Kolumne

PlayStation je trenutno “mrtva kobila” koju Microsoft ovih dana s pravom šuta

Kad je riječ o kolumnama, jasno je da je to stav onoga tko istu piše, a ne stav redakcije. Stoga, prije nego saspete drvlje i kamenje po nama, imajte na umu da je ovo moje osobno mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov je pomalo grub, no slikovito opisuje ono što ja trenutno mislim o PlayStationu. PlayStation 5 sam kupio prvog dana kad je došao na naše tržište i ne mogu reći da nisam zadovoljan. Konzola kao konzola je odlična – tiha je, brza je, sve leti, a tek su (donekle) Returnal i apsolutno Ratchet & Clank pokazali što PS5 može. Teško je trenutno pronaći ljepšu igru od Ratcheta. Od prvog trena vam je jasno da je to PlayStation igra i PlayStation 5 ekskluziva.

Vjerujem da nisam jedini u razmišljanju kad kažem da nisam očekivao ovako inertan i lijen PlayStation na početku generacije. Prvo je šef PlayStationa Jim Ryan izjavio da on “vjeruje u generacije”, da nisu kao Microsoft da sve igre izdaju i na starim konzolama, a zatim je pojeo sam svoje riječi.

Par tjedana kasnije stiže vijest – novi God of War i Gran Turismo 7 dolaze i na PS4. Zašto i čemu to, ako si tjedan ranije izjavio da vjeruješ u generacije? Nemojte me krivo shvatiti – drago mi je da će PS4 vlasnici uživati u navedenim igrama, ali Sony nemoj nam i ti prodavati floskule. Nema potreba za tim.

Ako pratite društvene mreže, onda znate da se trenutno vodi hajka protiv Jim Ryana. Pokrenuli su je najveći PlayStation fenboji koji zazivaju njegov odlazak. Razloga je nekoliko:

  • Okorjelim PS fanovima smeta što neke PS ekskluzive dolaze na PC. Takav trend će se nastaviti i dalje. Da, PS ekskluzive dolazit će na PC i to je, realno, jako dobra stvar.
  • Veći fokus na mobilne igre – Sony je potvrdio da će se fokusirati na donošenje svojih IP-ova na mobilno tržište. Nikoga to ne treba čuditi, tržište mobilnih igara generira trostruko veće prihode od ostatka gaming industrije.
  • Sony je previše inertan na početku generacije i ne daje previše informacija.

Meni kao day one PS5 vlasniku smeta upravo taj nedostatak informacija i najava koje očekujem od PlayStationa. Sony je odlučio ponovno bojkotirati E3, a još uvijek ne znamo hoće li uopće i kada imati ikakvu pressicu ili ćemo čekati ponovno nekakav State of Play gdje će nam pokazati jednu samo igru?

Znate što kažu glasine, koji je idući State of Play? Onaj koji će biti fokusiran na GTA V za next-gen, odnosno PS5. Zar je to moguće? Koga zanima igra koja je izašla 2013. godine i koja je već dobila remake na PS4? Zar ćemo stvarno OPET gledati kako nam na trećoj generaciji konzola Sony i Rockstar prodaju GTA V? Ne želim to. Znam da će se GTA V ponovno prodavati kao lud, ali dajte malo više respekta prema nama koji smo kupili PS5 da bismo igrali nove igre.

Microsoft trenutno gazi i to je super

Kad se malo maknete iz okvira FFA foruma, glavno pitanje svih vlasnika PS5 je “što će igrati do kraja godine i koje to ekskluzive dolaze?” Odgovor je da nitko ne zna, jer PS5 nema potvrđenu niti jednu veliku ekskluzivu do kraja godine. Svi smo mislili da je izlazak Horizon: Forbidden Westa sigurna stvar, ali nije. Na tragu je izlaska do kraja 2021., ali nije sigurno.

Logično je da se onda zapitate kojeg vraga Sony radi i na čemu to rade? Zašto ništa ne pokazuju i zašto svaki State of Play moramo čekati mjesecima? Što se događa? Pandemija? Rad od kuće? Ili je možda Sony samo bahat kao na početku PS3 ere?

S druge strane imate Microsoft i Xbox koji nisu omiljeni na ovim prostorima. Nisu zasluženo, jer od vremena X360 nisu napravili dobru konzolu. Sve do izlaska Xbox Series X koji se zasad čini kao veliki dobitak. Microsoft u ovom trenutku vuče prave poteze i podsjeća nas na PlayStation kojeg toliko volimo obožavati.

Budimo iskreni – Xbox i Microsoft su jednostavno pregazili sve na neto završenom E3-u. Svi mediji pišu o Elden Ringu, Battlefieldu 2042 i Microsoftu. Microsoft nikada nije imao uspješniji E3. Tako razmišlja i sam šef Xboxa, Phil Spencer koji je nedavno opleo po PlayStationu.

Da, Microsoft još od vremena X360 nije bolje stajao kod javnosti i igrača. Znate kada je izašao Xbox 360? 2005. godine. Znate kada je izašao Xbox One i otkad je sve Microsoftu krenulo po zlu? Od 2013. godine. Trebalo je gotovo 8 godina da Microsoft i Xbox budu “pozitivni” kod publike i igrača.

Jasno je da će većina PlayStation igrača reći da ih ne zanima ništa što Microsoft nudi jer najbolje igre jesu na PlayStationu, ali znate li da je nakon E3-a Microsoft u puno boljoj poziciji nego što je bio samo koji mjesec ranije? Svijet priča o Game Passu, novoj Forzi Horizon 5 i Xboxu. Priča u tolikoj mjeri da okorjeli PS fanovi razmišljaju o kupnji Xbox konzole. Ako ćemo biti iskreni, to se ne događa često, jer PlayStation ima itekako lojalne fanove.

A gdje je cijelo to vrijeme PlayStation? U nekakvom limbu. Šuti. Nadam se da je to šutnja pred bujicu, oluju najava i prikaza igara. Kako mi se čini, Sonyju se trebao dogoditi Microsoft i Sonyju se trebao dogoditi ovaj E3 jer Sonyju treba jedan dobar udarac u guzicu. Tko će ga bolje udariti nego konkurencija? Ne fanboji koji sline po forumima. Samo konkurencija, a sad slobodno možemo reći da je PlayStation konačno nakon 10+ godina – ima.

Nintendo niti ne spominjem jer je on svijet za sebe. Switch je već mjesecima najprodavanija konzola, a ako zaista uskoro predstavi “Super Switch” ili “Switch Pro”, tek nas čeka veselje. I to je možda najbolja vijest za sve nas. Konkurencija.

Nakon E3-a i šutnje PlayStationa, mene kao vlasnika stvarno zanima samo sljedeće:

  • Gdje su igre za PS5?
  • Gdje su najave igara za PS5?
  • Gdje je onaj Sony iz PS4 ere?
  • Do kada će trajati ova šutnja?

Microsoft do kraja godine ima nekoliko velikih igara koje dolaze. To su Forza Horizon 5, Halo Infinite i Age of Empires 4, a tu su i Psychonauts 2 ili Back 4 Blood koji odmah dolazi na Game Pass.

Što ima PlayStation do kraja godine? Ne znamo. Sony, probudi se. Vrijeme ti je. Šutnja u ovome slučaju nije zlato. Ili nam želiš prodati FFVII po tko zna koji put i GTA V po tko zna koji put?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano