Vijesti

Take Two tvrdi da su mikrotransakcije “fikcija”. Kao takve ne mogu biti vlasništvo igrača-kupca

Kupili ste nešto u nekoj igri. Uložili ste novac u skinove, virtualnu valutu ili nešto treće… Što se dogodi s tim jednom kada završi radni vijek igre i serveri se ugase? Take Two i 2K u svojim NBA, PGA Tour i WWE naslovima ne prenose kupljeni sadržaj u nove verzije igara koje izlaze na godišnjoj razini. Spornije od toga, ne prenose ni preostalu nepotrošenu virtualnu valutu i upravo je to predmet nove masovne tužbe u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljeni igrači i njihovi odvjetnici tvrde da je to krađa. S druge strane Take Two pokušava dokazati da, shodno uvjetima korištenja, virtualna valuta nije vlasništvo igrača. Ako igrač nešto ne posjeduje, to “nešto” mu se ne može ni ukrasti.

“Oduzimanjem virtualne valute, ukradeno je osobno vlasništvo igrača ili je prijevarom otuđena imovina povjerena na čuvanje optuženiku”, navode tužitelji okupljeni u masovnu tužbu. S druge strane, Take Two nastoji dokazati da, shodno uvjetima korištenja, virtualna valuta uopće nije vlasništvo igrača.

“Virtualna valuta unutar igre je fikcija kreirana od strane izdavača i podliježe uvjetima pružanja usluge dogovorenih između izdavača i igrača”, tvrdi Take Two, a prenosi Game File.

Je li vrijeme za presedan?

Uvjeti korištenja jasno navode kako sve kupnje virtualne valute ni pod kojim okolnostima nisu podložne povratu novca, nisu prenosive ili zamjenjive. Take Two se jako dobro ogradio od tužbe poput ove, međutim, uvijek se može postaviti pitanje je li takav način poslovanja uopće legalan ili barem u duhu zakona. U konačnici, činjenica je, igrač gašenjem servera ostaje bez virtualne valute koju je kupio i koju smatra “svojom”.

Dalje sve ovisi o sudu i raspoloženju sudca koji, ako će slijepo pratiti logiku, može ovaj slučaj sasjeći u korijenu. Ali tko zna, možda je sazrjelo vrijeme za postavljanje presedana.

Povezano