FFA Focus

Kome treba golman u FIFA-i i PES-u kad na terenu imate jednog od ovih 5 igrača

Pro Evolution Soccer i FIFA već duži niz godina zabavljaju ljubitelje nogometa diljem svijeta. Mnogi će reći kako novi nastavci polako gube čar i magiju kakvu su imali oni kultni nastavci s početka stoljeća. Uklizavanje golmanu iz frustracije i bježanje preko cijelog terena sucu kako vam ne bi dao karton značajke su FIFA-e s prelaska stoljeća. Kao štu su Adriano i Kazuki Ito bili maskote Pro Evolution Soccera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz sve te godine pojavile su se mnoge zanimljivosti, a jedna od njih su ponekad teško shvatljive ocjene igrača. Ovih pet igrača ima neuobičajeno visoke golmanske ocjene u nogometnim simulacijama, a mi smo se potrudili saznati zašto.

Phil Jagielka

FIFA 7 – FIFA 21

Legendarni engleski branič, igrač je s najvećim golmanskim ocjenama već gotovo 15 godina. S 38 godina na leđima, Phil i dalje nastupa za ekipu iz najvišeg ranga engleskog nogometa – Sheffield United. Upravo je u tom klubu započeo karijeru, a stanovnici grada iz Južnog Yorkshirea i dalje prepričavaju događaje iz prosinca 2006.

Igrala se utakmica između Sheffield Uniteda i Arsenala kad se pri vodstvu Sheffielda 1-0 ozlijedio njihov prvi golman Paddy Kenny. Logičan potez bio je ubaciti rezervnog golmana, ali na klupi Sheffielda njega nije bilo. Trener Warnock kasnije je objasnio kako ne voli trošiti mjesto na klupi na golmana, već radije stavi još jednog napadača.

Takva odluka pokazala bi se kobnom da golmanske rukavice nije odlučio navući Phil Jagielka. Jagielka je imao slična iskustva na početku karijere i osjećao se dovoljno staloženim da pola sata prije kraja tekme pri vodstvu njegovog kluba protiv giganta Arsenala stane na gol. Ono što je uslijedilo razlog je zbog kojeg Phil godinama ima najbolje golmanske ocjene među svim igračima u nogometnim simulacijama.

U maniri pravog golmana, Jagielka je preko 30 minuta hvatao lopte i branio udarce. Na trenutke je izgledalo kao da je riječ o pravom vrataru, a ne o braniču. Sheffield United je uspio izaći s pobjedom, a Arsene Wenger i ostatak ekipe iz Londona su s nevjericom napustili teren.

Phil Jagielka i ove godine, baš kao i svih prošlih godina u FIFA-i ima sljedeće golmanske ocjene;

  • GK Positioning 32
  • GK Diving 32
  • GK Handling 33
  • GK Kicking 38
  • GK Reflexes 34

Mladen Petrić

PES 2010 – PES 2011

Petrić je izgradio svoje ime igrajući u Švicarskoj. Nakon prelaska u FC Basel, usmjerio je oči javnosti na sebe svojim izvedbama zbog kojih je postao članom hrvatske reprezentacije. Iako je zabio veliki broj golova, većina ljudi sjetit će se dvije stvari – gol Englezima na Wembleyju i obrana kaznenog udarca u sudačkoj nadoknadi protiv Nancyja.

Upravo zbog tog penala u sklopu UEFA Cup utakmice, Petrić je dvije godine zaredom u PES-u imao Penalty Saver vještinu. Bio je među jedinim igračima u povijesti nogometnih simulacija s takvom vještinom, a da nije riječ o golmanu.

Luis Suarez

FIFA 11 – FIFA 21

Za razliku od do sada spomenutih igrača, Suarez ima visoke golmanske ocjene iz sasvim drugih razloga. Četvrtfinalna utakmica svjetskog nogometnog prvenstva 2010. igrala se između Urugvaja i Gane. Gana je u sudačkoj nadoknadi produžetaka imala sjajnu priliku za prolaz u polufinale, ali loptu koju su već svi vidjeli u mreži rukama brani Luis Suarez.   

Takvo nesportsko ponašanje ne bi imalo preveliki odjek da Asamoah nije promašio zasluženo dosuđeni kazneni udarac. Da stvar bude još gora za Ganu, uslijedilo je izvođenje jedanaesteraca iz kojih je Urugvaj izašao kao pobjednik.

Nekoliko mjeseci kasnije došla je FIFA 11, a na iznenađenje većine ljudi, Suarez je imao solidne golmanske ocjene. Čini se da Electronic Arts nije imao pretjerano sažaljenja prema Gani, a od tada pa sve to najnovije FIFA-e Suarezu su ostale iste te ocjene.

  • GK Positioning 33
  • GK Diving 27
  • GK Handling 25
  • GK Kicking 31
  • GK Reflexes 37

Felipe Melo

FIFA 13

Galatasaray je 2012. bio u sličnoj situaciji kao FC Basel kojemu je Petrić uskočio u pomoć. Bila je zadnja minuta susreta turske lige između Galatasarayja i Elazigspora kada je golman turskog velikana Muslera skrivio jedanaesterac i pritom dobio crveni karton.

Bez mogućih zamjena, na vrata Galatasaraya odlučio je stati Felipe Melo. Brazilski reprezentativac do tada je bio poznat po žustrim startovima na suparničke igrače i žestokom načinu igre, ali nikako po golmanskim vještinama. No, Melo je stavio Muslerove rukavice na ruke i obranio kazneni udarac za prijeko potrebnu pobjedu Galatasaraya.

Pobjedom su ostali u utrci za naslov prvaka, a FIFA je uskoro izbacila prvu golmansku karticu nekog igrača koji to nije. Kao rezultat Melovog golmanskog podviga, dobio je brončanu karticu s ocjenom 64 koja se mogla koristiti u Ultimate Team modu.

Alex Revell

FIFA 16

Alex Revell je manje poznati engleski nogometaš koji je većinu karijere proveo po niželigaškim klubovima. Vrhunac karijere mu je zasigurno bila 2016. kada je kao član Championship klupa Milton Keynes Donsa obranio kazneni udarac nakon isključenja golmana u zadnjim minutama utakmice s Preston North Endom.

Obranjeni penal donio mu je pet minuta slave i golmansku karticu u FIFA-i – prvu nakon Felipe Mela.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano