Unatoč preko 25 milijuna prodanih PS5 konzola, zarada PlayStationa se prepolovila

Sony je upravo objavio novo financijsko izvješće koje potvrđuje i dalje golemi interes kupaca za PlayStation 5 konzole, međutim, zbog inflacije, rasta troškova i nepovoljnog tečaja bilježi značajan financijski pad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja tri mjeseca prodao je 3,3 milijuna PS5 i tako premašio jubilej od preko 25 milijuna ukupno prodanih konzola nove generacije. Impresivno, ali slabije od PS4 koji se u svojih prvih 8 kvartala prodao 29,4 milijuna puta. Što Sony i analitičari ne smatraju neuspjehom, budući da prodaju diktiraju globalni poremećaji u proizvodnji i distribuciji.

Pad broja pretplatnika i igrača

Zanimljivo, unatoč uvođenju novih razreda PlayStation Plusa, ukupan broj pretplatnika se smanjio s 47,2 milijuna u istom periodu prošle godine na 45,4 milijuna. Pritom je i PSN izbrojao 2 milijuna igrača manje što se događa već drugi kvartal za redom, a lošiji rezultati ogledavaju se i u financijama.

Dok su ukupni prihodi rasli za 12%, Sony bilježi pad zarade za čak 49% na 284,6 milijuna dolara. Sony krivi porast troškova razvoja igara i akvizicije (uključujući i Bungie) te negativne tečajne razlike između američkog dolara i japansko jena, a porast prihoda možemo u jednom dijelu pripisati i poskupljenju PS5.

Istovremeno, Sony ukupno bilježi rast zarade za 8%, zahvaljujući povećanju prihoda iz segmenta glazbe i filmova donekle se amortizirao pad gaming segmenta, ali u narednim kvartalima očekuju se bolji rezultati. Ponajviše jer, kako se tvrdi, proizvodni kapaciteti rastu te se do kraja ožujka 2023. planira isporuka rekordnih 18 milijuna PS5 konzola.