Vijesti

Sony je otkrio tehničke mogućnosti za PS VR2: 4K, interno praćenje oka, vibracija, infracrvena kamera za kontrolere…

Na PlayStation Blogu potvrđene su sve uzbudljive tehničke mogućnosti za PlayStation VR2, kojem je to od danas i službeno ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlih mjeseci sramežljiva glasina, a danas činjenica – PS VR2 headset imat će ekran 4K rezolucije (2000*2040 po oku), a unutar njega nalaze se male kamerice koje će pratiti oči igrača i tako eliminirati potrebu za vanjskom kamerom.

Vidno polje iznosi 110 stupnjeva, što je još jedan pomak u odnosu na prethodnika. A kada smo kod odmaka, pričajmo o vibraciji u samom headsetu, što je prvi put implementirano u komercijalnim VR uređajima. Što će nam vibracija u headsetu, pitate se. Sony kaže kako ćemo, primjerice, moći osjetiti puls lika u igri ili fijukanje objekata pokraj glave, što će u kombinaciji s 3D zvukom s PS5 doprinijeti smanjenju nelagode kod nekih igrača.

O kontrolerima smo već pisali, a sada je poznato i njihovo ime. PS VR2 Sense kontroleri imat će haptičku vibraciju, adaptivne triggere te senzore na dodir i silu pritiska šake.

PlayStation VR 2PlayStation VR
ZaslonOLEDOLED
Rezolucija2000×2040 po oku960×1080 po oku
Refresh Rate120hz, 90hz120hz, 90hz
Vidno polje~110 stupnjeva~100 stupnjeva
Kamere4 unutar headseta za praćenje oka i jedna infracrvena za praćenje položaja Sense kontroleraNema
KonekcijaUSB Type-CHDMI, USB
VibracijaU headsetu i u VR kontrolerimaNema

Međutim, Sony još nije potvrdio implementaciju tzv. foveated rendering tehnologije. Ona omogućuje iscrtavanja samo dijela svijeta u koji igrač gleda, što štedi hardverske resurse, a okruženje u oku igrača renderira u bogatijim detaljima usporedivima s onima na TV-u. Za foveated rendering ključna je implementacija tehnologije praćenja oka unutar headseta, a ona je potvrđena…

Najavljena je i prva PlayStation VR 2 ekskluziva, a to je Horizon Call of the Mountain. Bit će to treća igra u serijalu, a Guerilla studio radi je zajedno s Firespriteom, studiom kojeg je Sony kupio početkom jeseni prošle godine. Više o igri pisali smo ovdje, gdje možete pogledati i prvi, impresivan gameplay prikaz.

Povezano