Recenzije

Recenzija | Astro C40 TR kontroler

Microsoft je za Xbox One prije nekoliko godina izbacio Elite kontroler za “pro” igrače te su njegov primjer slijedili i drugi proizvođači svojim vizijama pro kontrolera. Astro kao brand na našim prostorima možda i nije toliko prepoznat, no vani drži renome kvalitetnog proizvođača gaming slušalica. Nakon vrhunskih slušalica, Astro je odlučio ponuditi pro gamerima i vrhunski pro kontroler i uči u otvorenu bitku s Razerom (Raiju), Naconom (Revolution) i Scuffom koji već neko vrijeme slove kao najbolji izbor za pro kontrolere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvijek dobrodošla konkurencija koju Astro rastura .

Iako je C40 krenuo u prodaju još prošle godine, Astro ga je iz nekog razloga do sada prodavao isključivo na Kanadskom i Američkom tržištu. No nepravda za Europske gamere je ispravljena te je napokon dostupan i na Europskom tlu.

Prvi dojam je uvijek bitan, a on je odličan.
Torbica sa dodacima, odlične kvalitete, no mogla je biti bogatije opremljena.

Već samo pakiranje daje dojam da se radi o premium proizvodu. Unutra se nalazi, osim samog kontrolera, USB dongle za bežično spajanje sa PS4, fensi inbus za micanje prednje pločice i custom konfiguraciju gljiva i strelica te dodatni set navlaka za gljive. Zanimljivo je da je Astro stavio 3 ispupčene te 3 udubljene gljive, dakle jednu ekstra kao rezervnu ukoliko se neka ošteti. Hvale vrijedna odluka. Nažalost, Astro nije ponudio „okrugle strelice“ kao što je to napravio Microsoft za gamere koji preferiraju takav stil naspram strelica. Kontroler izgleda odlično te je na dodir build quality vrhunski. Plastika je kvalitetna te je ugodna na dodir, kao gljive i tipke. Sve je vrhunske kvalitete te se odmah na prvu javlja dojam da kontroler i vrijedi sve te silne novce.

Kada se digne hauba.

Na prednjem dijelu kontrolera su 4 vijka koji se priloženim inbusom odvijaju te se pločica zajedno s njima miče. Zgodan detalj je da su šarafi ukomponirani u pločicu te ne mogu otpast sa iste što je odličan potez. Desna gljiva se ne može micati, no lijeva može. Tako može ostati na klasičnom mjestu kao na DualShock 4 kontroleru ili zamijeniti mjesta sa strelicama u takozvanom offset položaju, kao na Xbox kontrolerima. Iako osobno preferiram offset položaj, koji je puno ugodniji posebice za dužih seansi, ovdje moram priznati da je mrvicu čudan položaj ruku. C40 je prilično širok kontroler te će zbog toga offset položaj gamerima manjih šapa biti malo čudan. Nakon nekoliko dana igranja u takvom položaju, vratio sam na klasičan položaj koji mi sada puno bolje leži. Nažalost, prilikom mijenjanja jedan od vijaka očigledno se izlizao i više se nije mogao zašarafiti natrag u svoje mjesto. Nije strašno, ništa ne ispada ali da je smiješno da se takvo nešto desi odmah u startu, smiješno je.

Klasičan položaj lijeve gljive.
Offset položaj lijeve glive.

Gljive su vrlo precizne te prsti ne kližu čak ni kad su malo oznojeni. Share i Options tipke su osjetno ispupčene što je veliki plus naspram DualShock 4 kontrolera, gdje sam često znao opipavajući tražiti, posebice Share tipku. Sa stražnje strane su trigger stopperi, koji omogućavaju krči hod L2 i R2 tipki, što je posebno zgodno u pucačinama, gdje se drastično smanjuje hod okidača i omogućava puno brže reakcije i samo pucanje. Same tipke su odlične kvalitete. Dodatne L4 i R4 tipke su jako niskog profila i ne smetaju pod prstima kada se ne koriste. No kada se koriste, savršeno legnu pod jagodice prstiju te su pozicionirane baš na savršenom mjestu. Također imaju izrazito kratki hod te omogućavaju brze i repetitivne komande.

Iako izgledaju manje nego kod konkurencije, dodatne tipke su savršene za korištenje.

Na prednjoj strani dominira utor za USB punjač (micro USB, nažalost nije Type-C), kao i dva prekidača. Jednim se odabire wired odnosno wireless mod, drugim custom profil. Profile još nisam definirao preko PC-a, pošto iskreno nemam ni potrebe namještati išta dodatno.

„Tunel“ za USB utor je nelogičan i uzrokovat će probleme.

Pošto sam osobno alergičan na žice, C40 koristim u wireless modu i tu funkcionira besprijekorno. Do sada nisam osjetio nikakav lag ili bilo kakav pad signala. Jedini nedostatak je USB dongle, potreban za wireless mod. Kako su mi u prednjim USB utorima kabel za slušalice i taj USB dongle, a u stražnjem USB utoru eksterni HDD, treba biti kreativan kada se želi napuniti kontroler ili recimo mobitel tijekom igranja. Veliki minus je USB utor za kabel na kontroler. Nije klasičan utor, već izgleda kao „tunel“, valjda da bi se zaštitio USB utor. Mežutim, to iziskuje nabadanje kabelom po utoru da se potrefi i namjesti kabel točno u poziciju kako bi skliznuo unutra. Nažalost, ovo vidim da će raditi probleme i da će se USB utor vrlo brzo rasklimati. Sama baterija drži prilično dugo. Deklarirano je 12+ sati, a bome izdrži i 15-ak sati bez problema. Kontroler kad je prazan daje zvučne signale da ga treba napuniti. No osim zvučnog signala, nigdje drugdje nije moguće vidjeti trenutno stanje baterije, čak ni na kontroler animaciji u meniju PS4. Zaista mi nije jasno zašto Astro i Sony to nisu mogli riješiti.

C40 ima još jednu veliku manu, a to je nemogućnost gašenja kontrolera kada je u wireless modu. Da, nije ga moguće ugasiti. Čak ni odabirom pripadajuće opcije u meniju, kao što je moguće ugasiti bilo koji drugi kontroler, Astro se ne može ugasiti. Jedini način je prebacivanje sa wireless na wired mod, čime se napokon ugasi. Vrlo čudna i nelogična odluka.

Kontroler sam koristio u nekoliko različitih igara i u svima je funkcionirao besprijekorno. U Call of Duty: Modern Warfare trigger stopperi su game changer te gotovo da kompenziraju moj loš internet i konstantan lag. S ovim kontrolerom broj 1na1 okršaja se drastično okrenuo u moju korist. U Concrete Genieu sam savršeno glatko crtao po zidovima i bježao od nasilnika. The Crew se vozio idealno, ugodno, bez ikakvih problema.

ZAKLJUČAK

Astro C40 TR je odličan kontroler, čak mogu biti toliko slobodan i napisati da je vrhunski. Ne zato što sam Astro fanboy (što jesam, priznajem), već zato što se radi o zaista vrhunskom proizvodu. Iako ima sitnijih mušica, niti jedna nije toliko velika da bi odbila potencijalne kupce. Tko ima potrebu za ovakvim controllerom, u UK košta £190 plus poštarina što je oko 1.600 kuna. Nažalost, još nije dostupan kod nas u slobodnoj prodaji. Jedino je Razer Raiju Ultimate skuplji, no osobnog sam mišljenja da kontroler (kome treba takav) zaista vrijedi svog tog novca.

Primjerak za recenziju sam osobno kupio, nije ustupljen od proizvođača.

Astro C40 TR kontroler recenzija

95

Rečenica uz ocjenu: Vrhunski pro kontroler koji je pomeo konkurenciju. Paprene cijene, no vrijedi svake lipe.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano