Vijesti

Microsoft ne odbacuje namjerno diskove: Radimo ono što žele naši kupci

Microsoft je bio jasan i transparentan prošlog tjedna kada je najavio zaokret u poslovanju Xboxa. Neke igre će plasirati i na druge konzole i tako graditi multiplatform kulturu kao jedan od najvećih izdavača na svijetu, međutim, Microsoft pritom nije otkrio ima li u budućnosti i dalje mjesta za fizičke diskove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje, osobito u SAD-u, sugerira da nema. Velike trgovine rješavaju se Xbox diskova te rade mjesta na policama za druge brendove, ponajviše jer među Xbox igračima, danas naviknutima na Game Pass, više ni nema tolikog interesa za diskovima.

Šef Xboxa Phil Spencer poručio je za Game File kako odbacivanje diskova nipošto nije dijelom strategije, ali Microsoft će, kaže, “pratiti ono što rade potrošači”. “Podržavamo fizičke medije, ali nemamo potrebu to raditi nesrazmjerno zahtjevima kupaca”, dodaje. “Naš posao u Xboxu je isporučiti ono što želi većina kupaca, a upravo sada većina naših kupaca kupuje igre digitalno.”

Što s novim Xboxom?

Premda je prošle godine na suđenju s FTC-om procurio novi Xbox Series X bez optičkog pogona, Spencer nije želio precizno odgovoriti hoće li ikada izdati takvo nešto. Kaže kako su gaming konzole zapravo jedini preostali konzumeristički hardver koji je zadržao optičke pogone. To za sobom povlači i veće troškove kupovine optičkih pogona, jer se manje proizvode i potražnja je manja, dodaje.

Dakle, premda ne želi vlastitom voljom odbaciti fizičke diskove, implicira kako im se bliži kraj, prije svega zbog sve manjeg interesa. Pritom, saznali smo poslije hakiranja Sonyjevog studija Insomniac, udio prodanih diskova na PlayStation konzolama i dalje dominira u odnosu na digitaliju.

ffa anketa

Preferirate li kupovati konzolaške igre na diskovima ili digitalno?

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales imao je 66% udjela prodaje u diskovima, The Last of Us Part 2 61%, Horizon Zero Dawn 71%, a Director’s Cut izdanje Death Strandinga 2 čak 89%.

No vratimo se na Xbox koji, potvrdio je, za ove blagdane priprema potpuno novu konzolu. S čitačem diskova ili ne, saznat ćemo u narednim mjesecima.

Povezano