Vijesti

EA smatra da ih FIFA ograničava, bit će im bolje s drugim imenom

Krajem ove godine istječe ugovor o suradnji Electronic Artsa i FIFA-e. Za nastavak korištenja njihovog imena, krovna nogometna organizacija traži dvostruko više novca. EA to nije spreman platiti i polako se priprema teren za budućnost najpopularnije nogometne igre na svijetu pod drugim imenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi ovogodišnja FIFA, planirana za jesen, mogla biti i posljednja, a EA je već registrirao novo potencijalno ime – EA Sports FC. Radi se o brandu dobro poznatom svim fanovima, preko 20 godina ga slušamo po paljenju FIFA-e i, što je najvažnije od svega, ne košta 250 milijuna dolara godišnje koliko traži FIFA.

Kako prenosi VGC, CEO Electronic Artsa Andrew Wilson obratio se zaposlenicima s ključnom porukom – “FIFA je samo četiri slova na papiru”. Ta četiri slova sve su što imaju od FIFA-e, a kako kaže, ona ih samo ograničava. Npr., u širenju na modeove izvan tradicionalnog načina igranja 11 protiv 11 igrača.

“FIFA je prepoznatljivija po nogometnoj igri nego po organizaciji”

Wilson smatra da je u svijetu FIFA brand prepoznatljiviji po nogometnoj igri nego po nogometnoj organizaciji. “Samostalno smo kreirali milijarde dolara vrijednosti, stvorili smo jedan od najvećih zabavnih proizvoda na planeti”, poručuje. “Ono što dobivamo od FIFA-e tek su četiri slova na kutiji i to u svijetu gdje većina ljudi više ni ne vidi kutiju, jer kupuju digitalna izdanja.” Smatra i kako licenca za samo Svjetsko prvenstvo nije toliko bitna, odnosno bitnije je 300 ostalih koje uključuju Premiership i Ligu prvaka.

Kaže i da ih FIFA ograničava u dodavanju novih modeova, ali i u suradnji s velikim brandovima poput Nikea, budući da FIFA ima ekskluzivnu suradnju s Adidasom. “Pričao sam s predsjednikom FIFA-e i novac nije toliki problem koliko su problem nametnuta ograničenja”, kaže, pa zaključuje kako će bez FIFA-e vjerojatno zarađivati više s još većim brojem igrača te još boljom igrom.

Osim novca, koplja se lome i na ograničenjima koje nameće FIFA. Ranije prošle godine iz FIFA-e su komunicirali kako žele imati veći utjecaj na virtualni nogomet, a najviše im je sporna organizacija esport natjecanja u kojima vide veliki potencijal, nekada u budućnosti čak i u rangu pravog nogometa. Tu žele biti najveći akter, dok EA vidi sebe u toj ulozi.

Dakle, preostali su još FIFA 23 i službena igra Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru i, sasvim je izvjesno, FIFA i EA će se razići.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano