Vijesti

Amazon nakon samo 5 mjeseci gasi svoju prvu veliku igru

Danas je gaming industrija daleko najveća zabavna industrija na svijetu sa 150 milijardi dolara prometa godišnje (podatak iz 2019.). Sada bi svi htjeli ugrabiti komadić kolača. Međutim, da to nije samo tako najbolje su na vlastitoj koži osjetili Google i Amazon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google je ulupao hrpu dolara u Stadiu. Usprkos relativno dobro izvedenom tehničkom rješenju čitava kompanija muči se s marketingom, komunikacijom prema igračima, a svaki povučeni potez vrišti kako je stigao iz ureda direktora koji nema veze s industrijom.

Slično se događa s Amazonom koji je pred sebe postavio još teži zadatak. Financirali su pokretanje novih razvojnih studija, pred njih odmah stavili preambiciozne zadatke i… promašili. Besplatna PVP pucačina Crucible prva je žrtva i odličan primjer ostatku industrije da studio bez talenta, iskustva, iskusnih voditelja ne može stvoriti čuda. Nakon što je prije 5 mjeseci izašao u jako lošem stanju 5 mjeseci se pokušalo popravljati stvari. Međutim, svako rješenje izrodilo bi još dva problema, pa je Amazonov Relentless Studio odustao od igre, a kompanija je objavila kako će ugasiti servere 9. 11.

Prošli mjesec Amazon je pokrenuo i svoj servis za streamanje igara, a njihova prednost nad Googleom je ta su u gaming industriji već veliki igrač zahvaljujući Twitchu. Iza Twitcha stoje ljudi koji iza sebe imaju 10-godišnje iskustvo u gaming industriji.

Da je iskustvo najbolji asset pokazao je Microsoft. Shvatili su da je kupovina iskusnih studija na koncu znatno jeftinija od podizanja timova iz nule, a 7.5 milijardi dolara za Bethesdu i Zenimaxove studije zvuči puno samo na papiru. Pogledajte 343 Industries kojeg su osnovali za razvoj Halo igara. U 13 godina postojanja kvalitetom nisu došli ni blizu Bungievoj razini. Halo 4 je relativno loša igra, a prema svemu sudeći bolji neće biti ni Halo Infinite.

Ambiciozni MMO New World

Godine rada otišle su u vjetar nakon samo nekoliko mjeseci, a Relentless studio će se priključiti Orange County studiju na radu na još jednom (pre)ambicioznom projektu. O MMORPG projektu New World pisali smo ovdje.

Ukratko, radi se o MMO-u u kojem možete sve. Boriti se s drugim igračima, protiv drugih igrača, osnivati klanove koji će zauzimati teorije pune resursa, graditi na njima… Trebali bismo ga igrati negdje sredinom iduće godine. Nadamo se boljoj sudbini od prve velike Amazonove igre.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano