FFA Focus

Što sve trebate znati ako ste tek kupili PlayStation 4

Kupili ste PlayStation 4? Čestitamo! Odlična kupovina. Kupili ste najpopularniju igraću konzolu današnjice. Sučelje konzole je jednostavno i općenito sve njezine stavke lako je “poloviti”, ali na prvu vam sve može izgledati zbunjujuće.

U nastavku ćemo vam objasniti neke početne korake i otkriti poneki trik. Radi se u mahu o pitanjima na koja smo odgovarali posljednjih godina novim kupcima kao što ste i vi.

Konzolu postavite na mjesto s puno okolnog prostora

Najveća greška koju novi kupci rade je postavljanje PlayStationa 4 u zatvorenu vitrinu ili na policu gdje konzola nema mjesta za “disanje”.

Konzola tokom svog rada ciklično uzima okolni zrak s kojim se hladi, a izbacuje topao zrak. Ukoliko je postavljena u neki zbijeni prostor s premalo slobodnog mjesta uokolo, neće imati svježeg zraka za hlađenje i rad ventilatora bit će bučniji.

S PlayStation Plus pretplatom dobit ćete 2 igre mjesečno besplatno i moći ćete igrati online

S PS+ pretplatom ne samo da ćete moći igrati online multiplayer igre, već ćete svakog mjeseca dobiti i dvije besplatne igre. U trenutku sastavljanja ovog teksta besplatne igre su Shadow of the Colossus i Sonic Forces, a u narednom mjesecu to će biti jedna od najboljih igara generacije – Uncharted 4 te Dirt Rally 2.0

PS+ pretplatu možete kupiti ili produžiti na 3, 6 ili 12 mjeseci. Najisplativija opcija je ona od 12 mjeseci za 438 kuna gdje ćete jedan mjesec plaćati 36.5 kuna, a najmanje isplativa je opcija od 1 mjeseca čija cijena iznosi čak 65 kuna.

Imajte na umu da je jednom godišnje, uoči božićnih blagdana godišnja cijena PS+ pretplate značajno snižena, pa se može produžiti za čak 100 kuna manje (obično za 330 kuna). Pretplatu možete produžiti u bilo kojem trenutku, bez obzira koliko vam još mjeseci preostalo.

Trebam li imati PS+ pretplatu za igranje Fortnitea?

Za igranje Fortnite Battle Royale online s drugim igračima NE TREBA vam aktivna PlayStation Plus pretplata. Fortnite Battle Royale je besplatna igra, a za sve besplatne igre nije potrebno biti pretplaćen na PlayStation Plus.

Besplatne, a kvalitetne igre koje vam neće izbiti novac iz džepa s mikrotransakcijama

Nije svaka besplatna igra kompletno besplatna. Odnosno, besplatne igre će vam općenito na sve moguće načine pokušati podvaliti nešto unutar igre kako biste upisali podatke od kartice i neplanirano potrošili novac. Međutim, ima igara koje nemaju agresivan pristup i ugodno ih je igrati bez potrošene kune, a mi ćemo vam ih preporučiti ispod.

 • Apex Legends
 • Call of Duty: Warzone
 • Fortnite Battle Royale
 • Hitman
 • Smite
 • Warframe
 • Let it Die
 • Paladins
 • Crossout
 • Planetside 2

Za više o navedenim besplatnim igrama možete pogledati naš video na Youtubeu.

Ovo su najbolje besplatne PlayStation 4 igre za koje NE TREBA PlayStation Plus

Kako poboljšati očajno lošu bateriju DualShock 4 kontrolera?

Glavni krivac slabe autonomije PS4 kontrolera je LED svijetlo. Nažalost, njega ne možete kompletno ugasiti, ali možete umanjiti intenzitet svjetline koje će značajno poboljšati autonomiju baterije.

 1. Nekoliko sekunda držite PlayStation tipku na kontroleru
 2. Odabrati Adjust device
 3. Odabrati Brightness of DUALSHOCK 4 Light Bar
 4. Odabrati Dim

Mogu li dijeliti digitalne igre kupljene na mojem računu s ostalim članovima obitelji?

Naravno! Igru koju je kupio jedan član obitelji na istoj konzoli mogu igrati i ostali članovi na vlastitim računima na koje se sprema vlastiti napredak.

 1. U meniju konzole otići na Settings
 2. Odabrati PlayStation Network/Account Management
 3. Odabrati Activate as Your Primary PS4

Obavljanjem koraka navedenih iznad moći ćete igrati igre sa svih računa od svih korisnika konzole.

Neka se igre i nadogradnje preuzimaju dok je PS4 ugašen i uštedite vrijeme

Nema ništa gorega nego kad upalite PS4 kako biste igrali omiljenu igru, da bi vas zatim dočekala nadogradnja od 20 gigabajta kojoj treba cijela vječnost da se preuzme na vašoj sporoj internet konekciji.

 1. U meniju konzole otići na Settings
 2. Odabrati Power Saving Settings
 3. Odabrati Set Features Available in Rest Mode
 4. Postaviti kvačicu na sve

Obavljanjem svih koraka iznad igre će se preuzimati i nadograđivati u tzv. Rest modu rada. PlayStation 4 ne trebate u potpunosti gasiti kada ste gotovi s igranjem. Kod gašenja umjesto Turn off PS4 odaberite Enter Rest Mode i konzola će dok je prividno ugašena obavljati sve radnje navedene iznad dok istovremeno troši samo 10W struje, što će vas koštati oko pola lipe po satu na jednotarifnim brojilima (na dvotarifnim još i manje), a istovremeno dugoročno neće štetiti konzoli.

Imate li još pitanja?

Pitajte nas u komentarima!

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close