Vijesti

Još nije gotovo. FTC se žalio, Microsoft razočaran

Gomili preokreta u Microsoftovoj akviziciji Activision Blizzarda možemo pribrojiti još jedan. Američka trgovinska komisija (FTC) nije dala zeleno svjetlo, potom je sve otišlo na sud, sud je prekjučer presudio u korist Microsofta, ali FTC ne odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sutkinja jako dobro objasnila kako FTC-ovi argumenti nisu bili dovoljno dobri za stopiranje transakcije te ju nisu uvjerili će Activision Blizzard pod MS-om stvoriti negativno okruženje po konkurenciju i potrošače, FTC je ipak uložio žalbu.

FTC će sada imati priliku uvjeriti žalbeni sud da presuda nije dobra, premda, pitaju se mnogi, a posebno fanovi PlayStationa, kako će uvjeriti sud ako nisu ni njih. Stručnjaci i analitičari se većinski slažu kako je FTC-ova strategija bila pogrešna ili u najmanju ruku nedovoljno dobra. Uostalom, ni sam šef PlayStationa nije se složio s jednim od bitnijih argumenata tužitelja. Koliko FTC stigne izmjeniti i popraviti argumente te ima li sve to uopće smisla, to znaju samo oni. Bitno je napomenuti kako je FTC-u ovo već treći propali pokušaj zaredom sprječavanja velikih spajanja u IT industriji.

Komplikacije

Što sada? Čitamo oprečna mišljenja, pravo u SAD-u komplicirano je kao i kod nas. Microsoft mora kompletirati transakciju do ponedjeljka 18. 7., u protivnom će plaćati penale u iznosu od 3 milijarde dolara, međutim, nije potpuno jasno može li se preuzimanje realizirati. Vjerojatno može, odnosno, Microsoft bi pro forme isplatio cjeloviti iznos dioničarima kako bi se zadovoljio taj uvjet.

“Presuda Okružnog suda jasno pokazuje daje ova akvizicija dobra i za konkurenciju i za potrošače. Razočarani smo što FTC nastavlja istraživati ono što je bio očigledno slab slučaj i usprotivit ćemo se”, poručuju iz Microsofta, a Activision Blizzard dodaje da je spreman opet ići na sud.

Važno je razlučiti kako je čitavi postupak u SAD-u bio preliminarne prirode i jedini cilj FTC-ove tužbe bio je spriječiti akviziciju prije krajnjeg roka. A u kolovozu sve stranke čeka još jedno suđenje, iako, slažu se mnogi, tada će sve biti znatno kompliciranije. Kao da ovako nije dovoljno komplicirano…

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano