VijestiZanimljivosti

Njemačka želi zabraniti igre s loot boxovima mlađima od 18, između ostalih i FIFA-u. Zakon stiže jako brzo

Budući da naši političari kod donošenja sličnih zakona uzorito prate Njemačku, radi se o jako bitnoj vijesti i za nas. Naime, kako piše Der Spiegel, njemački parlament želi nakon 20 godina reformirati Zakon o zaštiti mladih, a u njemu bi mjesto trebale pronaći i videoigre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi prijedlog zakona kao poseban rizik u videoigrama ističe “mehanike poput kockanja”, kakvima je prozvao tzv. loot boxove. Iako je iz inicijalnog prijedloga zakona uklonjen termin loot boxova, sada ih nazivaju “zamke kod troškova”. Pravnica Julia Maris za Der Spiegel navodi kako bi novi zakon trebao uvesti dodatne restrikcije u dobnu skupinu mlađih od 18 godina.

“Online igre i druge aplikacije s lootboxovima i sličnim ponudama u igrama mogle bi se klasificirati kao sadržaj za starije od 18 godina”, objašnjava pravnica.

Der Spiegel zatim s punim pravom navodi FIFA-u kao igru koja bi se prva mogla naći na tapeti, budući da se radi o daleko najpopularnijoj igri današnjice koja koristi distribuciju digitalnog sadržaja putem lootboxova, koji se u Ultimate Teamu manifestiraju kao paketići u kojima nikad ne znate kojeg igrača biste mogli dobiti.

Ministrica obitelji Franziska Giffey smatra kako bi proizvođači jasno na kutijama trebali istaknuti kako igra sadrži kockarski sadržaj, slično kao što dosad imamo ikone za nasilne igre i slično.

U svakom slučaju, svi tamošnji bitni politički faktori se u principu slažu da se mjere trebaju donijeti, a što se tiče samog zakona, preostalo je još jedino klasificirati takav sadržaj. Tako se po novome, u svrhu zaštite mladih, igre više neće svrstavati u skupine poput PC, konzolaških ili mobilnih igara. ŠU kontekstu kockanja, odnosno lootboxova, sve igre pred zakonom će biti jednake.

Novi zakon trebao bi se pozabaviti i općenito zaštitom mladih na internetu, a na snagu bi mogao stupiti ovog proljeća. To bi ujedno značio i kraj za Ultimate Team kakvog poznajemo danas. Electronic Arts bi na jednom od svojih najvećih tržišta do izlaska nove FIFA-e mogao krpati rupe zakrpom koja bi zabranila pristup Ultimate Teamu maloljetnicima, a zatim bi, ako se odluči zadržati sadašnji sustav igranja, od naredne igre mogao dobiti 18+ klasifikaciju.

Gotovo sve velike igre današnjice već su se riješile lootbox mehanika i radi se o konceptu koji je, realno gledano, danas potpuno zastario. Koriste ga još zaboravljeni Overwatch, League of Legends, FIFA i još poneka igra koje se s pravom više ne možemo sjetiti. Smatramo kako će Electronic Arts u narednim mjesecima pod pritiskom jednog od najvećih tržišta potpisati kapitulaciju te je prilično izgledno kako ćemo ove jeseni igrati poptuno drugačiji Ultimate Team u FIFA-i 22.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano