Vijesti

Streaming igara je budućnost, smatra Ubisoft

Da Ubisoft ima ozbiljnije ambicije u streamingu nismo ni slutili sve dok se nedavno nije izrodilo neobično partnerstvo. Naime, izdavač Assassin’s Creeda spasio je Microsoft na način da je spremno prihvatio prava za distribuciju Activision Blizzardovih igara na streaming platformama. To je, naime, bio uvjet kako bi Microsoft mogao kupiti AB, pa sada imamo još jednog bitnog igrača na tom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubisoft je nekoliko godina pokušao bez Assassin’s Creeda, pa je zapao u probleme, a kao rješenje se ispostavilo – 11 novih Assassin’s Creedova. Svjestan da bi trebalo diverzificirati prihode, s 15-godišnjim pravima na igre Activision Blizzard cloud je sada ozbiljna strategija francuskog izdavača.

Vlasnik Ubisofta Yves Guillemot Financial Timesu nije želio otkriti detalje dogovora, osim da je prava na AB igre otkupio “jednokratnom isplatom”. Sada sebe uspoređuje sa jednim drugim streaming gigantom.

Proći će vrijeme, ali kad krene…

“Kada je Netflix najavio ulazak u streaming, pale su im dionice te su naširoko kritizirani”, povlači paralelu. “Danas vidimo što su postali. Isto će biti s igrama, ali trebat će vremena. Ali kada krene, to će se dogoditi vrlo brzo.”

Cloud igranje ove godine generirati 3,2 milijarde dolara, odnosno 2% opće potrošnje u gaming industriji. To će se udvostručiti u narednih 5 godina, smatra istraživačka kuća Omdia, a prenosi Financial Times. Taj neki period i Guillemot navodi kao bitan za tranziciju. “Čvrsto vjerujemo kako će se u narednih 5-10 godina brojne igre razvijati u cloudu, to nas je potaknulo na dogovor s Microsoftom.”

Ubisoft smatra kako će streaming najviše zaživjeti u zemljama gdje gaming konzole nisu ostavile osobiti trag. To su većinom zemlje u razvoju, one koje su preskočile stepenicu ili stepenice, a streaming će, dodaje, pogurati sve bolji mrežni čipovi u novim telefonima te bolji načini povezivanja poput 5G mreža i satelitskog interneta.

Igra

Povezano