Cijene PlayStationa 5 su prenapuhane. Isplati li se danas kupiti PC?

Kada se i pojave u domaćim trgovinama, naši trgovci PS5 konzole prodaju debelo iznad preporučene cijene. 3850 kuna za PS5 s Blu-Ray čitačom, koliko smo plaćali u pretprodaji, danas je tek lijepa uspomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim veće cijene, domaći trgovci dostupne PS5 konzole vezuju u pakete s igrama koje inače ne mogu prodati. Tako u ovom trenutku kao najpovoljniju ponudu nalazimo PS5 s Destruction AllStarsom i Watch Dogs Legionom za 5800 kuna. Realna ukupna vrijednost obje igre je oko 200 kuna, što znači kako trgovac PS5 prodaje za 5600, što je daleko više od preporučenih 3800 kuna.

Slično stanje je i u maloprodaji PC komponenti, a koje domaći trgovci također prodaju daleko iznad preporučene cijene ili ih za dodatnu zaradu grupiraju u cjelovite konfiguracije. Međutim, za razliku od Playstation 5 konzola, trend cijena PC komponenti je u silaznoj putanji. Stoga smo odlučili istražiti je li došlo vrijeme sjecišta dvaju pravaca, točke od koje bi novi PC mogao biti povoljniji izbor od PS5 konzole. Fokus ćemo danas staviti isključivo na hardver.

Pokušat ćemo odabrati komponente iz domaćih trgovina koje su što sličnije onima u PS5, iako se može složiti i povoljnija konfiguracija, a koja bi se s nekim današnjim naslovima nosila i bolje od PS5 (što ćemo ostaviti za neki drugi put).

Grafika

Grafika na PS5 je bazirana na RDNA 2 arhitekturi, stoga ostajemo kod AMD-a i tražimo istu arhitekturu. Po specifikacijama, grafička u PS5 nalazi se negdje između RX 6600XT i 6700XT, ali biramo jeftiniju 6600XT koja se sa Super Resolution 2.0 i više nego dobro može nositi s PS5.

Procesor

I s procesorom ostajemo kod AMD-a. Broj jezgri i virtualnih jezgri danas nije previše bitan i možemo pronaći znatno jeftinije i dostupnije procesore koji su u nekim igrama i bolji od PS5 (primjerice Ryzen 3 3300X), ali na duže staze inzistiramo na ekvivalentu od 8 jezgri i 16 vritualnih. Najsličniji ZEN 2 procesor onome u PS5 je Ryzen 3700x, stoga biramo njega.

SSD

Za razliku od početka generacije, danas postoji pregršt SSD diskova bržih ili u najmanju ruku jednakih performansi onome iz PS5. Tražimo M.2 disk veći od 750GB s brzinama zapisa i čitanja većima od 5000mb/s. Kao najpovoljniji izbor u ovom trenutku nameće se Samsung 980 PRO.

Ostalo

Unatoč tome što PS5 ima GDDR6 RAM memoriju, radi se o drugačije posloženom sistemu, pa za našu konfiguraciju biramo 16GB neke GDDR memorije na 3200mhz, matična mora imati AM4 socket i M.2 priključak za što će biti dovoljna neka B550 ploča, a napajanje i kućište ćemo za potrebu teksta uzeti najjeftinije moguće.

Grafika: 3600kn
Procesor: 2449kn
RAM: 570kn
SSD: 1153kn
Napajanje: 400kn
Kućište: 250kn

Dakle, nekakav ekvivalent PlayStationu 5 bi danas koštao oko 8 tisuća kuna. Točnije 8442kn bez periferije. Više od PS5, ali važno je naglasiti kako su i ove cijene prenapuhane inflacijom valute, velikom potražnjom i ograničenom dostupnošću.

A što ako…

S druge strane, možemo odstupiti od logike zadane u tekstu i uštedjeti 1500 do 2000 kuna. I to ako se kladimo na to da broj jezgri neće postati bitniji u igrama narednih 3-5 godina, da će tehnike rekonstrukcije slike biti još bolje te da je brzina SSD-a u PS5 pretjerana. Tada možemo odabrati procesor poput Ryzena 5600x, RTX 3050, SSD tipa Samsung 970 Evo i i neku jeftiniju ploču. Sve je to i dalje neisplativo u odnosu na PS5.

Ipak, konačan zaključak je taj da nije vrijeme ni za jedno ni drugo. Dok god su cijene napuhane kakve i jesu, savjetujemo čekati bolja vremena.


Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS