Vijesti

Samo preko jedne stranice preprodavači su prodali preko 130 tisuća PS5 konzola

Samo u prvom mjesecu prodaje PlayStationa 5 tzv. skalpeli su samo preko Ebaya prodali preko 60 tisuća konzola. Sivo tržište aktivno je i kod nas. Na stranicama poput Njuškala i po Facebook oglasima PS5 konzole ne stoje predugo. Prodaju se u nekoliko dana po visokim cijenama, a vani je to tržište još i razvijenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih oglasnika u SAD-u StockX javlja kako je samo preko njihove stranice prodano preko 130 tisuća PS5 konzola, piše VGC. Prosječna cijena prodane konzole iznosi 573 dolara. Kako je PS5 u SAD-u sve dostupniji, tako su i prodavači primorani prodavati po nižoj cijeni. Na samom početku profit skalpela/preprodavača bio je znatno veći.

Golemo sivo tržište

Dakle, kroz samo jednu stranicu prodefiliralo je čak 1,66% ukupnog broja konzola prodanih u svijetu koji iznosi 7,8 milijuna sa zadnjim danom 3. mjeseca. A gdje su još Ebay, Facebook i ostali lokalni marketplace siteovi.

Visoka potražnja i ograničena isporuka izazvale su rast sivog tržišta. Kada bismo imali podatke za sve svjetske oglasnike sigurni smo kako bi mnogi bili iznenađeni brojkama preprodanih konzola.

S druge strane, oni koji žele na legitiman način doći do svoje konzole i ne žele je pretplatiti će i dalje nastaviti čekati. Unatoč globalnoj nestašici poluvodiča i pandemiji, Sony je uspio isporučiti rekordan broj konzola. Međutim, potražnja je golema i ako je vjerovati Bloombergu, Sony je priznao analitičarima kako neće uspjeti zadovoljiti tržište ni do kraja ove godine unatoč planiranim rekordnim isporukama.

Sony navodno razmišlja i o hardverskoj preradi PlayStationa 5 koji bi koristio dostupnije materijale. Ali redizajn bismo najranije mogli dobiti tek u drugoj polovici iduće godine.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano