Recenzije

Judgment – osvrt na PC port

Japanski studiji nastavljaju sa širenjem na PC platformu – SEGA nam je ustupila Steam primjerke Yakuza rođaka, Judgment i Lost Judgment, na testiranje. Hoće li naš revni odvjetnik Yagami proći pravosudni ispit na superiornom uređaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pune detalje o prvom nastavku pogledajte našu recenziju otprije koju godinu, s time da većinu rečenog možete slobodno primijeniti i na nastavak.

Prvi Judgment dolazi sa svim DLC dodatcima uključenima, no drugi Judgment traži od vas dodatnu kupovinu Kaito slučajeva za pristojnu sumu od 30 eurića. Hoćete li ih uzeti skupa u paketu za nešto popusta (oko 100 Eura) ili pojedinačno, prosudite sami.

Ovo su ipak igre RGG studija, pune sadržaja i sulude akcije, pa za Yakuza obožavatelje vjerojatno uopće nije upitna kupovina. Igre dolaze sa glasovnom glumom na japanskom i engleskom – nemojte odabrati krivo.

Poput zmaja

S obzirom da obje igre koriste isti pokretač, Dragon Engine, logično je očekivati i jednake performanse, no nije sve tako jednostavno kako se čini. Prvi Judgment je naizgled dobio blagu nadogradnju grafike, sa modelima likova i svima poznatog Kamurocho kvarta bližim onima u nastavku.

Najveća razlika se osjeti u osvjetljenju i broju sjena, gdje igra na PC-u izgleda primjetno ljepše od prvotne verzije na konzolama. Sjene su oštrije a teksture i lokacije su, čini se, dobile svježi premaz svjetla za još realističniji izgled. Kamurocho po noći i danu kao da ima dva lica, svako sa svojim posebnostima.

Drugo opipljivo pojačanje su vizualni efekti tijekom borbe i specijalnih napada. Sve pršti od čestica i fizike na svakom koraku, sa šarenim dimom oko našeg protagonista koji razbija sve pred sobom sa biciklama, vazama, reklamama, itd.

Likovi i drugi modeli također izgledaju iznimno detaljno, sa nevjerojatnim animacijama lica u dijalozima. Izgleda da su smanjili broj ljudi na ulicama Kamurochoa kako bi postigli konstantnih glatkih 60 sličica u sekundi, ali sam Kamurocho je bogat detaljima na svakom koraku, pršteći bojama i skrivenim prostorima od podruma do krovova.

Presuda: dobro

Jasno, uvelike pomaže skok u rezoluciji na puni HD i 4K opcije. Obje igre podržavaju AMD-ov FSR u dvije varijante, 1.0 i 2.1, stoga možete nabiti 4K rezoluciju ako ste voljni napraviti kompromis sa blagim gubitkom oštrine pri rubovima modela. Čak i sa slabijom konfiguracijom, ne biste trebali imati problema sa uobičajenim rezolucijama u punom ekranu ili prozoru bez rubova za maksimalnu fleksibilnost.

Postavke su standardne i dobrodošle (SSAO, kvaliteta tekstura, modela i sjena, AA, itd.), a zanimljivo je što prva igra nudi opciju volumetrične magle, dok druga ne. Nema naprednih tehnika poput raytracinga, ali SSR refleksije izgledaju jako lijepo. Nabijte FOV do kraja i možete fotografirati Kamurocho u ekstremnoj panorami. Takva kamera u interijerima nije najbolji izbor, ali opcija vam je tu.

Nije sve potpuno bajno – zbog nekog razloga imate 50-50 šansu da pri pokretanju igre nešto pođe po zlu i sličice u sekundi padnu u desetice sa značajnim trzajima, neovisno o postavkama. U par sati testiranja, nisam došao do konkretnog zaključka zašto se to događa. Obje igre same od sebe odluče raditi kao po loju iz čista mira, kad im se prohtije.

Ako primijetite da treba duže od par sekundi za početno učitavanje, već tada ćete uočiti pad sličica. U tom slučaju, samo pokrenite igru ponovno i proraditi će bez problema. Nema veze sa količinom dostupne memorije, niti sa spajanjem kontrolera ili druge periferije.

Sve kako treba.

Također, nemojte se iznenaditi ako promjenom rezolucije i uključivanjem FSR-a dobijete crni ekran ili čudne artefakte – ponovno pokretanje i sve je u redu. Očekujem da će se sitni spomenuti problemi riješiti zakrpom, jer osim tih neugodnosti nema drugih mana.

Sve u svemu, lijepo je vidjeti kako zemlja izlazećeg sunca sve više prihvaća PC platformu kao jednako vrijednu za svoje velike hitove. Svi znamo koliko su RGG Studio igre detaljne i zabavne, a imati ih na PC-u za vijeke vjekova znači da nećemo imati ponavljanje Yakuza situacije gdje su godinama bile osuđene propadati u katalogu zastarjelih konzola.

Samo za odlikaše!

Ako ste imalo zainteresirani za Like A Dragon serijal, želite se pripremiti za nadolazeći Ishin, ili pak hoćete iskusiti japanski kriminalni milje bez posljedica za svoj novčanik i zdravlje, Judgment na PC-u je definitivno izdanje za vas. Preporuka!

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano