Vijesti

PS5 s pet puta boljom prodajom od XSX/S, ali Sony nije skroz zadovoljan

Sony sa svakim kvartalom ažurira broj prodanih konzola, dok je s druge strane konkurencija u zelenom taboru odlučila zatajiti taj podatak. Xbox se odlučio fokusirati na broj pretplatnika te na opće Game Pass metrike, ali zato su tu analitičke kuće.

Nakon što je jučer objavljeno kako se PS5 sasvim približio prodaji od 60 milijuna, analitička tvrtka Niko Partners analizom tržišta zaključila je kako u ovom trenutku PS5 ima “skoro” pet puta bolju isporuku. To se odnosi na prethodni kvartal, gdje je PS5 isporučen 4,5 milijuna puta, a Xbox očito nije uspio prebaciti milijun.

Xbox Series i PS5 konzole držale su korak u prvih godinu do dvije prodaje, kada je uslijed velike nestašice i krize logistike potražnja uvelike nadmašivala ponudu. Potom je krenulo odcjepljivanje. Analitičari kažu kako je 2023. PS5 završio s tri puta boljim rezultatom, a u 2024. će se razlika očito podebljati.

Zaostaje za PS4

Svejedno, premda mu ide bolje nego Microsoftu, analitičar Daniel Ahmad dodaje kako Sony ne može biti potpuno zadovoljan. U odnosu na PS4, prodaja PS5 još uvijek zaostaje. Ne previše, jer u ovom trenutku razlika je ispod milijuna, ali trend je silazan, stoga će Sony nastaviti tražiti prilike na drugim platformama, primarno na PC-u.

S druge strane, Xbox je ipak u lošijoj situaciji, stoga će u narednim mjesecima sigurno nastaviti širiti svoju ponudu na PlayStationu i Nintendu. Igre prvog vala nekoć Xbox ekskluziva bilježe sjajne rezultate na PlayStationu.

Povezano