Vijesti

Trend ovogodišnjeg CES-a su pristupačniji Mini LED televizori sa zavidnim mogućnostima

Ove godine kod tipova panela imamo dvije velike priče na CES-u. QD-OLED koji će svoju premijeru doživjeti na Sonyjevom TV-u, te Mini LED kao pristupačan kompromis između LCD-a i OLED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok OLED paneli mogu ugasiti svaki piksel posebno čime se postiže savršena crna boja, Mini LED piksele gasi u grupama, čime se također postiže dobra crna, ali ne toliko uvjerljiva poput one na OLED-u. Ipak, zahvaljujući boljem vršnom osvjetljenju, za manju cijenu postiže se jako dobra kvaliteta slike, pa mnogi smatraju kako će Mini LED postati budući standard TV industrije srednje klase.

Sony

Nakon što je kvalitetom slike izdominirao ostale proizvođače OLED televizora (pa čak i LG koji, paradoksalno, isporučuje panele), Sony je predstavio Z9K i X95K serije 8k i 4k Mini LED televizora.

Obje serije koje se protežu od 65 do 85 inča imaju HDMI 2.1 sa svim njegovim mogućnostima, uključujući i HDMI 2.1a mogućnost prilagođavanja HDMI postavka direktno izvoru, o čemu smo pisali ovdje.

Datumi i cijene Sony će objaviti u narednim mjesecima.

LG

Najpopularniji među gamerima, LG se također pridružio Mini LED trendu linijom uređaja naziva QNED (što je najbolje odmah zaboraviti) koje će ponuditi u dijagonalama od 65, 75 i 86 inča u 4K i 8K rezolucijama.

Kao ni Sony, tako ni LG još uvijek nije definirao datume i cijene.

Samsung, TCL i ostali

Samsung je Mini LED revoluciju pokrenuo još prošle godine, stoga u 2022. neće biti značajnijih promjena u tzv. Neo QLED liniji, osim implementacije tzv. 14-bit HDR mapiranja kojim će, kažu, postići “točnije” osvjetljenje.

Samsung je tehnologiju približio masama, a pionir Mini LED-a je TCL koji je za ovu godinu također najavio nove modele s osvježavanjem od 144 herca i preko 1000 lokalnih zona zatamnjenja namijenjene baš gamerima.

Dakle, Sony, LG, Samsung i TCL predvode novi standard TV industrije, a u narednim mjesecima očekujemo izdavanje novih modela, ponudu manjih dijagonala i konačnu objavu cijena koje će biti popularnije od premium OLED-a.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano