržišta u koje su umiješane i (neke) trgovine. Tekst se mahnito širio po internetu i u samo mjesec dana postao je najčitaniji u petogodišnjoj povijesti FFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom otvorio sam poseban email račun (hrvoje.peraic.ffa@protonmail.com) i omogućio svima koji to žele da mi se anonimno i u povjerenju obrate sa svojim iskustvima. Budući da sam već obradio temu sivog tržišta preprodaje PS5, poželio sam obraditi tržište grafičkih kartica koje su znatno nedostupnije i skuplje. Bolje da nisam.

Iz hrpe mailova iskristaliziralo se nekoliko kontakata. Uslijedilo je ponovno građenje odnosa, uspostavljanje povjerenja, širenja mreže i uzastopnog ponavljanja postupka. Kaljuža je previše elegantna riječ za ono što se događa u pozadini uvoza, prodaje i preprodaje grafičkih kartica.

Ovaj put sam se odlučio ne pisati detaljni članak poput onoga s PS5. Razlog? Sve što ste znali, čitali po forumima, čuli i sumnjali je istina ili je blizu istini. Svi sve znaju i javna je tajna da su gotovo svi igrači na domaćem tržištu umiješani, bilo da se radi o vlasničkim strukturama ili zaposlenicima u trgovinama koji rade što rade mimo(?) znanja vlasnika i direktora. Nisam otkrio Ameriku.

Stvorena je čitava jedna mreža uvoznika, prodavača, preprodavača i kupaca, postavljena je jednadžba u kojoj mi obični kupci ne možemo sudjelovati. Osim ako nismo spremni izdvojiti pozamašne iznose. Nažalost (ili na sreću?), ne radi se o ekskluzivnoj hrvatskoj priči. I tu ću se zaustaviti. Kao portal koji se financira (odnosno pokušava financirati) od oglašavanja, ovakvim tekstovima smo si već zatvorili brojna vrata i realno… nemamo svijetlu budućnost usprkos popularnosti i čitanosti.

Za kraj vas mogu osobno, ali i u ime čitave FFA redakcije pozvati na misao iz naslova. Svi sve znate. Kada završi pandemija, kada se ponovno uspostavi lanac opskrbe poluvodičima, kada tvornice u Tajvanu ponovno prorade punim kapacitetima te se stabilizira distribucija tehničke robe, dobro razmislite kome ćete ostavljati svoj novac.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS