Vijesti

Xbox iduće generacije ponovno se okreće “snazi clouda”

Vratimo se u 2013., predstavljanju Xboxa One i dva nosiva stupa te konzole. TV i “power of the cloud”. Microsoft je tada zamišljao igranje potpomognuto serverskim resursima. Unatoč slabijem hardveru od konkurencije, igre na Xboxu One trebale su biti i izgledati bolje zbog clouda, međutim, ono nikada nije zaživjelo i bila je to neslavna generacija za Microsoft. Ali nije se odustalo.

Netko je nešto zeznuo na suđenju s američkim FTC-om, pa su u javnost pušteni dokumenti koji su trebali ostati tajni. Tako smo otkrili poslovnu strategiju kupovine Nintenda, konkretne informacije o međugeneracijskom Xboxu i novom kontroleru sličnom onom za PS5, a sada i o potpuno novoj generaciji Xboxa od koje smo udaljeni 4-5 godina.

Kako prenosi VGC, idući generacijski Xbox i dalje neće biti potpuna cloud konzola. Imat će klasičan hardver koji je, kao i dosad, samostalno sposoban izvoditi igre, ali konačno će, nadaju se uspješno, implementirati hibridni model nativnih igara potpomognutih cloudom.

Hibridni rad kao najveća inovacija novog Xboxa

Ne samo da se nadaju, već za novu generaciju to pripremaju kao najveću inovaciju. U internoj prezentaciji stoji kako je cilj “razviti hibridnu platformu za igre sljedeće generacije, sposobnu iskoristiti nativnu snagu i snagu servera za pružanje novih, dubljih iskustava”. Cilj je, dodaje se, kreatorima omogućiti razinu izvođenja koja nadmašuje nativne konzole.

Vjeruje se kako na jednoj takvoj igri, koja će kombinirati lokalne i serverske resurse, već radi Hideo Kojima. To je onaj naslov kojeg razvija pod Microsoftovom etiketom. Premda o samoj igri ne znamo ništa, navodno se radi o ideji koja nadilazi sve tradicionalne načine igranja igara.

U teoriji, vođeni Microsoftovom vizijom, mogli bismo očekivati iskustva igranja u golemim svjetovima, neizvedivima na tradicionalnom hardveru, s razinom destrukcije također neviđenom u igrama. Ako se izvede kako treba, bila bi to prava next-gen inovacija. Za razliku od 2013., gdje je “power of the cloud” bio tek na brzinu sklepan PR u Photoshopu, danas je Microsoft ozbiljniji. U narednim godinama nastavit će razvijati svoju viziju igranja, a mi ne možemo dočekati ugledati ishod istog.

Povezano