FFA Focus

Je li poskupljenje PS5 opravdano?

Posljednjih nekoliko godina iznimno je negativno po svjetsku ekonomiju. Zatvaranja su uzrokovala poremećaje u svjetskim lancima opskrbe i proizvodnje, vlade i svjetske banke tiskale su previše novca što je uzrokovali inflaciju, a ruska invazija na Ukrajinu iznjedrila je energetsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iščekivanju naredne globalne nepogode brojimo poskupljenja i planiramo narednih nekoliko godina koje će, kažu oni koji znaju, biti izazovne. Kada radimo rezove, prvi su na udaru hobiji i zabava, ono bez čega se može funkcionirati, pa iz tog konteksta upravo svjedočimo prvom velikom udaru na igrače.

Sony je prvi, hoće li ga pratiti ostali?

Sony se odlučio dirnuti u MPC, u sveti gral, u ono što se povijesno ne dira. Osim kad je u pitanju sniženje negdje duboko u generaciji. Po prvi put u povijesti preporučena maloprodajna cijena se podiže, pa će tako PlayStation 5 konzole poskupiti za 50 eura. Cijena PS5 s Blu-ray čitačem sada iznosi 550 eura, a Digital Edition 450 eura, dok tek treba vidjeti kako će se cijena odraziti u domaćoj valuti, koja je ionako viša od preporučene.

Sony je tako postao prvi veliki proizvođač gaming konzola koji se odlučio na nepopularan potez, dok Nintendo i Microsoft zasad ostaju pri početnim cijenama. Gledano iz pozicije Nintenda, radi se o proizvođaču konzola s relativno starijim aktualnim hardverom koji možda ne trpi gubitke razine Sonyja. Microsoft, koji proizvodi praktički identičan hardver, jedna je od najbogatijih kompanija na svijetu s preko 100 milijardi dolara keša u rezervi i koji si može dozvoliti (još) veće gubitke u proizvodnji i distribuciji.

Poskupljenje se planiralo već neko vrijeme

Sada kada je Sony probio led, moguće je da će se oba konkurenta odlučiti na isto, ali mi se pitamo – je li poskupljenje opravdano? Sve tri kompanije uživaju poslovni model zarade od prodanog softvera, kod kojeg je gaming konzola samo sredstvo za igranje i kao takva ima manji udio u ukupnim prihodima. Sve tri kompanije povijesno su prodavale konzole uz gubitak koji se kompenzira prodajom igara. Sony je, podsjećamo, još uoči globalne krize podignuo cijene vlastitih naslova na 80 eura, od kojih jedan takav izlazi tek za nekoliko dana i ustvari je tek grafički remaster originala što su mnogi protumačili kao cash grab.

Kada je prije nekoliko tjedana iznosio rezultate prethodne financijske godine, financijskog direktora Sonyja upitali su postoje li planovi povećanju cijene PS5. “U ovom trenutku ne postoji ništa konkretno što bih mogao podijeliti s vama”, nije tada želio dati odgovor Hiroki Tatoki. Iz današnje perspektive sasvim je jasno da je Sony već onda planirao porast cijene PS5, a čak i uz poskupljenje, za narednu godinu planira se pad profita za 6%.

ffa anketa

Opravdavate li poskupljenje PS5?

  • Ne 78%
  • Da 22%
Hvala ti 🎉

Slažete li se da bi igrači trebali sudjelovati u amortizaciji rastućih troškova? Posebno kada se to već radi kroz veću cijenu igara? Opravdavate li odluku o povećanju maloprodajne cijene konzole? I hoće li isto utjecati na vašu percepciju PlayStationa kao branda?

Povezano